Gardienii vor sisteme de bruiaj in inchisoare: 2.000 de telefoane mobile au fost gasite la detinuti

Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 09:03
3465 citiri
Gardienii vor sisteme de bruiaj in inchisoare: 2.000 de telefoane mobile au fost gasite la detinuti
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 2.000 de telefoane mobile si peste 150 de substante susceptibile a fi stupefiante au fost descoperite in penitenciarele din tara de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii octombrie, in perioada mentionata neavand loc nicio evadare, iar 10 detinuti au comis suicid, potrivit datelor comunicate de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

Dintre cele 2004 telefoane confiscate, 406 au fost gasite inainte de intrarea in posesie, iar 1.598 ulterior, a precizat ANP pentru AGERPRES. In aceeasi perioada au fost descoperite 2.346 de cartele SIM, dintre care 467 inainte de intrarea in posesie, iar 1.879 dupa.

Potrivit sursei citate, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii octombrie, au fost depistate 157 de substante susceptibil a fi stupefiante, dintre care 38 inainte de intrarea in posesie, iar 119 ulterior.

Caile si metodele de introducere in sistemul penitenciar a obiectelor interzice sunt dintre cele mai diverse, cele mai multe fiind ascunse in pachete cu alimente si bunuri primite de detinuti, de la apartinatori ai acestora sau alte persoane ori in interiorul corespondentei.

Pentru a tine pasul cu tehnologia, in penitenciare au fost instalate aparate de scanat bagaje, porti detectoare de metale, detectoare portabile de metale si alte echipamente specifice, a precizat ANP.

O alta soltie ar fi instalarea unor sisteme de bruiaj. "In vederea implementarii unui sistem tehnic de reducere a semnalului GSM, au fost intreprinse demersuri pentru identificarea si implementarea unor sisteme destinate blocarii si intreruperii radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor", a mai mentionat ANP.

In alta ordine de idei, ANP a informat ca aproape 90 de persoane custodiate au decedat de la inceputul anului pana pe 14 noiembrie, in zece cazuri fiind vorba de sinucideri.

"In perioada 1 ianuarie 2018-14 noiembrie 2018, in sistemul penitenciar, s-au inregistrat 87 decese in randul persoanelor custodiate (77 decese s-au produs din cauze naturale, iar alte 10 prin suicid), nefiind constatata, pana in prezent, culpa vreunui angajat", a precizat ANP.

Conform sursei citate, de la inceputul anului pana pe 31 octombrie, in unitatile subordonate ANP nu a avut loc nicio evadare.

"Incidentele care au avut loc in aceasta perioada au fost: 1 parasire dintr-un centru educativ (3 persoane internate), 6 tentative de evadare (14 detinuti), 6 parasiri de la punctele de lucru (6 detinuti) si o tentativa de parasire a punctului de lucru (1 detinut) . Precizam faptul ca toate persoanele private de libertate au fost capturate", a adaugat ANP.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#detinuti penitenciare, #control penitenciar , #inchisoare