Instanta decide joi daca generalul Ciuca ramane la sefia Armatei. Cotroceni: Nu intelegem care este urgenta si pericolul iminent

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 17:07
10984 citiri
Instanta decide joi daca generalul Ciuca ramane la sefia Armatei. Cotroceni: Nu intelegem care este urgenta si pericolul iminent
Foto: Facebook/Nicolae Ionel Ciuca

Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte joi, 31 ianuarie, daca suspenda decretul semnat de Klaus Iohannis prin care a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciuca de sef al Statului Major al Apararii.

Decizia urmeaza sa fie luata de judecatorul Vasile Bicu, de la Curtea de Apel Bucuresti.

In timpul procesului in care s-a judecat suspendarea decretului, reprezentantul MApN a anuntat ca a depus la biroul de documente secrete al Curtii de Apel Bucuresti un act clasificat prin care ministrul a imputernicit un ofiter in functia de loctiitor al sefului statului major.

Amanare in dosarul de fond pentru anularea decretului lui Iohannis

Tot astazi, intr-un alt caz, judecatorul Silviu Gabriel Barbu a luat in discutie cererea MApN de anulare a acestui decret.

Instanta a amanat judecarea acestui dosar, pe fondul solicitarii, pentru 12 februarie. Judecatorul a aratat ca MApN si Administratia Prezidentiala trebuie sa-si pregateasca pentru termenul urmator concluziile, in baza prevederilor potrivit carora actele civile sau administrative au intrat in circuitul juridic si au produs efecte.

"De asemenea, partile sa puna concluzii cu privire la aplicarea sau nu a conditiei privind termenul de introducere a actiunii", a aratat judecatorul.

Curtea a constatat ca pe rolul CAB exista un dosar cu cereri similare, dar ca exceptia reunirii celor doua cazuri trebuie ridicata in celalalt proces, deoarece a fost primul caz sesizat, potrivit legislatiei.

MApN a cerut amanare pentru a lua la cunostinta de intampinarea depusa de Administratia Prezidentiala si pentru ca un alt complet sa se pronunte in dosarul in care cere suspendarea decretului emis de Klaus Iohannis, ceea ce se va intampla joi, 31 ianuarie.

Reprezentantul Administratiei Prezidentiale a cerut respingerea cererii de amanare.

"Nu a asteptat raspunsul"

In primul proces, Administratia Prezidentiala a ridicat astazi mai multe exceptii si a cerut respingerea cererii de suspendare a decretului. Reprezentantul legal al Cotrocenilor a aratat ca MApN nu a respectat procedura legala.

"A facut plangere prealabila pe 8 ianuarie si a deschis proces pe 11 ianuarie. Nu a asteptat raspunsul in termenul legal, presedintele urmeaza sa-l trimita", a explicat acesta. In plus, nu este vorba de un act administrativ obisnuit, ci de unul care vizeaza securitatea si apararea nationala. Deci nu ar putea fi contestat in instanta.

"Demersul ministrului pentru suspendarea decretului pare a fi unul politic si nu unul fundamentat juridic", a mai spus acesta.

"Nu intelegem care este urgenta si pericolul iminent pentru care se cere suspendarea decretului. MApN nu a facut dovada acestor lucruri", a explicat reprezentantul Administratiei Prezidentiale.

Pe de alta parte, MApN a explicat ca acest decret ar fi nelegal. Motivul: numirile sefilor Statului Major se fac de catre presedinte, la propunerea ministrului Apararii cu avizul premierului. "Nu sunt indeplinite conditiile legale", a explicat acesta. In plus, prin emiterea decretului s-ar fi produs "o perturbare grava" a activitatii Armatei.

Procesele

Este vorba de doua procese deschise de MApN la sectia de contencios-administrativ, 180/2/2019 - deschis pe 11 ianuarie, care are stabilita ora 12:00 si 230/2/2019 - deschis pe 14 ianuarie, care are stabilita ora 11:00. Ambele au acelasi obiect: anulare act administrativ si suspendarea decretului nr. 1331/28 decembrie 2018.

La termenul de astazi, Curtea ar putea da o decizie privind suspendarea decretului, pana la solutionarea definitiva de procesului.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciuca ca sef al Statului Major al Apararii, dupa ce a respins in sedinta CSAT propunerea facuta de MApN pentru aceasta functie.

Ulterior, premierul Viorica Dancila si ministrul Apararii, Gabriel Les, au acuzat ca seful statului nu a avut baza legala, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Nicolae Ionel Ciuca, #decret seful Armatei, #Iohannis MApN, #proces MApN Iohannis , #armata