In plin scandal legat de cimitirul din Valea Uzului, peste 300 de clujeni au participat la un mars pentru solidaritate

Sambata, 08 Iunie 2019, ora 22:00
14316 citiri
In plin scandal legat de cimitirul din Valea Uzului, peste 300 de clujeni au participat la un mars pentru solidaritate
Foto: Youtube/ Ziarul eClujeanul (captura)

Aproximativ 300 de romani si maghiari au participat, la Cluj-Napoca, la un mars pentru solidaritate interetnica. Ei au purtat afise cu mesaje in cele doua limbi precum "Sunt roman, nu-s nimanui stapan, stau liber printre oameni liberi", "Jandarmeria invrajbeste Romania", "Fara manipulare, fara ura", "Harghita, Covasna, pamant omenesc" sau "Solidaritate impotriva sovinismului".

Marsul a fost prin centrul municipiului Cluj-Napoca pe la Primarie si Piata Lucian Blaga. La final, mai multe persoane au tinut mici discursuri in care spus ca incidentele de la Valea Uzului au fost o provocare, iar in Ardeal exista comunitati normale, in care criteriile etnice, ca esti roman, maghiar sau rom, nu functioneaza.

"Unii traiesc foarte bine din invrajbire"

"Scopul actiunii de la Cluj-Napoca este de a arata ca exista si comunitati normale in Ardeal, in care criteriile etnice, ca esti roman, maghiar sau rom, nu functioneaza. Clujul e o comunitate in care traim impreuna romani si maghiari fara probleme. Ceea ce s-a intamplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European", a spus initiatorul actiunii, Cornel Vilcu, citat de Agerpres.

Directorul Teatrului National din Targu Mures, Gasparik Attila, a spus, la randul sau, ca ideea de a se aduna impreuna romani si maghiari este buna.

"Sunt sigur ca noi suntem majoritatea in tara asta. Unii traiesc foarte bine din invrajbire. E foarte bine ca in fostul oras al lui Funar se dau astfel de semnale", a spus Gasparik.

Evenimentul "Pentru solidaritatea interetnica - Az interetnikus szolidaritasert", a inceput la ora 19:00, in Piata Unirii, din Cluj Napoca.

"Clujeni pentru solidaritatea interetnica!

Nu vom fi manipulati!

Nu ne vom scuipa in fata prietenii si vecinii pentru ca asa vor niste politruci in cautare de scandal si voturi.

Nu ne vom sacrifica linistea din cauza isteriilor etnico-nationaliste.

Nu vom accepta violenta si provocarile.

Romani, unguri, nemti, romi, ce-om mai fi, suntem cetateni demni si lucizi.

Iesim din nou in strada pentru o Romanie europeana, incluziva, fara sovinism, rasism si cult al urii", au transmis organizatorii pe Facebook.

Acelasi mesaj este scris si in limba maghiara.

Marsul are loc in contextul scandalului de la Valea Uzului, inceput acum ceva timp si continuat in aceasta saptamana cand a avut loc un moment tensionat in zona. Peste 1.000 de maghiari au format, joi, un lant uman in fata Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestarile care sunt organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociatii romanesti.

La fata locului au venit mai multi jandarmi si politisti. Mai multi cetateni romani aflati in preajma cimitirului pentru a sarbatori Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi si au patruns in cimitir. La randul lor, maghiarii care au format un lant uman au inceput sa se retraga.

Iata mai multe detalii legate de acest caz:

A.G.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#mars solidaritate interetnica Cluj, #mars solidaritate interetnica , #proteste