Inalta Curte l-a achitat definitiv pe arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie: Multumesc si celor ce m-au acuzat si celor ce m-au achitat

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 13:42
13260 citiri
Inalta Curte l-a achitat definitiv pe arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie: Multumesc si celor ce m-au acuzat si celor ce m-au achitat
Foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, pe numele sau de mirean Teodosie Petrescu, a fost achitat definitiv vineri de Inalta Curte, in dosarul in care era acuzat ca a prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Decizia este definitiva.

Practic, Inalta Curte a mentinut achitarea data in acest caz de Curtea de Apel Constanta. Judecatorii au schimbat temeiul achitarii, din "fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege", in "fapta nu exista."

Decizii de achitare au primit si ceilalti inculpati din acest dosar, motivate insa pe prevederea potrivit careia "fapta nu este prevazuta de legea penala."

"Respinge actiunea civila formulata impotriva inculpatului Petrescu Teodosie," se arata in minuta Inaltei Curti.

"Am crezut in justitie"

Dupa verdictul de achitare al Inaltei Curti, IPS Teodosie a multumit celor care au crezut in nevinovatia lui.

"Lucrurile lui Dumnezeu nu sunt cuprinse de intuneric. Am crezut in Dumnezeu caruia m-am incredintat cu slujirea mea. Am crezut in Justitie si iata ca rezultatul este pe masura.

Stiam ca cele pentru care eram cercetat nu exista. Pacat de osteneala celor ce-au intors pe fata si pe dos toate acele declaratii si acuzatii," a declarat arhiepiscopul.

O parte din multumirile sale au fost adresate si lui Dumnezeu: "Multumesc lui Dumnezeu si ma rog pentru toti cei ce pazesc dreptatea in aceasta tara sa aiba mereu credinta lumina si dragoste de oameni."

IPS Teodosie afirma ca a fost acuzat fara sa existe un motiv. "Unii dintre credinciosi imi plangeau de mila si spuneam de fiecare data ca nu sunt suparat. Cand te acuza cineva fara sa existe un motiv de acuzatie, iti face un bine si eu le multumesc si celor ce m-au acuzat si celor ce m-au achitat," mai spune acesta.

"Doamne ajuta tuturor si sa ramanem in pace, in iubire si in bunavoire unii cu altii!," isi incheie mesajul IPS Teodosie.

DNA a cerut condamnari

Procurorii DNA au cerut la ultimul termen al procesului sentinte de inchisoare cu suspendare pentru toti cei 6 inculpati. In ultimul cuvant, arhiepiscopul Teodosie s-a declarat nevinovat: "Toate s-au facut dupa lege. Am incredere in justitie ca se clarifica definitiv si nu provizoriu."

Ceilalti inculpati au spus si ei Inaltei Curti ca sunt nevinovati si au cerut achitarea.

Acuzatiile DNA

Potrivit DNA, inculpatii din acest caz ar fi prezentat documente nereale la APIA, in care sustineau ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita "Ferma 3" - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta "vii pe rod cu struguri pentru vin"/"vii pe rod cu struguri nobili pentru vin", in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.

Astfel, s-ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 de lei. APIA s-a constituit parte civila in acest caz.

Achitarea, motivata in timp record

Judecatorul CCR Cristian Deliorga a dat prima decizie de achitare in acest caz in faza de fond a procesului, atunci cand activa la Curtea de Apel Constanta.

Decizia a fost data pe 6 iunie 2019 si a fost motivata de Deliorga intr-un timp record, de doua saptamani. Motivul: magistratul a fost numit judecator la CCR pentru un mandat de 9 ani, la propunerea PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Teodosie achitat, #arhiepiscopul Teodosie achitat, #teodosie DNA , #DNA