Stefan Mandachi a inaugurat primul metru de autostrada din Moldova: Avem o sansa unica sa restartam Romania acum!

Vineri, 15 Martie 2019, ora 15:15
28227 citiri
Stefan Mandachi a inaugurat primul metru de autostrada din Moldova: Avem o sansa unica sa restartam Romania acum!
Foto: Facebook / Gregoriana Tudoran

Primul metru de autostrada construit in Moldova a fost inaugurat vineri, la ora 15:00, de omul de afaceri Stefan Mandachi, suceveanul care a initiat protestul "Romania vrea autostrazi".

Zeci de mii de romani, din tara si din diaspora, zeci de firme, mai mici sau mai mari, banci, agentii imobiliare sau ambasade, profesori si elevi, medici, politisti sau transportatori, spun la unison ca isi doresc autostrazi in Romania, asumandu-si in diverse forme sloganul "si eu", viralizat pe Internet in ultimele saptamani, si anuntand ca isi opresc activitatea astazi, 15 martie, incepand de la ora 15:00, pentru 15 minute.

Metrul simbolic de autostrada care s-a inaugurat azi a fost construit de omul de afaceri cu bani proprii, in localitatea Cumparatura din judetul Suceava.

Stefan Mandachi a facut apel la unitate si a anuntat ca va dona unei organizatii caritabile terenul pe care a fost construit simbolic metrul de autostrada.

Ziare.com v-a prezentat principalele momente si declaratii de la inaugurare, pana la ora 15, relatarea fiind reluata pe site de la ora 15:15:

15:37 - Se intoneaza iar imnul "#sieu" si oamenii aplauda. Stefan Mandachi se imbratiseaza si este felicitat de participantii la manifestare.

15:33 - "Pe strazile din Romania mor oameni nevinovati. Pe acest drum mor zeci de oameni nevinovati in fiecare an. Am participat la cercetari in care au murit parinti, frati, cunoscuti. Colegii mei au luat pauza de masa de la 15. Este primul miting in care politia e alaturi de societatea civila", a spus de la microfon un politist care si-a mobilizat colegii la aceasta manifestare.

15:30 - Stefan Mandachi primeste o diploma de excelenta pentru "cel mai bun roman si pentru promovarea imaginii Bucovinei si Moldovei", de la o asociatie culturala.

15:30 - Ia cuvantul primarul din localitatea Bosanci, in satul Cumparatura fiind construit metrul de autostrada. El anunta ca Stefan Mandachi va fi facut cetatean de onoare.

Primarul spune ca asteapta ca ceea ce s-a facut azi simbolic sa se faca in toata tara. "Eu as putea sa completez pana la 100 de metri acest metru de autostrada. Daca s-ar alatura si alti antreprenori, am putea sa facem kilometri, daca autoritatile nu fac", a spus primarul.

15:18 - Stefan Mandachi face declaratii:

- Ma inclin cu recunostinta pentru ce faceti.

- Sa strigam cu totii:

- Eu vreau autostrada aici, la Suceava, in Bucovina!

- Si eu!

- Transilvania vrea autostrada!

- Si eu!

- Moldova vrea autostrada!

- si Eu!

- Bucurestiul vrea autostrada!

- Si eu!

- Eu simt ca suntem uniti!

- Si eu!

- Le multumesc din tot sufletul celor care sunt aici. Taranilor mei, politistilor, contabililor.

- Eu n-am trait niciodata un asemenea moment.

- Avem o sansa unica sa restartam Romania acum!

- Multumesc si dl primar care ne-a ajutat.

- Va multumesc tuturor celor prezenti.

- Ce urmeaza sa facem? Eu nu ma voi lecui, nu ma voi astampara, nu ma voi linisti pana cand nu voi avea autostrada aici, la Suceava, in Bucovina.

"SI EU!" i se raspunde.

- Nu voi face politica. Le multumesc autoritatilor care au luat act.

- Ma voi raporta la Romania ca la tarile dezvoltate. Sa facem autostrazi ca acolo.

- Exista un 15 in fiecare luna. In alte tari se contruiesc 10 mii de km de autostrada intr-un an.

- Le multumesc antreprenorilor pentru semnalul dati. Noi nu mai suntem fricosi, nu mai suntem vazuti ca prezumtivi hoti. Incepe o etapa noua si pentru noi antreprenorii. Ne-am saturat sa ne fie frica de controale, sa fim presupusi vinovati. PIB-ul e pe spatele nostru.

- Voi dona unei asociatii non profit aceasta portiune de teren cu acces, iar asociatia va fi ctitor ar Romaniei reale. Eu nu mai sunt proprietarul acestui metru simbolic de autostrada.

- Nu ne-am adunat sa facem show. As fi preferat ca acest metru de autostrada sa fi fost facut acum 20 de ani.

- Nu am facut asta pentru mine, nu am intentionat nici macar o secunda sa imi fac reclama.

- Atat m-a dus capul, atat am facut.

- Acest metru de autostrada este acum al vostru, puteti calca pe el.

- Acesta nu este protestul lui Mandachi. E al lui Gheorghe, Vasile, Alin, Corina, si asa mai departe.

- Sa fim mandri ca suntem moldoveni, bucovineni, sa vorbim cu accentul nostru. Am dus "sieu" in toata tara. Uitati-va cu cata mandrie spun ardelenii, americanii, chiar si chinezii au spus "si eu".

- Nu instig la violenta, nu instig la blocarea traficului. Sa facem din acest manifest momentul zero, sa restartam Romania de aici, de la Suceava.

- Eu vreau autostrazi in Romania! Eu vreau sa fim uniti!

- Asa cum spunea mama mea, care m-a inspirat si datorita careia am dus demersul pana la capat, va voi repeta ultimele cuvinte inainte sa moara: "Va iubesc pe toti!".

15:17 - Se intoneaza imnul.

15:05 - "Vrem autostrada!", se striga. "Si eu!", raspund participantii.

14:59 - "Daca esti profesor, lasa elevii in pauza 15 minute. Daca esti zidar, lasa mistria jos 15 minute. Daca vrei sa pleci din Romania, mai stai 15 minute! Vreau sa dau startul manifestului national. START!", a spus Stefan Mandachi de la microfon.

Soferii claxoneaza la unison.

14:58 - Toti soferii claxoneaza, iar ceilalti participanti aplauda.

14:50 - Stefan Mandachi si-a facut aparitia. Este felicitat de cei prezenti si da declaratii pentru televiziunile care si-au manifestat interesul.

"Bucurestiul vrea autostrazi!", "Brasovul vrea autostrazi!", striga unii dintre cei prezenti. Stefan Mandachi ii felicita si face poze cu toti cei care ii cer.

"Va multumesc din suflet! Facem o pauza de 15 minute dupa care stam de vorba", anunta el.

Un preot ii da sfaturi.

14:47 - Cativa tineri defileaza cu un banner urias pe care scrie "Suntem satui de minciuni, Moldova se ridica".

14:35 - S-au strans deja cateva sute de persoane la inaugurare. Langa scena amplasata special, si alaturi de boxele din care rasuna imnul "#sieu", au fost aduse mai multe masini care au fost implicate in accidente. Stefan Mandachi a si declarat, de mai multe ori, ca, din cauza lipsei de autostrazi si drumuri civilizate, mor in fiecare an pe sosele mai multi romani decat au murit la Revolutie.

"Sunt aici pentru ca sunt intre oameni care imi dau speranta ca nu voi fi nevoit sa emigrez a doua oara. Sunt nevazator, am participat si la Marsul Sperantei", a declarat unul dintre cei prezenti, care poarta un drapel.

Romani din diaspora (Italia, Marea Britanie, Elvetia sau Germania) scriu pe Facebook ca se opresc si ei astazi la ora 15:00, in semn de solidaritate cu romanii din tara.

14:00 - Au loc ultimele pregatiri. Au fost aduse boxe din care rasuna imnul "#sieu", precum si un ecran urias. Autoritatile au trimis la fata locului echipaje de politie, jandarmi, pompieri si SMURD.

Foto: Facebook/Stefan Mandachi

Bulgarele transformat in avalansa

Privit la inceput cu amuzament, ineditul protest initiat de Stefan Mandachi s-a amplificat de la o zi la alta, sub diverse forme, de la blocaje in trafic, pana la prajituri simbolice.

"Si eu", a declarat vineri, cu putin timp inainte de protest, presedintele Iohannis, de la tribuna Administratiei Prezidentiale.

Pe cat de vie a fost reactia societatii, pe atat de slaba a fost cea a guvernantilor. Tipic pentru PSD, partidul care a fost cel mai mult la guvernare dupa 1989, fiind principalul responsabil pentru lipsa autostrazilor, a mers pe ideea "Noi muncim, nu protestam".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#inaugurare autostrada Suceava si eu , ##sieu