Hosu (DIICOT), explicatii in cazul Tandarei: Fluctuatia de personal e cauza importanta in intarziere

Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:43
5255 citiri
Hosu (DIICOT), explicatii in cazul Tandarei: Fluctuatia de personal e cauza importanta in intarziere
Foto: Arhiva (B1 TV)

Giorgiana Hosu, adjunctul DIICOT, a spus la interviul pentru postul de sef al Directiei, ca fluctuatia de personal reprezinta un motiv important in intarzierea solutionarii unor dosare complexe, in acest caz dand drept exemplu cazul Tandarei, care s-a finalizat cu achitari.

"Referindu-ne la cazul Tandarei, termen rezonabil inseamna totusi mai putin decat perioada 2006-2019. DIICOT a fost sesizat in 2006 cu cazul acesta. In 2010, a fost finalizat cu rechizitoriu de procuror.

In 2011, dosarul a fost restituit de catre instanta pentru inlaturarea unor deficiente in actul de sesizare. In 2012, a fost retrimisa cauza si a fost intocmit un alt act de sesizare de catre un alt procuror.

Din 2012 pana in 2019 - decembrie, cred, dosarul a fost pe rolul instantei de judecata", a spus Giorgiana Hosu la interviul din fata comisiei de la Ministerul Justitiei.

Hosu este actualul adjunct al DIICOT si a sustinut, vineri, interviul pentru a ocupa functia de procuror-sef.

Procurorul a precizat ca, probabil si la instanta, a existat fluctuatie de personal, mai ales pentru ca, potrivit standardelor CEDO, daca un judecator iese la pensie, probele trebuie din nou administrate.

"Fluctuatia de personal e o cauza importanta in intarzierea solutionarii dosarelor complexe. Atat la noi, cat si la instanta. In DIICOT sunt procurori vechi care, cu toata uzura pe care o da o structura specializata, rezista si sunt la fel de eficienti. E greu sa te prezinti in asa fel incat sa fie atractiv in acest moment", mai spune Hosu.

Imagini de la audieri:

Cei 25 de inculpati din dosarul Tandarei au fost achitati definitiv, in luna decembrie 2019, de Curtea de Apel Targu-Mures. Ancheta a fost deschisa dupa ce 160 de copii rromi au fost gasiti la cersit in Anglia, iar datele aratau ca cei mici au fost traficati de inculpati.

Cazul a facut mare valva in 2010, cand peste 160 de copii de etnie rroma dusi la cersit in Marea Britanie au fost identificati de autoritatile judiciare romane si britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigatii pentru capturarea traficantilor, aceasta actiune derulandu-se la Tandarei, in Ialomita.

In cadrul operatiunii numita "Europa" au fost efectuate zeci de perchezitii domiciliare, la care au participat si ofiteri din cadrul Metropolitan Police si specialisti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii gruparii infractionale organizate recrutau minori de etnie rroma, pe care ii treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde ii exploatau, obligandu-i sa cerseasca sau sa comita infractiuni stradale.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpati dupa ce faptele s-au prescris. In dosarul Tandarei au fost judecate 25 de persoane, iar procesul s-a incheiat dupa aproape 9 ani.

DIICOT a declarat apel, iar Inspectia Judiciara s-a autosesizat dupa ce dosarul s-a incheiat dupa aproape 9 ani.

Citeste mai multe despre:

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#procuror DIICOT dosar Tandarei, #Georgiana Hosu dosar Tandarei , #justitie