Filmul zilei ciclonului in Romania: Trei oameni au murit si toata Capitala s-a blocat

Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 23:07
57188 citiri
Filmul zilei ciclonului in Romania: Trei oameni au murit si toata Capitala s-a blocat
Foto: Arhiva Ziare.com

Trei persoane au murit, miercuri, in urma furtunilor care au avut loc in tara - un barbat dupa ce un copac a cazut peste el in Bucuresti si alti doi loviti de trasnet in Vaslui.

Traficul din Capitala a fost paralizat, cateva ore, dupa ce Gabriela Firea a panicat populatia, anuntand oamenii sa-si ia copiii mai devreme de la scoala. Furtuna a fost insa mult mai linistita decat "ciclonul" de care multi s-au temut.

Aproape toata tara s-a aflat sub avertizare de furtuna. Meteorologii au emis atentionari de tip cod portocaliu si galben, insa nimic neobisnuit pentru final de septembrie.

Cinci judete (Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea si Bacau) sunt sub cod portocaliu pana joi la ora 10:00, iar Bucurestiul si celelalte judete, cu exceptia Dobrogei, sunt vizate de un cod galben pana joi la ora 21:00.

Primarul Gabriela Firea a inchis scolile mai devreme cu cateva ore decat programul obisnuit, iar o masura similara a fost luata si in judetele Dambovita si Prahova, dar si in Vrancea.

In cartierele de nord ale Capitalei, a fost o vijelie puternica, dupa lasarea intunericului, iar ploaia a fost insotita de grindina. Chiar si asa, Bucurestiul a ramas toata ziua doar sub avertizare cod galben, spre deosebire de numeroase judete care au fost vizate de avertizari nowcasting de cod portocaliu de vijelii.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii despre furtunile de astazi:

23:07 - Primaria Municipiului Bucuresti a facut precizari cu privire la barbatul ucis de copac, in aceasta seara, subliniind ca existau avertizari de pericol in acea zona:

"Potrivit declaratiei familiei sale, barbatul venise sa-i aduca un pachet surorii. In momentul in care a coborat din masina, I.B a fost lovit puternic de copacul rupt. Chiar daca in zona se aflau afise prinse de o banda de delimitare - prin care se mentiona faptul ca arborele reprezinta un pericol - barbatul a ignorat avertizarea, iar crengile copacului aflat in curtea imobilului de pe Soseaua Viilor, smulse de vant, l-au accidentat mortal".

23:05 - Pana la ora 00:10, judetele Iasi si Botosani vor fi sub avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna.

23:00 - Peste 3.000 de oameni nu au curent electric, miercuri seara, din cauza ploilor torentiale, in judetul Arges, iar in judetele Prahova si Dambovita, mai multe gospodarii si drumuri au fost inundate, transmite Mediafax.

22:35 - Furtuna a ajuns in nord-estul tarii, unde judetele Botosani si Iasi sunt sub avertizare nowcasting de cod portocaliu, alaturi de Suceava si Neamt.

22:25 - Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a avut prima reactie dupa ce a fost acuzata, criticata si ironizata ca a alarmat populatia, provocandu-se astfel ambuteiaje pe strazile orasului.

"Prefer sa stam o ora-doua in trafic, dar se prevenim o tragedie de genul celei petrecute in Timisoara", a spus Firea, miercuri seara, la Antena 3. Aceasta sustine ca "se politizeaza pana si ciclonul" si a mentionat ca a exista o "decalare de doua ore" fata de prognoza initiala anuntata de ANM.

22:02 - ISU transmite ca 12 copaci cazusera in Capitala, fiind avariate 6 masini.

21:50 - Furtuna se indreapta spre est. Judetele Neamt si Suceava se afla sub avertizare nowcasting de tip cod portocaliu de vijelii pana la ora 23:00.

21:45 - Trei avioane ce urmau sa aterizeze pe Aeroportul din Otopeni au fost redirectionate - doua la Constanta (Blue Air de la Heraklion, Creta, si Qatar Airways de la Doha) si unul la Varna, in Bulgaria (Ryanair de la Berlin).

21:44 - Barbatul de 42 de ani peste care a cazut copacul a murit. Acesta a fost lovit in zona capului si nu a mai putut fi salvat.

Foto: ISU Bucuresti - Ilfov

21:40 - Un copac a cazut peste un barbat, in Bucuresti, pe Soseaua Viilor, relateaza Digi 24.

21:35 - In localitatea Chinteni, din judetul Cluj, cinci case au ramas fara acoperisuri, din cauza vantului puternic.

21:30 - Doi copaci au cazut peste o masina pe Valea Prahovei, fara ca cineva sa fie ranit.

21:25 - Pe o strada din Sinaia, doua persoane au ramas blocate in masina, din cauza strazii inundate. Masina in care se aflau nu a mai putut inainta.

21:21- Traficul rutier pe DN1, in zona localitatii Timisul de Jos, intre Brasov si Predeal, a fost blocat pe un sens dupa ce un copac a cazut ca urmare a vantului puternic, transmite Agerpres.

21:19 - Furtuna puternica a facut pagube si in cantonamentul echipei nationale - o parte a tavanului fals s-a rupt, iar mai multe tevi de scurgere s-au spart si au inundat totul.

21:17 - ISU Bucuresti - Ilfov a transmis ca a indepartat 8 copaci cazuti peste carosabil, masini sau linii electrice in Capitala. Un total de 5 masini au fost avariate in Bucuresti si Ilfov.

21:16 - Si judetul Neamt este sub avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna.

21:12 - Imagini difuzate de Realitatea Tv arata ca aspersoarele au pornit pe gazonul de pe Soseaua Kiseleff, in ciuda ploii care a trecut peste Capitala.

21:10 - Vantul a suflat cu viteze de pana la 68 km/h in Bucuresti.

21:06 - Pompierii au actionat in Bucuresti pentru indepartarea a opt copaci cazuti pe carosabil, autoturisme sau linii electrice.

De asemenea, pompierii au intervenit in judetul Ilfov pentru extragerea apei din patru subsoluri si pentru indepartarea unui copac cazut pe carosabil.

In urma evenimentelor, cinci autoturisme au fost avariate, insa nu au fost inregistrate victime.

20:47 - Meteorologii au emis avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna si pentru judetele Ialomita si Calarasi.

20:33 - Grindina a afectat masinile si in localitatea Corbeanca.

Foto: Facebook/ Alina Prodan

20:22 - Furtuna se indreapta catre nord-estul tarii, unde judetul Suceava este sub avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna.

20:20 - Potrivit Centrului Inforafic din Inspectoratul General al Politiei Romane, circulatia se desfasoara cu dificultate pe A1 Bucuresti - Pitesti, intre km 64 si 120, unde ploua torential si este vant puternic, iar vibizilitatea este sub 100 de metri.

Pe A1, intre Sibiu si Deva, circulatia este ingreunata din aceleasi motive, intre km 309 si 330.

"Recomandam astfel conducatorilor auto ca, pe timpul ploii, fiecare manevra in trafic sa fie efectuata numai dupa o temeinica asigurare. In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa total din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de avarie de catre ceilalti conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers.

Totodata, ii sfatuim pe soferi sa-si pastreze calmul, sa circule cu atentie deosebit de sporita si sa adopte permanent o conduita preventiva la volan, pentru a putea evita producerea oricarui eveniment rutier", este mesajul Politiei Romane.

20:17 - Inca doi copaci au cazut in Capitala, pe Bulevardul Kiseleff - unul in zona Piata Presei, unul in zona Arcul de Triumf.

20:15 - O noua avertizare nowcasting cod portocaliu pentru judetul Ilfov, inclusiv pentru Otopeni.

20:11 - Potrivit ISU Bucuresti, un copac a cazut peste o masina pe strada Iuliu Maniu, iar pe Calea Giulesti a cazut un copac peste firele de curent electric.

20:00 - Judetul Bistrita-Nasaud este sub avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna pana la ora 21:00.

19:54 - In nordul Capitalei, vantul sufla in rafale puternice si cade grindina.

19:45 - Zeci de masini au fost avariate de grindina in Turnu Magurele, judetul Teleorman.

19:44 - Potrivit ISU Bucuresti, exista doar o solicitare pana la aceasta ora - un copac cazut pe o strada din nord-vestul Capitalei.

19:40 - Veranda Mall, care se afla in zona Obor, a anuntat ca pune parcarea de 1.000 de locuri la dispozitia celor care vor sa lase masinile in siguranta pana joi dimineata.

19:34 - Meteorologii au emis avertizari nowcasting cod portocaliu si pentru judetul Ilfov, pana la ora 20:45, in timp ce pentru Brasov este in vigoare pana la ora 21 aceeasi atentionare.

19:21 - O avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna este in vigoare si in judetul Harghita, pana la ora 21:00, si in Giurgiu pana la 20:30.

19:14 - Si judetul Timis este sub avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna.

19:07 - Punctul critic al furtunii se apropie pentru Bucuresti.

"Cel mai probabil in intervalul 20:00 - 22:00 noaptea, vantul se va intensifica treptat, instabilitatea atmosferica urmand a se manifesta prin averse torentiale, cantitati de apa in jur de 25 l/mp, izolat posibil in unele cartiere chiar 35 l/mp, iar aceste averse vor fi insotite, asa cum de altfel cu totii cunoastem, de intensificari ale vantului, pe care in momentul de fata (...) le apreciem a atinge 55 - 65 km/h, izolat posibil mai ridicate", a spus meteorologul Gabriela Bancila.

Vestea buna e ca traficul s-a eliberat, majoritatea locuitorilor Capitalei probabil au ajuns deja acasa.

19:02 - 12 echipaje ale Apa Nova sunt pregatite sa intervina, in cazul in care sistemul de canalizare al Capitalei va fi depasit.

18:47 - Noi avertizari nowcasting cod portocaliu: pentru judetele Brasov si Mures pana la ora 20:00, iar pentru judetele Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Satu Mare si Maramures pana la ora 20:50.

18:29 - Elevii care invata dimineata vor ramane acasa, joi, in judetul Prahova, transmite Mediafax.

18:28 - Meteorologii au emis o avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna si pentru judetul Arges.

18:21 - Circulatia tramvaielor pe linia 41 din Bucuresti este blocata, din cauza masinilor din trafic.

18:18 - Judetele Teleorman si Giurgiu sunt sub avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna pana la ora 19:30.

18:10 - Meciul dintre Dinamo Bucuresti si Concordia Chiajna, care urma sa se dispute miercuri seara in Capitala, incepand cu ora 21:00, a fost amanat.

18:01 - Numarul deceselor din cauza furtunilor de miercuri a ajuns la 2, dupa ce si al doilea barbat lovit de trasnet in judetul Vaslui a murit.

17:54 - Orasul Targu Jiu a fost afectat de furtuna, miercuri dupa-amiaza, iar strazile au fost inundate. Atunci cand a inceput furtuna, au inceput sa sune sirenele in oras.

In Targu Carbunesti, vijelia a smuls 3 acoperisuri care au distrus 8 masini. De asemenea, intr-unul dintre cazuri, bucati din acoperis au fost purtate de vantul puternic pana intr-un apartament dintr-un bloc vecin, transmite Mediafax.

17:53 - ISU Bucuresti - Ilfov a transmis ca "au fost luate masuri de avertizare a populatiei prin intermediul a peste 40 de panouri electronice existente la nivelul Capitalei".

"Pentru gestionarea eventualelor situatii de urgenta ce se pot produce, peste 480 de pompieri ISU Bucuresti-Ilfov vor interveni la nevoie", mai transmite ISU Bucuresti - Ilfov.

17:50 - Harta live cu furtunile reflecta realitatea avertizarilor ANM. Astfel, pana la ora 19:00, sunt sub avertizare nowcasting cod portocaliu de furtuna judetele Teleorman, Olt, Valcea, Sibiu si Alba.

17:46 - Iata si o harta live cu furtunile de deasupra Romaniei: Real-Time Lightning Map. Se poate observa cum cele mai afectate zone sunt in jumatatea de vest a tarii, insa nici urma in zona Bucurestiului.

17:42 - Zonele Arcul de Triumf, Charles de Gaulle, Bulevardul Beijing, Soseaua Kiseleff sunt complet blocate, potrivit informatiilor corespondentilor Ziare.com.

Foto: Ziare.com

17:37 - Traficul este complet blocat dinspre Piata Charles de Gaulle pana la pasajul Baneasa, potrivit imaginilor Google Maps. O distanta de 5 kilometri se parcurge in aproape o ora.

Foto: captura Google Maps

17:28 - Pe Aeroportul Otopeni, traficul se desfasoara in conditii normale. Doar doua zboruri au intarzieri de 15-20 de minute la decolare, iar o cursa de la Munchen are o intarziere de 45 de minute.

17:26 - Mai multe masini s-au ciocnit in pasajul Baneasa. Antena 3 transmite ca sunt patru masini implicate, dar pe Grupul Info Trafic Bucuresti Ilfov oamenii informeaza ca ar fi vorba despre cinci vehicule.

17:23 - Bucurestenii aflati la volan posteaza imagini din trafic, pe conturile de Facebook, acuzand Primaria Capitalei pentru panica creata, ce a generat aglomeratia de pe strazi. La aceasta ora, cerul este partial innorat in Bucuresti, iar vantul sufla moderat.

17:17 - "Informatiile pe care le avem nu denota nimic extrem de grav care sa se fi intamplat. Din punctul nostru de vedere, situatia nu ar trebui sa genereze panica. Masurile de protectie sunt cele obisnuite. La acest moment, nu avem niciun indiciu, nicio informatie ca e posibil sa avem o situatie ca la Timisoara.

Rog populatia sa nu ia in seama mesajele anonime, care dau informatii false doar cu scopul de a crea panica. Prin astfel de situatii am mai trecut. Nu este o premiera. Apelul nostru este la calm. E adevarat ca, daca nu e nevoie sa fii in strada, sa nu fii. Daca esti pe strada, adaposteste-te. Stai departe de copaci si obiecte care pot sa cada", a declarat secretarul de stat in MAI Raed Arafat, la Antena 3.

17:11 - Pe contul de Twitter al aplicatiei Waze se pot vedea o multime de harti cu trafic extrem de aglomerat in Capitala.

17:04 - Este haos in trafic in zona de nord a Capitalei, inclusiv in zona Pipera.

Foto: capturi video Digi 24

17:02 - O avertizare nowcasting de cod portocaliu a fost emisa si pentru judetul Hunedoara, inclusiv orasele Deva si Hunedoara.

17:00 - Potrivit informatiilor difuzate de televiziunile de stiri, traficul in Bucuresti este foarte aglomerat. Circulatia in pasajul Victoria si pe podul Basarab este blocata.

16:58 - Judetele Dolj, Olt, Gorj si Valcea sunt sub avertizare nowcasting de furtuna pana la ora 18.

16:44 - Realitatea TV transmite ca angajatii bancilor din mall-urile bucurestene vor incheia programul mai devreme, la ora 17:00, din cauza avertizarii de furtuna.

16:40 - Noua avertizare nowcasting cod portocaliu pentru judetul Cluj, inclusiv pentru Cluj-Napoca, pana la ora 17:45.

16:39 - Mii de persoane din judetele Bacau si Vaslui nu au curent electric din cauza vantului puternic.

16:37 - Un cioban de 49 de ani a murit, dupa ce a fost lovit de trasnet in zona Barladului. De asemenea, un barbat de 64 de ani a ajuns la spital, in stare grava, in urma unui incident similar, la marginea orasului Vaslui, informeaza Mediafax. Judetul era sub avertizare cod portocaliu de vijelii.

16:26 - Pe langa avertizarea cod portocaliu pentru cele cinci judete, meteorologii emit in mod constant avertizari nowcasting de furtuna. Iata cele cod portocaliu aflate in vigoare la aceasta ora:

Judetele Gorj, Dolj si Mehedinti - pana la ora 17:20;

Judetul Cluj - pana la ora 16:45;

Judetul Alba - pana la ora 16:30.

16:16 - Potrivit reprezentantului ANM, intervalul critic pentru Bucuresti va fi dupa ora 18:00, pana spre ora 2 noaptea.

16:12 - Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut o noua declaratie de presa, in care a denuntat un mesaj primit de bucuresteni pe telefoane si pe Whatsapp, care transmite informatii "false, toxice, neadevarate, potrivit carora eu sau institutia Primariei Generale tainuim informatii bucurestenilor ca fenomenele meteo ar fi mult mai grave decat am anuntat astazi. Rog bucurestenii sa nu dea atentie acestor mesaje toxice. Voi face plangere penala".

"Cum spuneam, vor fi cateva cartiere ceva mai afectate, si ma refer la cele din nord-est, printre care numara Baneasa, Colentina, Andronache, Tei si, de asemenea, din sud-vest, Drumul Taberei, Militari, Rahova, Salaj, Ferentari, 13 Septembrie", a mai spus edilul Capitalei.

16:02 - Si scolile din judetul Vrancea au fost inchise, de la ora 15:00, informeaza Mediafax. Decizia a fost luata de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

16:00 - Dupa ce primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anuntat miercuri dimineata ca a decis ca scolile sa se inchida mai devreme pentru ca Bucurestiul urmeaza sa fie lovit de o furtuna in aceasta seara, inspectoratele scolare din Dambovita si Prahova au luat aceeasi decizie. Asadar, unitatile scolare din Dambovita s-au inchis la ora 14:00, iar cele din Prahova la ora 15:30.

15:50 - Peste 4.000 de pompieri cu o mie de mijloace tehnice sunt pregatiti sa intervina pe duratata avertizarilor meteorologice care vizeaza intreaga tara.

Citeste mai multe informatii de astazi despre furtuna:

Iata si detalii despre furtunile foarte puternice care au lovit vestul tarii, duminica seara, provocand moartea a 8 persoane si ranirea a aproape 140

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#scoli inchise furtuna Bucuresti, #cod galben furtuna Bucuresti, #furtuna Bucuresti miercuri, #LIVE furtuna Bucuresti, #Firea masuri furtuna Bucuresti, #avertizare furtuna Bucuresti , #furtuna