Joi e greva la metrou: Ministrul Sova ataca sindicalistii care cer o majorare de 42%. Ce salarii au angajatii Metrorex

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 18:24
6609 citiri
Joi e greva la metrou: Ministrul Sova ataca sindicalistii care cer o majorare de 42%. Ce salarii au angajatii Metrorex
Foto: Arhiva Ziare.com

In conditiile in care joi dimineata va fi greva de avertisment la metrou, ministrul Lucian Sova a iesit in aceasta seara la atac impotriva sindicalistilor care cer o majorare salariala de 42%, fara de care ameninta chiar cu declansarea grevei generale, care ar afecta sute de mii de bucuresteni care circula zilnic cu metroul.

"Ne confruntam cu o posibila greva la metrou pentru o revendicare salariala de 42%", a subliniat ministrul Transporturilor, care a sustinut miercuri seara o scurta declaratie de presa.

"Dupa parerea mea, bogatii din Ministerul Transporturilor au luat ostatice companiile din subordinea sa si ma refer aici la faptul ca, spre deosebire de cei multi angajati din diverse companii ale Ministerului Transporturilor care lucreaza in conditii grele si cu salarii mici, astazi ne confruntam cu o posibila greva pe care sindicatul de la metrou vrea sa o declanseze pentru a sustine o revendicare salariala de 42%, la care nu a inteles sa renunte sau sa negocieze nici pana astazi.

Vreau sa stie toata lumea, inainte de a trece si la cateva cifre, ca Metroul Bucuresti nu a fost construit pentru bunastarea catorva din liderii sindicatului care de mai bine de 20 de ani conduc sindicatul Metrorex si negociaza in numele a mii de angajati ai acestuia, intotdeauna insa avand in vedere si propriile lor interese.

Aceasta greva nu este pentru bunastarea muncitorilor de la Metrorex, aceasta greva este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comerciantii din statiile de metrou", a acuzat ministrul.

Ce salarii au ajuns sa aiba angajatii Metrorex

Oficialul MT a venit si cu cateva cifre care sa ii sustina punctul de vedere.

El sustine ca angajatii de la metrou au avut in ultimii ani urmatoarele majorari salariale: - 2015 - 9%, 2016 - 12% si 2017 - 21%, iar acum cer inca 42%.

Sova a spus ca sindicalistii nu au dorit sa renunte la aceasta principala revendicare, in ciuda celor 8 runde de negocieri care au avut loc in ultimele luni, asa ca maine dimineata de la 4 la 6 va fi greva.

"Negocierile cu privire la acest protest, la aceasta incheiere a contractului colectiv de munca, au inceput cu cateva luni in urma, au fost opt runde de negociere. Principala, prima si nenegociabila revendicare a fost cresterea salariului cu 42%.

In aceste conditii, nici la concilierea pe care administratia Metrorex a avut-o la ITM cu reprezentantii sindicatului, acestia nu au acceptat - si exista documente in acest sens - niciun fel de reducere a procentului pe care il pretind. Dar, cu toate acestea, trebuie sa stiti ca in ultimii patru ani, an de an, cresterea salariala la nivelul Metrorex a fost dupa cum urmeaza: in 2015 de 9%, in 2016 de 12%, in 2017 de 21%, iar astazi, in 2018, ar trebui sa negociem o crestere salariala de 42%", a spus Sova.

Asta in conditiile in care salariul mediu brut al personalului tehnic este deja de 7.300 de lei, iar al mecanicilor si ajutorilor de mecanic de 8.000 de lei pe luna.

In plus, angajatii de la Metrorex beneficiaza de tichete de masa de 12 lei pe zi, decontare 75% a biletelor de odihna si tratament, decontare 99% a pretului de cazare la hotelul Zamora din Busteni, minimum 6 calatorii gratuite CFR si altele.

Cat despre acuzatiile facute de sindicalisti referitoare la problemele de siguranta la metrou, ministrul sustine ca "nu exista niciun risc", iar, de 39 de ani, de cand functioneaza metroul, nu a existat niciun incident major care sa fie imputabil Metrorex.

"De 39 de ani, de cand metroul bucurestean functioneaza, nu a existat niciun incident major care sa fi fost catalogat ca fiind din partea sau imputabil Metrorex. Dar cu toate astea, in ultimele saptamani, sindicatul Metrorex, de fapt, domnul Ion Radoi a clamat lipsa de siguranta din metrou aducand prejudicii grave atat de imagine, cat si economice.

Vreau sa va spun ca nu exista niciun risc de securitate in exploatarea metroului astazi in Romania. Partea de siguranta este monitorizata permanent. Exista proceduri care s-au verificat in timp si niciunul dintre angajati nu poate sa spuna ca sunt elemente care sa puna in pericol viata sau integritatea calatorilor", a sustinut Sova.

Luni s-a anuntat oficial ca angajatii Metrorex vor intra in greva de avertisment joi, pe 15 noiembrie.

"Azi, 12.11.2018, Consiliul General USLM intrunit in sedinta extraordinara a respins ultima oferta de crestere salariala a administratiei Metrorex si a hotarat continuarea conflictului colectiv de munca (...) prin declansarea grevei de avertisment, joi, 15.11.2018, intre orele 04.00-06.00.

Ne cerem scuze publicului calator pentru disconfortul care se va crea prin oprirea timp de 2 (doua) ore a metroului bucurestean, dar noi ca si toti cetatenii Romaniei avem acest drept constitutional", a transmis, printr-un comunicat de presa, Ion Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou.

Pe acest fond al tensiunilor dintre angajati si conducerea companiei, e posibil ca angajatii sa intre chiar in greva generala, luni, pe 19 noimebrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Sova greva metrou , #greva metrou