Grefierii se intalnesc marti dimineata cu premierul la Palatul Victoria: Daca li se taie pensia de serviciu, sunt decisi sa blocheze instantele

Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 18:45
4634 citiri
Grefierii se intalnesc marti dimineata cu premierul la Palatul Victoria: Daca li se taie pensia de serviciu, sunt decisi sa blocheze instantele
Foto: Facebook / Grefieri din Romania

Grefierii se vor intalni, marti, la Palatul Victoria, cu premierul Ludovic Orban, discutiile urmand sa se axeze pe iminenta abrogare a legii care prevede pensiile de serviciu, dar si alte aspecte legate de salarizarea acestei categorii profesionale.

Intalnirea are loc cu cateva ore inainte de a fi dezbatut in plenul Parlamentului proiectul de a abrogare a prevederilor care reglementeaza dreptul la pensia de seriviciu a grefierilor. Presedintele Sindicatului National al Grefei Judiciare, Catalin Traistaru, a declarat ca la intrevederea cu premierul urmeaza a fi discutate doua subiecte.

Primul tine de dreptul la pesia de serviciu pentru grefieri, iar cel de-al doilea subiect vizeaza sistemul de salarizare.

"Maine (marti - n.red.) la ora 9.30 noi suntem convocati de premier la Palatul Victoriei si o sa mergem la intalnire si in functie de ce se va discuta la Palat cu premierul, noi ne vom strange la Adunarea Generala sa decidem ce alte forme de protest vom face pentru ca noi avem revendicari si de natura salariala. Noi nu ne-am dorit sa ajungem la premier pentru pensia de serviciu, dar asa s-au miscat lucrurile in parlament, s-au grabit s-o puna pe ordinea de zi in sedinta extraordinara a plenului si acum pe noi ne-au pus in situatia de a iesi pentru asta, dar avem si revendicari de natura salariala", declara reprezentantul sindicatului.

Grefierii spun ca vor bloca activitatea instantelor si a parchetelor daca deputatii vor vota marti amendamentele privind abrogarea pensiilor de serviciu. Acestia vor cere premierului de a pastra dreptul la pensia de serviciu a grefierilor pe motiv ca "nu mai au ce taia", pensia grefierilor fiind dublu conditionata de legislatie si ies la pensie la 60 de ani.

"Daca se voteaza, noi vom merge si vom propune in cadrul Adunarii Generale blocarea activitatii. Noi in directia asta mergem. Acesta este si mesajul pe care l-am transmis catre premier, inclusiv prin scrisoarea deschisa trimisa, prin memorii si aceasta vom sustine si maine. La noi problema este mult mai simpla, in sensul ca dreptul nostru la pensie deja a fost taiat la maxim si nu prea mai au ce sa ne mai taie. (...)", spune Catalin Traistaru.

Presedintele Sindicatului National al Grefei Judiciare mai anunta si ca grefierii vor discuta cu Orban si despre inechitatile din sistemul de salarizare a grefierilor.

"Noi avem salarizari diferite intre persoane care au acelasi grad de rodatie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Mai pe scurt un grefier de la Timisoara si un grefier de la Constanta, care sunt angajati simultam in sistem, au diferente salariale care merg si pana la o mie si ceva de lei din punct de vedere al incadrarii si din punct de vedere al sporurilor. Pentru ca, ramane la latitudinea anagajatorilor, iar angajatorii au aplicat legea dupa ureche si sunt salarizari diferite, desi la 31 decembrie 2017 le uniformizasem.

Pe de alta parte, in momentul cand a elaborat PSD-ul legea, noi, neavand aceasta uniformizare facuta, pentru ca legea a intrat in vigoare la jumatatea lui 2017, ne-au calculat gresit un coeficient de ierarhizare. Fiind salariile gresit calculate, pe masura ce ne-au recunoscut ca au fost gresit calculate cand ne-au facut in cadrarea pe lege, practic noi deja aveam atins nivelul de salarizare pentru anul 2022, ceea ce inseamna ca este salariu plafonat si vechimea nu mai opereaza. Toata lumea, indiferent ca are cinci ani sau zece ani, toti colegii au acelasi salariu in tara. Deci, colegii cu 31 de ani (n.r. de activitate) sunt platiti la acelasi nivel salarial ca cei care ies maine de la SNG si este o problema foarte grava", a declarat Catalin Traistaru.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#grefieri intalnire premier Orban, #grefieri pensii serviciu protest , #proteste