Grupurile civice fac apel la non-violenta la protestul din seara asta: Guvernul si Dragnea trebuie sa plece

Duminica, 24 Iunie 2018, ora 14:55
4522 citiri
Grupurile civice fac apel la non-violenta la protestul din seara asta: Guvernul si Dragnea trebuie sa plece
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multe grupuri civice fac apel la non-violenta la protestul ce urmeaza sa se desfasoare, duminica seara, in Piata Victoriei din Capitala, indemnand participantii sa fie "fermi, dar nu violenti".

Potrivit unui comunicat de presa remis duminica Ziare.com, cetatenii care ies in strada trebuie sa fie calmi si sa nu raspunda la provocari, iar fortele de ordine sa fie "discrete, calme si sa respecte dreptul la libera exprimare al cetatenilor".

Comunicatul este transmis in contextul in care protestul desfasurat miercuri seara a fost marcat de violente intre jandarmi si protestatari.

Vezi aici cum s-a desfasurat protestul de miecuri seara si imagini cu interventia in forta a Jandarmeriei

"In asteptarea manifestatiilor publice de azi si din zilele urmatoare pentru apararea statului de drept, independentei Justitiei si luptei anticoruptie, grupurile civice semnatare fac un apel catre:

1. Cetatenii care vor iesi in strada sa fie calmi, sa nu raspunda la provocari si sa izoleze orice persoana sau grup care instiga la violenta. Ascendentul moral fata de o guvernare mincinoasa, abuziva si autoritarista este principala noastra arma, prin care am castigat admiratia si sprijinul partenerilor nostri din UE si NATO.

2. Fortele de ordine sa fie discrete, calme si sa respecte dreptul la libera exprimare al cetatenilor. Interventiile brutale si neprovocate din partea Jandarmeriei din data de 20 iunie nu trebuie sa se mai repete. Atitudinea Jandarmeriei din data de 21 iunie a fost un model de respect fata de cetateni si ea trebuie replicata azi si in urmatoarele zile", se arata in documentul citat.

De asemenea, organizatiile civice mai arata ca protestele sau nesupunerea civica sunt legitime si morale, insa violenta nu, facand totodata apel la manifestanti sa fie fermi, dar nu violenti.

"Manifestatiile urmaresc demisia Guvernului, demisia Presedintelui Camerei Deputatilor, precum si oprirea definitiva a schimbarii codurilor penale si a atacului brutal asupra independentei justitiei si magistratilor. Protestele sau nesupunerea civica sunt legitime si morale. Violenta nu este! Fiti fermi, dar nu violenti!", mai precizeaza comunicatul.

Grupurile civice semnatare ale documentului sunt: #activAG Pitesti, Actiunea Civica Galati, Asociatia Aradul Civic, Asociatia culturala Noul Horizont Valencia, Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie (VeDem Just), Coruptia Ucide, Daruieste Viata, Diaspora Franta solidara cu Romania, Evident Deva, Geeks for Democracy, #Iasulnutace, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, One Vision: Rezist, Oradea Civica, Procivic Baia Mare, #Reset, #REZISTENTA, #Rezist Constanta, #Rezist Galati, Rezistenta in Valencia, #Rezist Liguria, #Rezist Marseille, #Rezist Milano, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela AntiCoruptie Cluj, Va Vedem din Iasi si Va Vedem din Sibiu.

Amintim ca in aceasta seara este anuntat un protest intitulat "Cod rosu de OUG", care urmeaza sa se desfasoare in Piata Victoriei. Peste cinci mii de persoane s-au aratat pana acum interesate de evenimentul creat pe Facebook.

Iata aici mai multe detalii: Romanii ies duminica in strada, de teama unei ordonante privind Codurile penale: Cod ROSU de OUG

In acest context, amintim ca si sambata seara, romanii au iesit din case pentru a protesta fata de guvernarea PSD si incercarile social-democratilor de a-l salva pe Liviu Dragnea de sentinta de inchisoare cu executare primita recent prin modificarea legilor justitiei.

Iata cum s-a desfasurat protestul de sambata seara: Romanii au iesit din nou in strada pentru a protesta fata de asaltul PSD asupra justitiei: Bucuresti! Lupta Bucuresti!

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#protest Piata Victoriei, #protest duminica modificari cod penal , #proteste