Lupii de la stana justitiei (Opinii)

Duminica, 17 Martie 2013, ora 21:13
3946 citiri
Lupii de la stana justitiei (Opinii)

Extrem de pilduitoare povestea cu (dez)onoratele judecatoare Antonela Costache si Viorica Dinu de la Tribunalul Bucuresti! Intruchipeaza perfect invatatura fabulei clasice despre lupul pus sa imparta sfanta dreptate la stana treburilor publice.

Este o poveste plina de invataminte dintr-o dubla, sau tripla, sau cvadrupla perspectiva, spulberand cu brio multe dintre miturile care s-au acreditat in ultima vreme despre domeniul atat de gingas al Justitiei romane in plin elan de reformare si europenizare.

Sa incepem prin a evoca motivatia suava si extrem de falsa a privilegiilor salariale, a pensiilor si asigurarilor sociale de favoare de care beneficiaza casta restransa a magistratilor intr-o tarisoara in care majoritatea cetatenilor traiesc de azi pe maine o existenta la limita saraciei si supravietuirii.

Cele de mai sus ar avea, cica, menirea de a feri pe onorabili de tentatiile specifice, de a le croi o demnitate a functiei mai presus de incercarile posibile de a le corupe cinstea si corectitudinea in aplicarea neabatuta a legii.

Or, ceea ce vedem si auzim probeaza exact contrariul. De fapt, demonstreaza un fapt la nivelul evidentei. Anume, ca relele deprinderi nu se pot eradica nicidecum cu solutia unei mite de stat, ci cu mijloacele consacrate ale legii penale. Altminteri, privilegiile consistente devin argumentul pentru mite si mai consistente pe simplul motiv ca lacomia omeneasca este principial nemarginita.

Intamplarea deloc singulara cu cele doua judecatoare ilustreaza si felul in care in Romania noastra strabuna raul si faradelegea aproape s-au banalizat. Aproape nu ne mai miram si privim episodul ca pe un fapt divers oarecare, ceva ca un marunt si nesemnificativ furt de buzunare de prin vreo piata sau dintr-un mijloc de transport in comun.

Dar, Dumnezeule, avem de-a face cu niste judecatori, cu niste oameni pe care societatea i-a investit cu misiunea de a fi o anticamera a justitiei divine. Ei trebuie sa vegheze la aplicarea legilor si dreptatii, la bunul mers si la perfectionarea mecanismului social.

Desigur ca nu exista padure fara uscaturi si justitie fara judecatori corupti. Dar ce te faci atunci cand uscaturile coplesesc padurea. Asemenea cazuri ar trebui sa fie rarisime, de (mare) exceptie, ar trebui sa oripileze, sa cutremure, sa genereze seisme, si nu sa se inscrie intr-o zodie a rutinei cotidiene. Cum s-ar spune: "Nu de coruptie ma tem, ci de maretia ei!"

Episodul, daca n-ar fi grotesc, ar fi aproape amuzant in detaliile sale. "Nu vezi ca nu conteaza ca a venit USL la putere... Pentru spaga te leaga!", spunea cu obida una dintre eroine. Cum ar fi: "Vocea pacatosului adevar graieste!" Adica, una vorbim, alta se fumeaza.

Replica de un umor (grotesc) involuntar arunca o lumina si asupra background-ului unor personaje si evenimente din arealul Justitiei si ofera sugestii de interpretare in legatura cu unele episoade care au produs turbulente in acest spatiu. Vezi: propunerile de sefi ai procuraturii si episoadele tulburi de pe la CSM.

Aceeasi replica poate constitui insa si premisa unei sperante. Anume, ca nu este totusi totul pierdut pana cand procurorii "pentru spaga te leaga." Ceva s-a intamplat si in acest spatiu inchis si pana la un loc, imbacsit. Desi nu stim cum sta in procente, exista un corp de procurori si judecatori care pune propriul rol si propria demnitate mai presus de interese pecuniare sau de presiuni de ordin politic. Ei sunt cei care binemerita apelativul onorant de magistrati.

Vor intruni insa ei masa critica necesara pentru a face ca reforma in Justitie sa fie ireversibila? Sau vor castiga partida cei invesmantati in blana de oaie si in alte blanuri. Ramane sa vedem!

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#judecatoare arestate spaga, #judecator spaga Bucuresti, #justitie Romania mita , #justitie