Liderii revolutionarilor implicati in afacerea certificatelor au primit condamnari cu suspendare pentru ca au luptat in decembrie 1989

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 08:01
14872 citiri
Liderii revolutionarilor implicati in afacerea certificatelor au primit condamnari cu suspendare pentru ca au luptat in decembrie 1989
Foto: Captura youtube/alfanews10

Decizie definitiva in dosarul certificatelor de revolutionar: Inalta Curte a dat condamndari cu suspendare si a confiscat 9,4 milioane de lei. Fostul secretar de stat pe problemele revolutionarilor, George Costin (62 de ani), a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.

Politicianul a fost gasit vinovat de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, folosire a influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite in forma continuata si spalare a banilor in forma continuata. Decizia definitiva a fost data la sfarsitul lunii iunie.

Instanta a stabilit in cazul revolutionarului un termen de incercare de opt ani, perioada in care acesta trebuie sa respecte mai multe obligatii stabilite prin lege.

Fostul secretar de stat fusese condamnat de Curtea de Apel Pitesti, in octombrie 2017, la 5 ani de inchisoare cu executare. In decembrie 2013, Curtea de Apel Pitesti il condamnase pe Costin, in acelasi caz, la 7 ani de inchisoare, dar Inalta Curte a decis rejudecarea procesului.

Condamnari blande

Inalta Curte a mai decis in acest dosar condamnarea altor opt inculpati, printre care membri ai unor asociatii de revolutonari, angajati la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, dar si rude ale fostului secretar de stat. Alte doua persoane au fost achitate.

Liderii de asociatii de revolutonari au scapat de inchisoare, dupa ce Inalta Curte a redus condamnarile de la 7 sau 9 ani cu executare la 3 ani cu suspendare:

- Mihai Bolocan, vicepresedintele Asociatiei Decembrie 1989 Metrou si presedintele filialei Buzau;

- Aurel Postelnicu, secretarul general al Asociatiei Decembrie 1989 Metrou;

- Serafim Cotenescu, presedintele Asociatiei "22 decembrie" Campulug Muscel;

- Gheorghe Baicoi, vicepresedintele Asociatiei "22 decembrie" Campulug Muscel.

In faza de fond a procesului, Curtea de Apel Pitesti arata insa ca o parte din cei din dosar s-au remarcat prin particparea la Revolutia din decembrie 1989, si astfel ar benefia de circumstante atenuante: "unii dintre ei s-au remarcat in timpul Revolutiei din decembrie 1989 si dupa savarsirea infractiunilor si pana in prezent au inteles sa isi schimbe atitudinea dovedind respect fata de lege si fata de valorile sociale ocrotite de ea."

"Comisionul" de revolutionar

In acest caz era vorba de o afacere privind preschimbarea unor certificate de revolutionar, iar liderii gruparii ar fi primit de la fiecare revolutonar membru al asociatiei cate un comision din indemnizatie reparatorie platita de stat. Acest lucru s-ar fi facut prin intermediul unor contracte de reprezentare sau contracte de imprumut false. In afacere au fost implicati si avocati.

"In acest fel, persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatii au fost determinate sa incheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, dupa obtinerea drepturilor legale, sa plateasca asociatiei anumite sume de bani si anume: 12.000 lei si 5% din suma totala incasata sau 15% din suma totala incasata cu titlu de indemnizatie reparatorie incepand cu anul 2004", acuza DNA

Banii, impartiti intre cei implicati

Totul s-a intamplat in perioada 2009-2011. Magistratii au aratat ca Asociatia Decembrie 1989 Metrou condusa de Costin ar fi incasat nelegal de la membrii sai comisioane in valoare de 9.453.390 de lei. Banii ar fi fost impartiti intre cei judecati, iar magistratii au confiscat banii.

"Dispune confiscarea speciala asupra sumei de 9.453.390 lei, dobandita de inculpatii Costin George, Bolocan Mihai, Cotenescu Serafim, Postelnicu Aurel, Bacoi Gheorghe,Costin Florentina, Costin George - Stefan, Sfarleaza Petre prin savarsirea infractiunilor sau confiscarea bunurilor apartinand acestor inculpati pana la concurenta acestei valori", au decis judecatorii.

"Unde-s carnatii mei?"

Probele din acest caz sunt marturii ale unor revolutionari, care au declarat ca erau amenintati cu excluderea din asociatie daca nu plateau comisionul, actele semnate de acestia si interceptari telefonice. "Unde-s carnatii mei?", ii spunea Costin, unui amic, intr-o interceptare, atunci cand se referea la partea lui.

"Personalitatea autoritara a presedintelui Asociatiei (Costin George) s-a suprapus peste caracterul influentabil al persoanelor cu care colabora. Calitatea de lider al gruparii infractionale al inculpatului Costin George reiese din toate probele administrate, la fel capacitatile sale remarcabile de a-si exercita influenta in sens negativ asupra revolutionarilor, urmarindu-si propriile interese", arata Curtea de Apel Pitesti.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#George Costin suspendare, #George Costin revolutionari, #George Costin coruptie, #George Costin Inalta Curte , #DNA