Judecatorul care a dat o achitare definitiva din cauza protocoalelor SRI-Parchet s-a antepronuntat la TV

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 10:24
22725 citiri
Judecatorul care a dat o achitare definitiva din cauza protocoalelor SRI-Parchet s-a antepronuntat la TV
Foto: captura video Youtube/ Interes General

Un judecator militar care fusese propus secretar de stat in Ministerul Justitiei a facut in luna iunie la TVR mai multe declaratii privind protocolul incheiat de SRI cu Ministerul Public.

Apoi, in luna iulie, magistratul si-a pus in aplicare ideile expuse public si l-a achitat pe un jandarm, care fusese condamnat in faza de fond la 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru luare de mita.

"In ce priveste protocoalele secrete incheiate cu organele judiciare, ele constituie o mare drama a poporului roman. N-as fi crezut vreodata ca voi trai momentul in care un serviciu de informatii sa gireze si sa coordoneze activitatea, in mod obscur evident, adica secret, activitatea organelor judiciare.

Nu am crezut ca voi trai aceste vremuri.

Sper ca tinerii sa inteleaga ce pericol paste tara si statul de drept, daca un serviciu de informatii conduce activitatea judiciara. Este un semnal de alarma pe care vreau sa-l tragem impreuna".

Declaratia apartine colonelului magistrat Constantin Udrea, de la Curtea Militara de Apel Bucuresti. Afirmatia a fost facuta pe 6 iunie 2018, la emisiunea "Interes general" de la postul TVR 1.

Procesul era pe rol

Pe 12 iulie 2018, completul de judecata format din judecatorii Constantin Udrea si Radu Stancu a decis achitarea unui jandarm, Costantin Groza, acuzat ca ar fi luat mita.

Jandarmul fusese condamnat in faza de fond la 3 ani de inchisoare cu suspendare, dar magistratii au decis anularea interceptarilor si filajelor din dosar, pe motiv ca acestea ar fi fost obtinute in baza protocolului semnat de SRI cu Ministerul Public.

Udrea si Stancu aveau pe rol dosarul lui Costantin Groza din ianuarie 2018. Ziare.com a scris despre acest caz la inceputul lunii septembrie.

Amanunte aici - Sentinta controversata: Cum a scapat un jandarm de acuzatia de mita pe motiv de protocoale si secretizarea fisei postului

Practic, magistratul si-a exprimat opinia privind un caz pe care urma sa-l solutioneze, inainte de a se ajunge la deliberare si pronuntare.

Acesta ar putea fi un motiv de rejudecare, in baza Codului de Procedura Penala, aflat in vigoare.

Procurorii militari au cerut anularea deciziei de achitare, iar dosarul are termen pe 17 octombrie.

Fraze identice

"Protocoalele adauga la lege", declara judecatorul Constantin Udrea in iunie 2018.

"Protocoalele adauga la lege", se arata in motivarea sentintei din iulie 2018.

Declaratiile judecatorului seamana izbitor cu cea facuta de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in aprilie 2018: "Intrebarea este daca noi stim ca pe langa lege au fost astfel de instrumente, poate mai sunt, pe baza acestor instrumente juridice care adauga la lege au fost condamnati oameni".

Sursa: Youtube/Interes General

De altfel, Constantin Udrea a folosit in emisiune fraze si idei care erau asemanatoare cu declaratiile politicienilor din PSD si ALDE privind aceste protocoale. Judecatorul a dat de inteles ca cei care au semnat aceste protocoale ar fi fost pusi in situatia de a le semna sau ar fi fost fortati.

Constantin Udrea a pus in discutie mai multe probleme legate de modul in care ar fi fost semnate aceste protocoale, aruncand dubii asupra sefilor Inaltei Curti sau ai CSM.

"Este dramatic. Da. Este dramatic ce se intampla. Va dau un exemplu simplu. Dincolo de faptul ca ele contin dispozitii contra legii. Adauga la lege si asa mai departe. Ele sunt date in baza unor protocoale...in baza unor hotarari ale CSAT, semnate si de persoane care nu fac parte din CSAT. Cu alte cuvinte, si de persoane care nu au vazut deciziile CSAT.

Sa zicem, presedintele Inaltei Curti sau presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, n-a vazut care este hotararea CSAT, cu doua zero-uri, adica strict secreta, dar in temeiul ei semnezi acel protocol. Din moment ce nu stii ce contine acea hotarare, de ce ai semnat protocolul? Asta inseamna ca ti-a fost strecurat si l-ai semnat fortat. Sau ai fost pus in situatia de a-l semna. Sau ai aderat la el fara sa stii ce este acolo", declara Constantin Udrea, la postul public de televiziune.

Iata intreaga emisiune de la TVR:.

Dorit de Toader

Constantin Udrea trebuia sa ocupe in primavara anului 2017 functia de secretar de stat in Ministerul Justitiei, condus de Tudorel Toader. Atunci, ministrul a cerut detasarea acestuia la minister, dar CSM a respins solicitarea.

La sfarsitul lunii mai 2017, Inspectia Judiciara (IJ) a initiat actiunea disciplinara fata de judecatorii Radu Stancu si Constantin Udrea pentru nerespectarea in mod grav sau repetat a dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor si nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale sau ale instantei supreme in solutionarea recursurilor.

In mai 2018, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a clasat aceasta actiune disciplinara. Inspectia Judiciara a declarat recurs, iar cazul urmeaza sa fie judecat de Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Pe 7 septembrie 2018, judecatorul Radu Stancu a facut cerere la CSM de pensionare. Consiliul a suspendat cererea pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare.

Miza

Discutia privind protocolul de cooperare semnat de SRI cu PICCJ este in prezent mutata in Parlament si este readusa constant in atentie de liderul PSD, Liviu Dragnea, si de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Afirmatiile publice nu vizeaza doar anularea protocolului, cat si efectele sale, anularea probelor din dosarele penale si revizuirea sentintelor judecatoresti definitive.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Constantin Udrea achitare, #Constantin Udrea protocoale, #Constantin Udrea magistrat , #magistrati