Guvernul le-a dat in scris transportatorilor ca saptamana viitoare interzice Uber si le da voie sa circule tot cu masinile vechi

Joi, 21 Martie 2019, ora 15:07
17451 citiri
Guvernul le-a dat in scris transportatorilor ca saptamana viitoare interzice Uber si le da voie sa circule tot cu masinile vechi
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Dupa ce miercuri a reusit sa-i trimita acasa pe transportatori, Guvernul i-a convins si joi pe protestatarii adunati in Piata Victoriei sa renunte la manifestatie, promitandu-le ca saptamana viitoare va adopta ordonanta care le va permite sa circule cu masinile vechi si care va inchide Uber si Taxify, in Romania.

Desi Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) amenintase ca va aduce la protestul de joi nu mai putin de 5.000 de masini, pana la urma in Piata Victoriei nu au mai ajuns decat vreo 800-900 de autoturisme.

In plus, desi spuneau ca joi nici macar nu vor sa mai discute cu Guvernul - care i-a mintit deja de prea multe ori - reprezentantii COTAR au avut, totusi, negocieri cu o delegatie a Cabinetului Dancila, in urma carora protestul s-a si intrerupt.

De ce a renuntat si COTAR la proteste - asa cum a facut si FORT in ziua precedenta - in baza promisiunilor Guvernului? Detalii a oferit pentru Ziare.com presedintele COTAR, Vasile Stefanescu.

"In primul rand, tin sa va spun ca noi n-am renuntat la proteste. Doar le-am suspendat. Ne-am intalnit cu reprezentantii Guvernului, cu mandat de la doamna prim-ministru. Da, ni s-a promis din nou ca se da ordonanta.

Apoi, am ramas insa in Piata Victoriei pana cand Guvernul a emis un comunicat de presa prin care si-a asumat public faptul ca saptamana viitoare se va da ordonanta de urgenta lansata in dezbatere publica, pe 1 martie, de Ministerul Dezvoltarii. Ce inseamna asta pentru noi?

Scrie clar in comunicat: odata adoptata, ordonanta va elimina sintagma 'in mod repetat' din Legea Taximetriei, iar activitatea de rent-a-car trece la Autoritatatea Rutiera Romana (ARR) . In plus, programul de transport interjudetean se prelungeste.

Ce sa va zic? Sigur ca am mai primit promisiuni de adoptare a acestei ordonante care nu s-au respectat. Dar de aceasta data si-a asumat doamna premier Viorica Dancila ca se va adopta. Daca nu isi respecta cuvantul - desi, totusi, mi-e greu sa cred ca nu si-l va respecta - va avea o problema. Cum spuneam, noi doar am suspendat protestele, momentan...", a declarat pentru Ziare.com Vasile Stefanescu.

De ce vor transportatorii sa forteze adoptarea ordonantei

La cate proteste organizeaza pentru a forta adoptarea ordonantei, e evident ca transportatorii ar avea mult de castigat de pe urma ei.

Daca Guvernul da ordonanta, inainte de toate, din Legea Taximetriei se va elimina sintagma "in mod repetat".

De ce vor transportatorii asa ceva? Din cauza ca, in prezent, soferii care fac transport de persoane fara atestat si fara licenta pot fi sanctionati doar daca sunt prinsi incalcand legea "in mod repetat". Or, sintagma este neclara, iar autoritatile nu au baze de date care sa ateste ca soferul sanctionat incalca in mod repetat legea.

In consecinta, piratii din transportul de persoane - in categoria carora taximetristii ii includ si pe soferii de Uber si Taxify (Bolt) - isi pot continua actvitatea, fara probleme.

Or, daca ordonanta se adopta, Uber si Taxify isi vor inceta activitatea, in Romania.

In context, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a declarat joi ca ordonanta este antipiraterie, nu antiUber.

"Activitatile respective (ale societatilor care fac transport alternativ, cum e Uber- n.red.) urmeaza sa fie reglementate (o lege in acest sens a trecut deja de Senat - n.red.) . Am explicat ca tocmai de aceea adoptarea ordonantei dureaza, ca sa stea in dezbatere publica si toata lumea sa isi poata spuna parerea. Nu stiu daca Uber a facut-o. Oricum, ar fi trebuit sa o faca", a spus ministrul Razvan Cuc.

Totodata, ordonanta pe care Guvernul promite ca o va adopta saptamana viitoare va prelungi cu 4 ani perioada in care societatile care transporta persoane pe rute intrajudetene si interjudetene isi vor putea desfasura activitatea in conditii similare cu cele de pana acum.

Iar asta inseamna ca traseele vor fi castigate tot de actualii operatori - in baza faptului ca au "vechime pe traseu" - chiar daca acestia folosesc masini mai vechi si insalubre. Ordonanta ar anula, practic, un ordin dat de fostul ministrul Lucian Sova, care prevedea ca intaietate la castigarea traseelor vor avea, incepand din acest an, transportatorii care au masini noi si ofera conditii mai bune pentru calatori.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#protest taximetri suspendat Piata Victoriei, #protest taximetristi COTAR FORT oprit, #Dancila interzice Uber Taxify , #taxi