Inalta Curte sesizeaza CCR in dosarul procurorului Mihaiela Iorga Moraru

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 14:53
9044 citiri
Inalta Curte sesizeaza CCR in dosarul procurorului Mihaiela Iorga Moraru
Foto: Arhiva Digi24 TV

Magistratii Inaltei Curti au sesizat Curtea Constitutionala in dosarul Mihaielei Iorga Moraru, procuror in cadrul Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), judecata pentru fals intelectual si favorizarea faptuitorului, cu o exceptie de neconstitutionalitate care vizeaza atributiile Sectiei Speciale privind retragerea apelurilor din cauzele in care sunt implicati magistrati.

Exceptia a fost ridicata de un procuror de la Parchetul General, dupa ce fostul procuror-sef al Sectiei Speciale (SS), Gheorghe Stan, a retras, inainte de a fi numit judecator la Curtea Constitutionala, contestatia DNA in cazul Mihaielei Iorga Moraru.

Un proces deschis pe 7 octombrie la Inalta Curte si solutionat pe 1 noiembrie.

"Admite cererea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dispune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.888 alin.1 lit.d din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, modificate prin dispozitiile art.14 pct.6 din OUG nr.7/2019. Definitiva," este minuta Inaltei Curti.

Concret, este vorba de o prevedere introdusa printr-o ordonanta de urgenta promovata de fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, care permitea SS sa retraga caile de atac in dosarele in care sunt judecati magistrati.

Articolul 14, punctul 6 din OUG nr.7/2019: "Exercitarea si retragerea cailor de atac in cauzele de competenta Sectiei, inclusiv in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acesteia potrivitOrdonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie."

Retragerea contestatiei

Fostul procuror-sef al Sectiei Speciale (SS), Gheorghe Stan, a retras, inainte de a fi numit judecator la Curtea Constitutionala, contestatia DNA in cazul Mihaielei Iorga Moraru, procuror SS judecat pentru fals intelectual si favorizarea faptuitorului.

Decizia de retragere a luat-o pe 6 iunie 2019, in contextul in care isi incepea mandatul de judecator la Curtea Constitutionala pe 15 iunie. Stan a ajuns la CCR fiind sustinut de PSD.

Detalii aici Inca un apel retras de SS: Gheorghe Stan a scapat-o pe Mihaiela Iorga Moraru de procesul de favorizarea faptuitorului

Ancheteaza cazul "Sorina"

La acel moment, Mihaiela Iorga Moraru activa deja ca procuror in cadrul SS, iar la sfarsitul lunii iunii 2019 a intrat din nou in atentia mass-media dupa ce a preluat ancheta in dosarul Sorinei, fata adoptata cu scandal de la Baia de Arama.

In urma retragerii contestatiei DNA, dosarul Mihaielei Iorga Moraru in care este acuzata de fals intelectual si favorizarea faptuitorului s-a intors la SS. Acesta urmeaza sa fie solutionat de un coleg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Mihaiela Iorga Moraru SS, #Mihaiela Iorga Moraru apel, #Mihaiela Iorga Moraru CCR, #mihaiela iorga moraru , #magistrati