Firea nu s-a tinut de cuvant: Taximetristii nu sunt obligati sa accepte plata cu cardul si pot inca refuza cursele

Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 20:11
7527 citiri
Firea nu s-a tinut de cuvant: Taximetristii nu sunt obligati sa accepte plata cu cardul si pot inca refuza cursele
Foto: Arhiva Ziare.com

Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind modificarea regulilor din transportul public scoate in afara legii servicii ca Uber, Clever Taxi, Star Taxi si Taxify. Din pacate, in ciuda promisiunilor primarului Gabriela Firea, documentul nu ii obliga pe taximetristi sa accepte plata cu cardul si nici nu-i impiedica pe acestia sa refuze cursele.

"Pe teritoriul Municipiului Bucuresti, serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toate taxiurile si nu se pot executa decat de dispecerii autorizati", se arata la inceputul hotararii luate de consilierii bucuresteni, potrivit Profit.ro.

Masura scoate in afara legii atat serviciile de car sharing, cat si aplicatiile prin intermediul carora bucurestenii puteau solicita serviciile unor taximetristi autorizati de la mai multe societati.

In aceasta situatie, un bucurestean va fi nevoit sa isi instaleze si sa ruleze simultan mai multe aplicatii pentru a putea chema taxiuri de la firme diferite.

Inca de toamna trecuta, taximetristii bucuresteni protestasera fata de faptul ca Primaria Bucuresti le permite operatorilor acestor aplicatii sa functioneze in oras. Reprezentantii taximetristilor sustineau ca aplicatiile reprezinta "concurenta neloiala" si ca prin intermediul lor se ofera "servicii ilegale de taximetrie".

Primarul Gabriela Firea - acuzata in repetate randuri ca ar servi grupuri de interese ale patronilor de firme de taxi - a declarat ca modificarile pe care le va aduce vor fi in interesul bucurestenilor. Mai exact, spune Firea:

"Va fi interzisa refuzarea unei curse sub diferite pretexte si vor fi sanctiuni....Toti taximetristii vor fi obligati sa poata oferi posibilitatea sa plateasca cu cardul si toti vor trebui sa aiba aplicatii, pentru ca orice client sa poata solicita taximetrul si online".

Din pacate, hotararea Consiliului Bucuresti nu prevede nici obligativitatea acceptarii platii cu cardul si nici interdictia de a refuza o cursa.

Doar intr-un proiect de regulament aflat inca in dezbatere publica exista o prevedere potrivit careia un taximetrist care refuza o cursa risca o amenda.

Ce obligatii le-ar putea impune regulamentul taximetristilor

Regulamentul pentru transport persoane in regim taxi, pus in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei pana pe 7 februarie, prevede obligatia firmelor de a avea montat sistem de plata cu cardul in toate masinile si sanctionarea soferilor cu amenda de pana la 500 de lei daca refuza cursele.

Exista si o multime de alte reguli pe care proiectul de regulament le va impune taximetristilor daca va fi adoptat, potrivit News.ro.

Astfel, taximetristii sunt obligati sa aiba un comportament civilizat si tinuta ingrijita, pantaloni, camasa, sacou, fiind interzisa imbracamintea necorespunzatoare, precum sort, maiou si slapi. Soferilor li se va impune folosirea unui limbaj adecvat.

Regulamentul mai prevede interzicerea negocierii pretului cursei. In plus, soferii vor trebui sa ii ajute pe clienti la urcarea si coborarea din masina.

Taximetristilor le va fi interzisa, daca regulamentul va fi adoptat, refuzarea transportului persoanelor cu dizabilitati si a dispozitivelor acestora de mers. De asemenea, taximetristii nu vor mai putea fuma in masina, in timpul curselor si vor fi obligati sa adapteze fundalul sonor in functie de preferintele clientului.

Taxiul nu va mai putea stationa pe pozitia "liber" decat in locurile special amenajate si semnalizate si ii va fi interzisa stationarea in statiile RATB.

In cazul in care nu respecta regulile, soferii vor primi amenzi intre 100 si 1.000 de lei, se arata in proiectul de regulament.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#taxi Bucuresti Gabriela Firea, #interdictie car sharing Bucuresti, #Uber Star Taxi Taxify interzise Bucuresti , #taxi