Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Stiri > accident
A   A   A

Expertiza finala la blocul fisurat din Galati: Poate ceda si fara cutremur. Trebuie construit altul

Expertiza finala la blocul fisurat din Galati: Poate ceda si fara cutremur. Trebuie construit altul
Foto: Arhiva Ziare.com
Primaria Galati a anuntat, vineri, ca expertii au finalizat raportul privind tasarile de teren din zona Mazepa si structura de rezistenta a blocului B8, iar recomandarea este realizarea unui imobil nou, in conditiile in care structura de rezistenta a cladirii cu patru etaje poate ceda fara producerea unui seism.

De asemenea, specialistii recomanda realizarea unor masuratori si consolidari la toate blocurile din zona afectata de tasari.

Specialistii au stabilit ca tasarea a fost provocata de infiltratiile de apa din subteran si de problemele de constructie in cazul imobilului.

Ca urmare, imobilul a fost incadrat in Clasa Risc Seismic I - risc de prabusire la cutremur. In plus, expertii le recomanda autoritatilor sa faca expertize si consolidari la toate blocurile din zona si sa ia in calcul realizarea unui imobil nou.
"Potrivit expertilor, la momentul actual, in regim static, structura de rezistenta a blocului B8 (scara 1 si 2), nu prezinta risc iminent de cedare. Cu toate acestea, daca tasarile diferentiate existente nu se opresc (daca nu se intervine in prima faza prin consolidarea terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenta sa cedeze si fara producerea unui seism.

In plus, se mentioneaza ca: fenomenele de tasare care au afectat terenul de fundare al blocului (scarile 1 si 2) se transmit si perimetral si sunt propuse masuri de expertizare/consolidare si pentru blocurile invecinate; se recomanda luarea in calcul a realizarii unui imobil nou, pe o structura recomandata pentru un sol care prezinta atributele celui pe care se afla blocul B8, urmand normele actuale in vigoare", a anuntat Primaria Galati.
Specialistii au mai stabilit ca este imperios necesar sa fie oprite toate scurgerile de apa din retelele existente in subsolul blocului, dar si in perimetrul acestuia, pentru a nu accelera fenomenul de tasare.

De asemenea, in jurul blocului vor fi montate semne de avertizare, iar locatarii vor fi informati despre pericolele la care se expun daca raman in interior. Primaria va incerca sa-i convinga pe locatari sa se mute provizoriu in locuinte sociale, pentru a le permite muncitorilor sa faca lucrari de stabilizare a solului.

Pentru zeci de galateni care locuiesc in blocul afectat de tasare problemele au inceput in primele zile ale lunii octombrie. Atunci au aparut primele fisuri in asfalt, pe spatiile verzi si pe peretii imobilelor. Fenomenul a continuat in acelasi ritm cateva zile si apoi a scazut in intensitate.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 12:16

 Articol citit de 2782 ori

Citeste si: