Forumul Judecatorilor contesta in instanta numirea Corinei Corbu in functia de presedinte al Inaltei Curti

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 23 August 2019, ora 17:20
8591 citiri
Forumul Judecatorilor contesta in instanta numirea Corinei Corbu in functia de presedinte al Inaltei Curti
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) a solicitat in instanta anularea Hotararii Sectiei pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a decis numirea judecatorului Corina Alina Corbu in functia de presedinte al Inaltei Curti.

FJR explica intr-un comunicat remis Ziare.com ca CSM nu ar fi respectat dispozitiile Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor,

Este vorba de art. 53 alin. 4 care stabileste ca judecatorii de la Inalta Curte care candideaza pentru unul din posturile de conducere al instantei isi pot depune candidaturile "in termen de 30 de zile de la data la care functia de presedinte, vicepresedinte sau presedinte de sectie a devenit vacanta."

Procedura trebuia demarata dupa vacantare

Asta in contextul in care functia de presedinte al Inaltei Curti se vacanteaza pe 14 septembrie, cand se termina mandatul Cristinei Tarcea.

"Procedura de numire a unui nou presedinte al instantei supreme a fost declansata de Sectia de Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii la data de 30 mai 2019, cu depunerea candidaturilor pana la data de 1 iulie 2019, in conditiile in care functia devine vacanta la 14 septembrie 2019," arata FJR.

Potrivit judecatorilor, nu se poate justifica aparenta incalcare a unei dispozitii exprese a legii cu argumentul ca se intentioneaza asigurarea unei continuitati a functiei, deoarece, chiar si dupa expirarea mandatului actualului presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, nu putea exista un vid managerial, calitatea de conducator al instantei supreme putand fi exercitata de unul dintre vicepresedinti, existand posibilitatea delegarii unui alt judecator in functia de conducere temporar vacanta.

"Avand in vedere dezbaterea publica provocata cu privire la aceste aspecte, graba cu care s-a urmarit finalizarea acestei proceduri poate conduce la vulnerabilizarea instantei care trebuie sa constituie coloana vertebrala a sistemului judiciar.

Nu mai putin importanta este si imprejurarea ca presedintele astfel desemnat face parte de drept din colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (si il prezideaza), luand decizii privind organizarea administrativ-judiciara a instantei supreme.

De asemenea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, urmand a participa la adoptarea de acte administrative care pot fi contestate din cauza modalitatii de constituire a organismului decizional," conchide FJR.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Forumul contesta Corbu, #Forumul contesta Inalta Curte, #Tarcea Inalta Curte , #magistrati