Haineala (CSM): Am putea sesiza CCR in privinta sefilor de Parchete

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 08:08
3702 citiri
Haineala (CSM): Am putea sesiza CCR in privinta sefilor de Parchete
Foto: Digi 24

Oana Schmidt Haineala, presedintele CSM, a afirmat ca CCR ar putea fi sesizata in legatura cu problemele de constitutionalitate ridicate de avizul consultativ pe care institutia pe care o conduce il are de dat in privinta numirii sefilor de Parchete.

"Zilele acestea am reflectat foarte mult la ceea ce inseamna avizul CSM. La ora asta avizul nostru e consultativ. Eu imi pun foarte serios problema constitutionalitatii dispozitiei legale.

Actorii politici din bransa Executivului au aplicat direct legea. Conduita lor e perfect conforma cu norma in vigoare. Problema este alta: in ce masura este legea conforma cu Constitutia. In Constitutie spune asa: CSM este garantul independentei justitiei.

Or, CSM, ca astfel de garant, trebuie sa aiba toate instrumentele efective pentru a-si exercita aceastra atributie", a declarat Haineala duminica seara, la Digi 24.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat ca, dupa o discutie cu colegii sai, va decide daca va cere control de constitutionalitate inainte de audieri.

"E posibil sa provocam controlul de constitutionalitate inainte de audieri. Iau in calcul, nu am luat o decizie inca. Voi discuta cu colegii mei", a afirmat sefa CSM.

Intrebata daca se va consulta numai cu membrii CSM sau va cere parerea tuturor procurorilor, Oana Schmidt Haineala a raspuns: "Cred ca o opinie de la colegii din Ministerul Public ar fi utila", insa a subliniat ca timpul este scurt.

"Nu este o decizie luata, reflectez. Este atributul presedintelui CSM de a declansa ceea ce se numeste conflict intre puteri. Suna belicos, dar e numai un instrument juridic, prin care se provoaca un control de constitutionalitate a acestei dispozitii legale, pentru ca, datorita naturii mecanismului decizional, apare un posibil conflict de interese intre Executiv si puterea judecatoreasca. Noi, ca reprezentanti ai puterii judecatoresti, trebuie sa avem posibilitatea sa dam un aviz conform, opinia noastra sa faca la modul real o diferenta", a explicat Oana Schmidt Haineala.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, miercuri, sa modifice termenele stabilite pentru avizarea celor sase procurori propusi de Victor Ponta la conducerea parchetelor. Potrivit CSM, avizul pentru numirea acestora va fi trimis catre ministerul Justitiei la 10 mai, audierile fiind programate in perioada 8-9 mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#CSM aviz procurori CCR, #CSM sesizare CCR procurori, #Haineala numire procurori , #CSM