Fostii sefi ai SIF Banat Crisana au primit condamnari blande dupa ce au recunoscut acuzatiile

Luni, 11 Februarie 2019, ora 17:33
6575 citiri
Fostii sefi ai SIF Banat Crisana au primit condamnari blande dupa ce au recunoscut acuzatiile
Foto: B1 TV (captura)

Tribunalul Bucuresti a admis acordul de recunoastere al vinovatiei facut de Dragos Bilteanu, fost presedinte SIF 1 Banat Crisana (SIF 1), si Najib El Lakis, fost vicepresedinte SIF 1, cu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Milionarul Dragos Bilteanu si Najib El Lakis au fost condamnati la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru folosire cu rea-credinta a creditului sau bunurilor societatii SIF 1, folosire cu rea-credinta a creditului sau bunurilor societatii Industrialexport SA si pentru trei infractiuni de manipulare a pietei de capital.

Potrivit minutei instantei, SIF 1 si Industrialexport SA nu s-au constituit parti civile in acest caz. Bilteanu si El Lakis trebuie sa plateasca 15.200 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare. Decizia poate fi contestata cu apel.

In acest caz, Dragos Bilteanu si Najib El Lakis au stat in arest preventiv din decembrie 2014 pana in aprilie 2015, dupa care au trecut in arest la domiciliu si ulterior in control judiciar.

Dragos Bilteanu este sotul cantaretei Cristina Rus.

Acuzatiile DIICOT

Era vorba de o ancheta in care procurorii DIICOT cercetau 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul a doua societati de investitii de unde ar fi transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si privind operatiuni de manipulare a pietei de capital.

Existau suspiciuni ca membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti.

DIICOT spunea ca mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat - Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Dragos Bilteanu, #Najib Lakis, #dosar DIICOT, #condamnari SIF , #magistrati