Coronavirus: 89 de cazuri confirmate in Romania. SUA declara stare de urgenta, Italia anunta un nou bilant dramatic. Orban are test negativ

Vineri, 13 Martie 2020, ora 22:44
113700 citiri
Coronavirus: 89 de cazuri confirmate in Romania. SUA declara stare de urgenta, Italia anunta un nou bilant dramatic. Orban are test negativ
Foto: Arhiva Ziare.com

Pandemia de coronavirus ia amploare. In Romania, cazurile s-au inmultit si au ajuns la 89, vineri. SUA au declarat stare de urgenta nationala, iar bilantul din Italia a crescut dramatic, cu 250 de morti in ultimele 24 de ore.

Vineri, premierul Romaniei si membrii cabinetului au fost plasati in carantina, dupa ce au intrat in contact cu un senator care s-a imbolnavit de Covid-19.

Orban a anuntat ca nu se mai duce la consultarile pentru formarea guvernului la Cotroceni, insa oricum el se intalnise si marti si miercuri cu presedintele Klaus Iohannis. Ulterior, seful statului a anuntat ca nu mai tine consultarile fata in fata, ci prin teleconferinta.

Intre timp, rezultatul testarii pentru premierul desemnat si membrii Guvernului a fost negativ.

In lume, tot mai multe tari declara stare de urgenta. Numarul imbolnavirilor creste peste tot iar in Italia situatia este critica, joi fiind depasit pragul de 1.000 de morti. Spitalele au fost deja de mult timp coplesite de numarul de pacienti, dar si morgile.

Informatii esentiale despre COVID-19 pentru fiecare dintre noi: Cum sa te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa

In Romania, doi dintre pacienti sunt la terapie intensiva si starea lor de sanatatea este grava. Pana acum, sase persoane au fost declarate vindecate, in tara noastra.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati:

22:44: O femeie de 49 de ani din Bihor, venita din Italia in 10 martie si autoizolata, a fost confirmata cu coronavirus. Este al 89-lea caz.

22:11: Ludovic Orban are un rezultat negativ la testul care detecteaza coronavirusul. Premierul desemnat a avut contact direct cu un senator PNL, care a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

Si ministrii care au fost testati la Parlament au rezultat negativ.

Lista ministrilor testati negativ:

Victor Costache

Raluca Turcan

Nicolae Ciuca

Florin Citu

Virgil Popescu

Adrian Oros

Marcel Bolos

Marcel Vela

Ionut Stroe

Costel Alexe

Bogdan Gheorghiu

Ion Stefan

21:59: Cazul 87 este al unei femei de 32 ani din judetul Caras-Severin, venita din Italia in data de 10 martie, aflata in carantina in Caransebes.

Cazul 88 - barbat de 45 ani din Bucuresti, venit din Londra in 9 martie, internat astazi cu febra, frisoane la Spitalul Victor Babes Bucuresti, confirmat pozitiv.

21:49: Presedintele american Donald Trump a anuntat, vineri, declararea starii de urgenta in SUA.

Sunt 1.701 de cazuri de Covid-19 in SUA si 40 de decese provocate pana acum de coronavirus.

21:31: Inca patru cazuri de infectare cu noul coronavirus, numarul la nivel national ajungand la 86.

E vorba despre un barbat, 32 ani din Timisoara, venit din Italia in 12 martie si de o femeie de 41 ani, tot din Timisoara, revenita din Italia in 12 martie si ea. De asemenea, sunt confirmate doua cazuri de Lugoj, un barbat si o femeie care s-au intors si ei din Italia in 11 martie.

Toti cei patru se aflau in carantina.

21:27: Alexandru Rafila, seful laboratorului din cadrul Institutului "Matei Bals", avertizeaza ca numarul imbolnavirilor cu Covid-19 va creste semnificativ in urmatoarele zile in Romania.

"Probabil ca peste o saptamana o sa fie multe sute de persoane infectate", a sustinut Rafila.

"Probabil ca peste cinci, sase zile o sa vedem o crestere foarte serioasa a numarului de cazuri. Sarim de suta maine, probabil ca peste o saptamana o sa fie multe sute de persoane infectate", a spus el vineri seara, la Antena 3.

21:07: Opt romani care erau in Italia si nu aveau posibilitati reale sa ramana in tara grav afectata de coronavirus sunt adusi acasa, vineri seara, de autoritatile din Romania. Ei vor fi plasati in carantina in Bucuresti.

20:25: A fost confirmat cazul numarul 82, la Bucuresti. Este vorba despre un tanar 20 ani, Bucuresti, venit din Marea Britanie in data de 12 martie.

Acesta este internat in INBI prof.dr. Matei Bals din data de 13 martie si confirmat pozitiv din aceeasi data.

19:48: Un invitat intr-o emisiune de la Televiziunea Publica a fost depistat cu coronavirus la scurt timp dupa ce a intregistrat in platorurile TVR.

Din informatiile Paginademedia.ro, invitatul (care a fost la emisiunea Vreau sa fiu sanatos) este ruda cu o doctorita de la spitalul MAI Gerota, unde a fost tratat fostul ofiter intors din Israel, de la care au pornit mai multe cazuri.

Potrivit informatiilor Paginademedia.ro, cativa angajati TVR care au intrat in contact cu invitatul - inclusiv prezentatoarea emisiunii - sunt in izolare la domiciliu si tin legatura cu Directia de Sanatate Publica.

19:19: Italia anunta un nou bilant dramatic, cu 250 de decese in ultimele 24 de ore.

19:12: Turcia a anuntat vineri suspendarea pentru peste o luna a zborurilor sale catre si din noua tari europene, printre care Franta si Germania, in cadrul masurilor de combatere a raspandirii noului coronavirus pe solul sau, informeaza AFP.

18:57: Dinamica infectarilor cu coronavirus din ultima vreme a mutat epicentrul pandemiei din China in Europa, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Peste 5.000 de persoane si-au pierdut viata din cauza coronavirusului la nivel global.

18:48: Un prim rezultat - negativ - a fost anuntat de unul dintre ministrii cabinetului Orban, care a fost la sedinta la care a participat, luni, si senatorul Chitac, confirmat ca avand Covid-19.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat pe Facebook ca testul sau la coronavirus a iesit negativ, adaugand ca se intoarce la munca.

18:24: A fost confirmat al 81-le caz. O femeie in varsta de 26 ani din Bucuresti, aflata din data de 9 martie in autoizolare. In prezent se afla internata in Spitalul de boli infectioase Victor Babes.

17:54: Un barbat de 26 de ani din Prahova, care a revenit in 12 martie din Italia si a fost plasat in carantina la Busteni, a devenit cazul numarul 80 de infectare cu coronavirus.

17:47: Elvetia va infiinta un fond de zece miliarde de franci elvetieni (9,5 miliarde de euro) pentru asigurarea unei asistente imediate pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus, a anuntat vineri guvernul.

De asemenea, va impune controale Schengen la toate frontierele si va inchide scolile pana cel putin pe 4 aprilie, in contextul in care numarul de cazuri confirmate din Elvetia si Liechtenstein a depasit pragul de 1.000, scrie Agerpres.

17:28: Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Bals" din Bucuresti, a declarat pentru Ziare.com ca doar aici exista 3.000 de teste si se mai achizitioneaza, conform contractelor. "Noi am lucrat pana acum 340 pentru populatia civila numai astazi. Noi ne indeplinim sarcinile. Testele sunt pe piata, nu se produc in tara, sunt importate. Noi am facut procedura de achizitie publica inca din luna ianuarie. Acum avem contracte in derulare. Si comandam. Agitatia este inutila. Bani sa avem, ca sa cumparam", a declarat acesta.

17:08: Cu peste 4.000 de cazuri de infectari confirmate si 120 de decese cauzate de coronavirus, Spania a declarat, vineri, starea de urgenta.

17:02 - Marea Britanie a inregistrat o crestere de 208 cazuri in doar 24 de ore, totalul imbolnavirilor ajungand la 798.

17:01 - Peste un milion de angajati din economia romaneasca risca sa intre in somaj sau sa fie disponibilizati, iar zeci de mii de firme si PFA-uri sa se inchida care urmare a "coronacrizei" care afecteaza deja semnificativ Romania, spune o analiza a companiei de consultanta Frames.

16:56 - Sefa de campanie a PMP pentru alegerile locale, Ioana Constantin, a scris ca ar trebui intocmit dosar penal pentru toti parlamentarii care au participat la intalnirea NATO si nu s-au autoizolat, asa cum li s-a recomandat din 6 martie.

16:53 - Alte 4 cazuri au fost anuntate - 2 la Brasov si 2 in Covasna.

Caz 76: Un barbat de 44 de ani care s-a intors pe 11 martie din Boston si a fost internat cu simptomatologie specifica pe 12 martie.

Caz 77: O tanara de 16 ani din Covasna,contact cu persoana diagnosticata pozitiv.

Caz 78: O femeie de 77 de ani din Covasna, contact cu o familie venita din Italia.

Caz 79: O femeie de 51 de ani din Brasov, venita din Italia, aflata in carantina.

16:45 - Majoritatea centrelor comerciale din Austria vor fi inchise pentru a preveni extinderea epidemiei de coronavirus, zone turistice din Alpi vor fi puse in carantina si zborurile catre tarile europene unde epidemia se propaga cel mai rapid vor fi sistate, a anuntat vineri cancelarul Sebastian Kurz.

Incepand de luni vor fi suspendate legaturile aeriene catre si dinspre Spania, Franta si Elvetia, "statele unde noul coronavirus se propaga foarte rapid". Zborurile catre Italia, tara europeana cea mai afectata de epidemie, au fost deja intrerupte.

Amintim ca si in Romania se anuntase, acum 3 zile, ca cei care vin din Spania, Franta si Germania vor fi plasati in izolare sau carantina, insa ulterior, fara nicio explicatie, aceleasi autoritati au spus ca de fapt decizia nu fusese inca luata oficial. De atunci nu s-a mai auzit nimic pe acest subiect.

16:36 - Guvernul portughez a decretat vineri stare de alerta, pentru a putea mobiliza protectia civila, politia si armata in vederea controlului epidemiei provocate de coronavirus. In Portugalia s-au raportat 637 de cazuri suspecte si 78 de imbolnaviri provocate de coronavirus, insa niciun deces.

16:35 - KFC anunta ca renunta la reclamele in care indemna consumatorii sa se linga pe degete, din cauza epidemiei de coronavirus.

16:33 - O femeie aflata in carantina la Craiova a nascut o fetita de 3,4 kg. Ambele sunt in stare buna si se asteapta acum rezultatele testelor de coronavirus. Gravida a fost transportata la SJU Craiova cu izoleta, iar medicii care au ajutat-o sa aduca pe lume bebelusul au fost imbracati in costume de protectie cu masti.

Femeia insarcinata a ajuns din Italia pe 11 martie si se afla in carantina intr-un centru din Craiova, unde trebuia sa stea 14 zile.

16:32 - PLUS cere DSP sa verifice daca Orban a respectat recomandarile autoritatilor pentru autoizolare.

16:31 - Ministrul de Interne din Australia, confirmat pozitiv cu coronavirus, la mai putin de o saptamana de la intalnirea cu procurorul general al SUA, cu Ivanka Trump si alti oficiali ai Casei Albe.

A fost confirmat pozitiv si presedintele Braziliei

16:26 - Cantareata americana Gloria Gaynor ii sfatuieste pe fani sa urmeze recomandarile specialistilor pentru a se proteja si pentru a evita sa transmita coronavirusul, ea interpretand celebra melodie "I Will Survive" in timp ce se spala pe maini 20 de secunde.

16:24 - Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca, in conformitate cu informatiile transmise de Ambasada Ungariei la Bucuresti, autoritatile ungare au stabilit traseele rutiere prin care este permisa tranzitarea Ungariei, statiile la care autovehiculele de orice tip pot fi alimentate, parcarile unde se poate stationa, precum si punctele de frontiera care pot fi utilizate. Aceste trasee sunt valabile pentru cetateni sau transportatori care intra in Ungaria din alte state decat Italia sau care nu au tranzitat anterior Italia.

16:21 - A crescut numarul de dosare penale la 32 de dosare pentru cei care au zadarnicit combaterea coronavirusului. Nu se stie inca daca pe numele senatorului Vergic Chitac a fost deschis dosar pentru aceasta infractiune.

16:10 - Guvernul spaniol va declara vineri "stare de alerta".

15:54 - Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt acum 2.298 de persoane si 13.723 de sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.

15:48 - A fost anuntate cazurile cu numarul 74 si 75. Este vorba de un barbat de 50 ani, medic si manager spital si un altul de 62 de ani, pacient contact cu medicul gastroenterolog (cazul cu numarul 30).

Nu este precizat despre ce spital este vorba, insa cel mai probabil e Spitalul Gerota din Capitala, care este in carantina dupa ce acolo a fost tratat fostul sef de politie care a mintit in legatura cu vizita in Israel.

15:36 - Directorul Aeroportului Iasi, Catalin Bulgariu, cere inchiderea tuturor aeroporturilor din tara, pentru a reduce riscul de infectare si a elimna cheltuielile.

"Vreau sa fac un anunt, pozitie personala, fata de ceea ce se intampla zilele acestea in Romania. Propun autoritatilor inchiderea spatiului aerian al Romaniei privind zborurile civile de pasageri pentru a preintampina cresterea riscului de imbolnavire cu coronavirus", a declarat vineri, presei Catalin Bulgariu, directorul Aeroportului International Iasi, potrivit Mediafax.

15:35 - Ministrul Transporturilor Lucian Bode a anuntat ca prin criza trece si industria transporturilor si ca peste 30% dintre soferii care sunt inregistrati cu carte de munca la companiile de transport international de marfa refuza sa plece in cursa, pentru ca risca sa fie blocati in Ungaria, Slovenia sau Serbia, plus ca tot mai multe tari isi inchid granitele.

15:34 - Premierul francez Edouard Philippe a anuntat vineri interzicerea adunarilor de peste 100 de persoane in Franta, in vederea opririi raspandirii noului coronavirus, relateaza AFP.

15:33 - Kremlinul le-a cerut vineri jurnalistilor care se simt bolnavi sa nu se prezinte la evenimentele la care participa Vladimir Putin.

15:29 - Bilantul pandemiei de coronavirus din Germania este de 7 morti si 2.369 de cazuri confirmate. Cifrele apartin autoritatilor centrale, in timp ce presa vorbeste despre cel putin 3.100 de cazuri.

15:28 - Mai multe firme din Mehedinti au inceput sa amenajeze, pe banii lor, un pavilion de terapie intensiva pentru bolnavii de coronavirus. Este pregatita o cladire veche in care a fost candva tot un spital.

O cladire veche in care a functionat tot un spital a inceput sa fie renovata, vineri, pentru a fi transformata in pavilion de Terapie Intensiva pentru bolnavii de coronavirus. Aici vor fi amenajate sase saloane care vor functiona in subordinea spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin.

Lucrarile au inceput vineri si vor fi gata in 3-4 zile, spun autoritatile din Mehedinti.

15:25 - In Galati s-au inchis locurile de joaca pentru copii, la decizia primariei, pana la sfarsitul lunii.

15:22 - Cehia anunta ca de luni isi inchide granitele, astfel ca vor mai putea intra in tara doar cetatenii cehi sau cei cu permis de rezidenta care se intorc in tara.

15:20 - Parlamentarii se intrunesc de urgenta la 17:00 sa decida calendarul investirii noului guvern astfel incat sambata sa aiba loc atat audierea, cat si votul pentru investirea noului guvern. Unii parlamentari vor asista prin telefon la discutii.

De asemenea, de sambata dimineata, intr-o singura sala, cu membri de la toate partidele, in functie de comisie vor mai intra si altii, vor fi audiati ministrii. Cei aflati in carantina vor fi audiati prin sistemul video.

Votul de investitura se va da intr-o sala dezinfectata, unde va intra unul cate unul si va vota. Toata lumea va purta echipament de protectie si va fi testata.

15:04 - Libertatea.ro scrie ca, in timp ce in Parlament se fac sute de teste de-a valma pentru a stabili daca senatorul PNL Vergil Chitac a infectat si alti alesi, la Spitalul Gerota, intrat in carantina dupa ce fostul sef din Politie a mintit in legatura cu vacanta in strainatate, medici si asistente de la sectia de terapie intensiva, specialitate care va fi absolut vitala in gestionarea epidemiei, asteapta de miercuri dimineata sa fie testati.

14:58 - Inca 3 cazuri au fost confirmate in Timis. Este vorba de trei femei de 33, 40 si 50 de ani. Doua dintre ele se aflau deja in carantina.

14:48 - Primarul Capitalei, Gabriela Firea, sustine ca spatiile de carantina sunt ocupate in proportie de 100%, sapte locatii fiind analizate pentru a putea adaposti persoane suspecte de coronavirus. Edilul spune ca a primit un numar de semnificativ de oferte de la hoteluri, 24 dintre ele fiind in Bucuresti.

14:45 - La Galati au fost instalate corturi gonflabile pentru triajul pacientilor, in curtea spitalului.

14:27 - Reprezentantii Primariei Galati au decis sa interzica participarea jurnalistilor si a altor invitati la ceremonia de semnare a unui contract european privind achizitionarea a opt tramvaie noi, din cauza masurilor luate in criza provocata de COVID-19.

14:23 - Primul caz de coronavirus din China a aparut inca de la data de 17 noiembrie, potrivit unor noi informatii ale Guvernului chinez publicate de South China Morning Post.

14:17 - PNL, USR si PLUS Constanta au avut mai multe intalniri de negociere pentru candidatura senatorului Chitac la Primaria Constanta. Senatorul USR Stelian Ion a declarat, pentru Info Sud-Est, ca a "negociat vreo trei ore, am stat chiar langa Bogdan Hutuca. Iar cu Vergil Chitac am dat mana la audierea lui Predoiu".

14:11 - Raluca Turcan a postat pe Facebook un mesaj in care le transmite romanii ca "in fata bolii" toti suntem egali. Ea sustine ca stand in sala de grup parlamentar a PNL liberalii previn raspandirea grupului. Ei sunt acolo pentru ca al lor coleg Vergil Chitac, desi fusese informat de o saptamana ca a fost in contact cu o persoana confirmata cu coronavirus, a ales sa imparta 400 de martisoare si sa participe la numeroase activitati sociale si politice, inclusiv sedinta conducerii PNL sau cea de plen.

14:08 - Senatorul PNL Vergil Chitac, confirmat cu noul coronavirus, sotia si asistentul lui au fost dusi cu o masina SMURD, fara izoleta si fara sa aiba vreun echipament de protectie, la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta.

14:04 - Cantareata americana Gloria Gaynor ii sfatuieste pe fani sa urmeze recomandarile specialistilor pentru a se proteja si pentru a evita sa transmita coronavirusul, ea interpretand celebra melodie "I Will Survive" in timp ce se spala pe maini 20 de secunde.

13:58 - Conducerea judetului Maramures s-a autoizolat in Palatul Administrativ din Baia Mare, dupa ce presedintele PNL Maramures, Ionel Bogdan, a participat la sedinta BPN a PNL si a stat in apropierea senatorului Vergil Chitac, depistat pozitiv cu noul coronavirus.

Printre cei care s-au autoizolat in Palatul Administrativ sunt seful IPJ, directorul DSP, conducerea Consiliului Judetean, angajati ai Prefecturii si Consiliului Judetean. Joi, la Baia Mare a avut loc si ceremonia de investire a noului subprefect, la care a participat si seful PNL Maramures. Acum el a fost testat si toata lumea asteapta rezultatul.

13:55 - Intre timp au inceput tele-consultarile pe tema desemnarii unui premier. Administratia Prezidentiala a postat cateva imagini pentru a ne arata cum se desfasoara.

13:51 - Nicusor Dan anunta pe Facebook ca s-a autoizolat la domiciliu avand in vedere ca a participat luni, pe 9 martie, la sedinta PNL.

"Am participat luni la sedinta Biroului Politic National al PNL la care a fost prezent senatorul Chitac. La acea sedinta, BPN a validat sustinerea candidaturii mele la Primaria Capitalei. Voi ramane izolat la domiciliu impreuna cu familia pana la rezultatul testului.

Am sunat la numarul unic de pe site-ul Ministerului Sanatatii. Apelul meu a fost preluat in 7-8 minute si am vorbit cu o persoana amabila si bine informata. Am fost directionat catre Directia de Sanatate Publica din sectorul in care locuiesc.

E important sa ne pastram calmul si sa respectam regulile impuse de autoritati. Sanatatea oamenilor din jur si in special a persoanelor vulnerabile depinde de actiunea responsabila a fiecaruia dintre noi", a scris pe Facebook Nicusor Dan.

13:48 - Toate cele 900 de biserici catolice au fost inchise din cauza numarului urias de decese, care a ajuns la 1.016, scrie, vineri Repubblica.it.

13:42 - Daca ieri Maramuresul era primul judet care a anuntat ca autoritatile decid suspendarea slujbelor religioase, astazi s-a reventi asupra decziei si s-a anuntat ca acestea vor fi efectuate normal, doar cu participarea a pana la o suta de persoane. Anuntul a fost facut vineri, pe pagina de Facebook, de episcopul ortodox al Maramuresului si Satmarului, Iustin Sigheteanu.

13:22 - Un barbat de 30 de ani din Timisoara a sunat la Secretariatul General al Guvernului (SGG) si l-a amenintat pe premierului interimar Ludovic Orban. Acesta a fost identificat de politisti si internat la Psihiatrie.

13:17 - Un document emis de Secretariatul general al Adunarii NATO, in 6 martie 2020, prezentat de Antena3, arata ca toti participantii reuniunii erau anuntati ca unul dintre membrii delegatiei franceze la adunarea parlamentara NATO a fost depistat pozitiv la coronavirus pe 5 martie. Intalnirea avusese loc in 17-19 februarie.

Dupa aceasta informare Chitac a participat la petrecerea de Ziua Femeii, unde a dat 400 de martisoare, a mers la sedinta Biroului Permanent National al PNL si in plenul Parlamentului.

13:11 - Deputatul PNL de Constanta Bogdan-Iulian Hutuca a declarat, la Antena 3, ca se afla izolat la domiciliu si asteapta rezultatul.

13:04 - Universitatea Babes-Bolyai a anuntat ca prelungeste suspendarea cursurilor cu inca o saptamana, pana pe 31 martie.

12:59 - Ca o ironie, in urma cu 2 ore, cand Orban organizase conferinta de presa pentru a anunta ca intra in izolare de coronavirus, pe pagina de Facebook a Guvernului erau postate masurile "pe care fiecare dintre noi le poate lua":

➡️Evitam zonele aglomerate - Reducerea contactului intre persoane (distantarea sociala) este una din cele mai importante masuri;

➡️Pastram cel putin 1 metru si jumatate distanta (cat doi pasi mari) in locurile publice fata de persoanele din jur;

➡️Evitam mijloacele de transport in comun aglomerate si,

➡️Daca e posibil, lucram de acasa.

12:55 - Potrivit unor informatii obtinute de presa se pare ca inca un parlamentar PNL ar fi fost testat pozitiv de coronavirus.

Ar fi vorba de Bogdan-Iulian Hutuca, deputat PNL tot de Constanta, ca si Chitac. El are 52 de ani.

12:48 - Pe santierul Catedralei se munceste la foc continuu, desi cei mai multi angajatori au restrans activitatea. Medicii recomanda sa pastram o distanta de cel putin un metru fata de alti oameni, dar acest lucru nu este aplicabil si in cazul Catedralei Mantuirii Neamului.

12:47 - PNL a anuntat ce masuri ia pentru jurnalisti, dupa situatia creata de senatorul liberal Vergil Chitac si de toata conducerea partidului.

"In urma discutiei cu premierul si ministrul Sanatatii, vom aplica urmatorul plan:

1. Se vor recolta probe azi de la jurnalistii care sunt prezenti la Parlament la reuniunea PNL.

2. Se vor recolta probe azi de la jurnalistii care sunt prezenti la Guvern.

3. In cazul jurnalistilor care NU sunt acum la Parlament, va recomandam autoizolarea. NU va deplasati spre Guvern sau Parlament!

4. Se vor recolta probe de la domiciliu pentru jurnalisti care au fost la evenimentele de la Parlament, Guvern, Cotroceni.

5. Vom constitui o lista de jurnalisti care indeplinesc criteriul privind contactul, adica jurnalisti care au fost recent la reuniunile PNL, sau ale Guvernului".

12:45 - Presedintele Klaus Iohannis ar urma sa fie testat pentru a se vedea daca a fost infectat cu coronavirus, potrivit unor surse citate de Realitatea Plus.

12:39 - Mai multe imagini din satelit au aratat extinderea cimitirelor si aparitia gropilor comune in Iran. Acest lucru sugereaza ca situatia generata de coronavirus este chiar mai grava decat sustin autoritatile.

12:36 - Premierele cinematografice, inclusiv noul film din franciza "Fast and Furious", au fost amanate de teama coronavirusului.

12:34 - Senatorul PNL Vergil Chitac a postat un mesaj pe Facebook in care spune ca de acum va respecta toate masurile si recomandarile DSP. Amintim ca el a impartit 400 de martisoare, s-a prezentat la sedinta Biroului Politic al PNL, a fost luni in plenul Parlamentului si acum Parlamentul si Guvernul sunt in izolare iar consultarile ce trebuiau sa aiba loc la Cotroceni pentru desemnarea unui premier care sa poata forma un Guvern plin au fost mutate in online, urmand sa vedem daca va fi posibila audierea in Parlament si votul.

"Dragi prieteni, din pacate, starea de rau pe care am acuzat-o in ultimele zile s-a dovedit a fi cauzata de Coronavirus COVID-19. Voi urma intocmai procedurile Directiei de Sanatate Publica si am incredere ca totul se va rezolva cu bine. Sunt extrem de mahnit ca eu, sotia mea si atatia alti oameni din Romania si din lume trecem prin astfel de momente. E o incercare pentru toata planeta.

Ma impresioneaza mesajele si incurajarile care nu se mai opresc. Va multumesc si va doresc din suflet sa fiti sanatosi si sa aveti mare grija de voi, pentru ca boala poate lovi cand nu te astepti", a scris Chitac pe Facebook.

12:30 - O filmare emotionanta din Siena, unde oamenii canta din casele unde sunt izolati.

12:25 - Secretariatul General al Camerei Deputatilor a cerut testarea pentru toti parlamentarii si jurnalistii si acum este dezinfectata sala de plen.

12:24 - O echipa DSP a ajuns la Guvern.

12:23 - Bulgaria a declarat stare de urgenta pana pe 13 aprilie, printr-un vot in unanimitate in Parlament. Tara vecina a inregistrat 23 de cazuri si un deces.

12:21 - Situatia poate lua o amploare neasteptata: parte din jurnalistii care au mers sa ia decaratii luni la Biroul Permanent National al PNL au acoperit apoi si declaratii de la Cotroceni, si ale liderilor institutiilor care gestioneaza criza de coronavirus.

12:11 - Senatorul PNL Vergil Chitac a impartit 400 de martisoare unor femei din comunitatea musulmana. Organizatorul petrecerii, Fildis Resit, presedintele Uniuniunii Culturale a Tatarilor din Romania, a declarat pentru Mediafax ca a intrat in autoizolare in momentul in care a aflat ca senatorul liberal a fost depistat pozitiv si ca urmeaza sa anunte autoritatile. De asemenea, acesta a precizat ca urmeaza sa ia legatura cu femeile care au participat la eveniment pentru a le transmite situatia.

Potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri, el ar fi stiut de pe 6 martie ca este suspect. Joi, cand pe surse aparusera informatii ca Chitac ar fi infectat, senatorul PNL a negat public.

"Constat ca s-a creat o adevarata isterie in plan social vizavi de o asa zisa infectare a mea cu Coronavirus. Informatia vine exact pe fondul votului din Parlament de astazi (joi, n.red.), pentru investirea Guvernului Citu (care nu s-a mai intamplat, fiind anulata cu cateva minute inainte tot de PNL, n.red.). Este adevarat ca ieri (miercuri, n.red.) am anuntat ca nu pot participa la vot pentru ca sufar de o raceala si voi ramane acasa.

Totusi, nu stiu in ce context colegii din Parlament au tras de la sine concluzia ca sunt suspect de Coronavirus si au facut public acest lucru. Mentionez ca sunt sub medicatie de doua zile si nu am simptome de Coronavirus. Totusi, pentru a inlatura orice suspiciune, am solicitat efectuarea unui test si va voi tine la curent", scria joi pe Facebook Chitac.

12:02 - Dupa ce a chemat jurnalistii la conferinta in care a anuntat ca Guvernul se autoizoleaza, Orban a anuntat ca de acum accesul jurnalistilor in Palatul Victoria va fi restrictionat.

11:57 - Klaus Iohannis a anuntat ca nu va mai face consultari fata in fata, ci prin teleconferinta.

11:55 - Toti cei 74 de pasageri si membri ai echipajului unui zbor care a ajuns joi seara la Larnaca, in Cipru, au fost trimisi in izolare 14 zile dupa ce un cuplu de romai a fost gasit cu febra mare.

Cei doi se afla in prezent la Spitalul general din Nicosia, unde asteapta rezultatele testelor pentru coronavirus.

11:47 - Franta va avea duminica alegeri locale la termen, Macron anuntand ca ele nu vor fi amanate, in acelasi discrus in care le-a cerut cetatenilor sa se protejeze pentru ca ne aflam in "cea mai grava criza sanitara pe care a cunoscut-o tara de un secol" si le-a cerut concetatenilor sai sa "faca bloc" pentru a opri epidemia. Macron a promis ca se vor lua masuri speciale pentru ca varstnicii, cei mai vulnerabili la virus, sa poata vota fara a astepta la cozi.

11:44 - Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a autorizat de urgenta un test de coronavirus mai rapid, realizat de compania elvetiana Roche, in vederea sporirii capacitatii de diagnosticare si a ajuta la controlarea epidemiei actuale. Noul test ofera rezultate in trei ore si jumatate si poate produce pana la 4.128 de rezultate in fiecare zi, a anuntat vineri compania cu sediul in Basel, o imbunatatire in comparatie cu testele anterioare ale companiei.

11:43 - Principalele burse europene inregistrau vineri dimineata cresteri consistente, dupa ce joi au cunoscut cea mai proasta sedinta de dupa crach-ul din 1987.

11:40 - 5 echipe ale Directiei de Sanatate Publica merg la Parlament. Se va analiza cine a intrat in contact direct cu sentaorul PNL Vergil Chitac.

11:20 - Ludovic Orban, premier in exercitiu, a anuntat ca, intr-adevar, Chitac a fost confirmat pozitiv. Senatorul liberal fusese la sedinta BPN a PNL, astfel ca toata conducerea liberala intra in izolare la domiciliu.

De asemenea, Orban a anuntat ca va intra in izolare la Vila Lac 1. Orban a spus ca nu mai merge la consultrai la Cotroceni, dar ieri s-a intalnit oricum cu Klaus Iohannis.

Premierul a facut anuntul in conferinta de presa la care a chemat zeci de jurnalisti, alaturi de ministrul Sanatatii, pe care l-a atins de mai multe ori. El le-a recomandat si jurnalistilor sa se autoizoleze si sa astepte concluziile anchetei epidemiologice.

"Nu suntem primul guvern aflat in aceasta situatie", a spus Victor Costache, ministrul Sanatatii, incercand sa linisteasca spiritele.

In plus, aceeasi masura se aplica si ministrilor, carora Orban le-a spus sa se izoleze in ministere.

Orban a prezidat joi si o sedinta a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, unde au participat toti liderii si decidentii din institutiile cu atributii in gestionarea crizei coronavirusului.

11:09 - Senatorul PNL Vergil Chitac a fost confirmat cu coronavirus, alaturi de sotia sa, fiul sau si asistentul sau parlamentar.

11:07 - Alte doua cazuri au fost confirmate in Mehedinti. Este vorba de un barbat de 26 de ani si o femeie de 52 de ani, ambii veniti din Italia pe data de 12.03.2020.

10:57 - Presedintele american Donald Trump a sugerat la Casa Alba ca Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo (24 iulie-9 august) ar trebui amanate pentru anul viitor in contextul pandemiei de coronavirus.

10:56 - Grupul de Comunicare Strategica anunta ca a crescut usor numarul celor intrati in carantina si izolare la domiciliu. Astfel, in centrele de carantina institutionalizata se afla la aceasta ora 2.067 de persoane iar alte 13.745 de persoane sunt in izolare la domiciliu si sub monitorizare medicala.

Pana in prezent, au fost inregistrate 28 de dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal si doua dosare penale inregistrate sub aspectul savarsirii infractiunii de comunicarea de informatii false, fapta prevazuta si pedepsita de art. 404 Cod Penal.

10:53 - Sergiu Sgurescu, primul roman diagnosticat cu noul coronavirus in tara noastra si unul dintre cei care s-au vindecat, spune ca nu a avut niciun simptom si ii indeamna pe conationali sa nu intrein panica.

"Nu am avut simptome, nu am avut absolut nimic. Eu cred ca nici nu am avut coronavirus. Probabil a fost o greseala ceva, ma gandesc. Nu e chiar asa de rau cum se pare. Si daca e sa fie, pana la urma e o raceala, o gripa care se poate vindeca, adica nu e asa rau. Nu trebuie sa fie panica asa mare, pentru ca e o raceala care se trateaza", a declarat Sergiu Sgurescu pentru Mediafax.

Tanarul de 25 de ani din comuna gorjeana Prigoria a fost diagnosticat cu coronavirus pe 26 februarie. A fost adus in Capitala, iar pe 1 martie era deja externat, pentru ca toate testele au aratat ca se vindecase.

10:45 - Inca 4 cazuri de imbolnavire la Constanta. Este vorba de 3 barbati si o femeie, toti contacti cu persoana infectata.

10:41 - Primarul comunei Borsa, judetul Maramures, Sorin Timis, vrea sa trimita doua autocare dupa zeci de localnici care sunt blocati in Italia, dupa ce hotelurile la care lucrau s-au inchis: "I-au scos pe romani in strada. Vreau sa trimit doua autocare dupa ei, dar nu stiu daca pot tranzita Ungaria".

Sorin Timis a facut, vineri, un apel la autoritatile romane, la MAE si MAI, sa intervina pentru repatrierea locuitorilor din Borsa si sa nu ii abandoneze.

10:38 - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dispus ca scolile si universitatile din Israel sa fie inchise. Masura nu se aplica insa si scolilor primare, celor speciale, gradinitelor si internatelor, urmand ca o decizie pentru acestea sa fe luata in curand.

10:31 - Danemarca ia masuri extraordinare, dupa ce a confirmat pana joi seara 676 cazuri de infectare, dintre care aproape jumatate in ultimele 24 de ore: Parlamentul a adoptat o lege care poate ramana in vigoare un an prin care interzice adunarile publice de peste 100 de persoane, poate interzice accesul in institutiile publice, magazine si supermarketuri, camine de batrani, spitale si clinici, si sa restranga utilizarea mijloacelor de transport public.

Danemarca anuntase deja un pachet de masuri menite sa incetineasca epidemia, de la inchiderea scolilor pana la amanarea procedurilor medicale neurgente. Functionarii sunt rugati in majoritate sa ramana acasa, iar cele mai multe companii le-au cerut angajatilor sa recurga la telemunca, o decizie bine primita.

Cinematografele, muzeele, bibliotecile, piscinele si majoritatea salilor de sport sunt inchise, in schimb magazinele functioneaza in continuare. Au fost suspendate legaturile aeriene cu zonele cele mai afectate, printre care Franta, Germania si Spania. In sectorul restaurantelor, angajatii pot fi trimisi in concediu din oficiu.

10:26 - Escaladarea muntelui Everest a fost interzisa sezonul acesta. Dupa China, si autoritatile din Nepal au inchis toate traseele din Himalaya, ca masura de preventie a raspandirii COVID-19.

10:23 - Lovitura primita de cei din domeniul turismului este una majora, antreprenorii deja intrebandu-se daca afacerile lor vor supravietui pandemiei.

10:11 - Thailanda le cere cetatenilor sa nu mai bea si sa nu mai fumeze unul dupa altul. Apelul vine dupa ce 13 cazuri de infectare au fost asociate cu un grup de prieteni care au consumat impreuna bauturi si tigari.

10:04 - Bulgaria se pregateste sa declare starea de urgenta pentru a opri raspandirea coronavirusului, premierul Boiko Borisov anuntand ca numarul cazurilor de infectare a ajuns joi la 23, de la 7 in urma cu o zi. Bulgaria a consemnat miercuri si primul deces.

09:46 - Landul german Bavaria va inchide toate scolile, gradinitele si cresele incepand de luni si pana la data de 6 aprilie, cand incepe vacanta de Paste, din cauza epidemiei de coronavirus. Alatur de Bavaria, si micul land vestic Saar a anuntat vineri ca va inchide scolile. Alte trei landuri germane, cel mai mare dintre ele fiind Renania de Nord - Westfalia, urmeaza sa ia vineri decizii similare.

09:41 - Numarul persoanelor intoarse din Italia, din zonele rosii, care au intrat in carantina in judetul Botosani s-a dublat comparativ cu ziua precedenta, de la 18 la 39 de cetateni. In Botosani au fost infiintate trei centre de carantina, unul in tabara scolara din localitatea Agafton, iar alte doua in unitati de cazare turistica.

09:32 - Primul cetatean cubanez diagnosticat pozitiv pentru coronavirus a fost anuntat joi de Ministerul Sanatatii Publice (Minsap) din Cuba, dupa trei cazuri confirmate la turisti italieni, raportate in ultimele 24 de ore, relateaza EFE, citata de Agerpres.

09:24 - Actorul american Tom Hanks si sotia sa, Rita Wilson, care se afla in carantina la Gold Coast, pe coasta de est a Australiei, dupa ce au fost testati pozitiv pentru COVID-19, au spus ca iau lucrurile "pe rand", relateaza vineri DPA.

"Avem COVID-19 si suntem izolati ca sa nu o raspandim. Sunt unii carora le-ar putea provoca o boala foarte serioasa. Luam lucrurile pe rand", a scris Hanks pe Twitter. Alaturi de o fotografie cu el si sotia sa, Hanks a scris ca amandoi le multumesc celor din Australia "care ne ingrijesc atat de bine", noteaza Agerpres.

09:20 - Primarul comunei Borsa, judetul Maramures, Sorin Timis, vrea sa trimita doua autocare dupa zeci de localnici care sunt blocati in Italia, dupa ce hotelurile la care lucrau s-au inchis: "I-au scos pe romani in strada. Vreau sa trimit doua autocare dupa ei, dar nu stiu daca pot tranzita Ungaria", arata Mediafax.

Sorin Timis a facut, vineri, un apel la autoritatile romane, la MAE si MAI, sa intervina pentru repatrierea locuitorilor din Borsa si sa nu ii abandoneze.

09:06 - O membra a Misiunii filipineze la Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a fost testata pozitiv cu noul coronavirus joi seara, intreaga echipa intrand ulterior in autoizolare, transmite vineri DPA, citata de Agerpres.

09:04 - Singapore vor interzice incepand de luni intrarea sau tranzitarea acestui teritoriu in cazul persoanelor care au fost in Italia, Franta, Spania si Germania in ultimele 14 zile, a indicat vineri Ministerul Sanatatii, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

08:44 - Nepalul a urmat vineri exemplul Chinei suspendand eliberarea permiselor de ascensiune pe Everest din cauza epidemiei de COVID-19 cu cateva saptamani inainte de debutul sezonului de escalada, informeaza AFP, citata de Agerpres.

08:41 - Parcurile tematice Walt Disney World Resort din Florida si Disneyland Paris vor fi inchise, incepand cu 14 martie, timp de doua saptamani, au anuntat reprezentantii companiei.

08:30 - Companiile aeriene au cerut sprijin financiar de urgenta din partea guvernelor, din cauza noilor restrictii de calatorie impuse de Statele Unite pe rutele cu Europa care au rolul sa combata epidemia de coronavirus, transmite Reuters. Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene (IATA) a cerut guvernelor sa analizeze acordarea unor linii de creditate, reducerea costurilor de infrastructura si reducerea taxelor, noteaza News.ro.

08:25 - Premierul Australiei, Scott Morrison, a recomandat, vineri, sa fie anulate adunarile in masa care nu sunt esentiale, in incercarea de a combate raspandirea coronavirusului, relateaza DPA. Guvernul recomanda anularea, incepand de luni, a tuturor "adunarilor organizate neesentiale de peste 500 de persoane sau mai mult", noteaza Agerpres

07:55 - India a inregistrat, vineri, primul deces cauzat de COVID-19. Este vorba despre un barbat care a revenit recent in statul Karnataka dintr-un pelerinaj la Mecca, anunta News.ro.

07:51 - China a raportat vineri numai opt noi cazuri de contaminare cu coronavirus, cea mai scazuta cifra de la inceputul publicarii de statistici asupra epidemiei la mijlocul lunii ianuarie, relateaza AFP, citata de Agerpres.

07:21 - Inca 5 cazuri de imbolnavire cu noul coronavirus au fost confirmate in Bucuresti, la INBI Matei Bals. Numarul cazurilor la nivel national a ajuns la 64.

07:11 - Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a lansat un apel, joi seara, la formarea "imediata" a unui guvern national de urgenta pentru a face fata raspandirii noului coronavirus, anuntand, in acelasi timp, inchiderea scolilor si universitatilor, anunta Agerpres.

07:04 - Coreea de Sud, care a fost cel mai mare focar al epidemiei de COVID-19 dupa China, a raportat vineri cel mai scazut numar de noi cazuri de infectii cu noul coronavirus din ultimele trei saptamani, noteaza AFP. Pentru prima data, numarul de pacienti vindecati l-a depasit joi pe cel al noilor contaminari, au anuntat vineri si Centrele din Coreea pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (KCDC), arata Agerpres.

In total, joi au fost inregistrate 110 noi cazuri, cea ce ridica la 7.979 totalul persoanelor contaminate in Coreea de Sud.

06:55 - Slovenia a anuntat ca boala COVID-19 este o epidemie si a activat planul de urgenta national, potrivit unui comunicat al guvernului de la Ljubljana, citat de Mediafax.

Comunicatul a fost transmis dupa ce s-au inregistrat 96 de cazuri de infectare cu noul coronavirus in Slovenia.

06:48 - Sotia premierului canadian Justin Trudeau, a fost diagnosticata cu noul coronavirus, transmite publicatia New York Post, citata de Mediafax. Sophie Gregoire Trudeau, in varsta de 44 de ani, a inceput sa se simta rau miercuri, dupa ce s-a intors in Canada de la un eveniment organizat la Londra. Premierul isi va continua munca de acasa, urmand ca vineri sa se adreseze poporului canadian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#coronavirus Romania, #coronavirus pandemie , #coronavirus