Dosar penal la Gorj, dupa minciuni legate de carantina. Arafat: In curand, nu mai avem cu cine sa lucram, daca aratam cu degetul!

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 16:43
8341 citiri
Dosar penal la Gorj, dupa minciuni legate de carantina. Arafat: In curand, nu mai avem cu cine sa lucram, daca aratam cu degetul!
Foto: captura video Facebook/Ministerul Afacerilor Interne

Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a fost trimis la Gorj, dupa ce sefa Directiei de Sanatate Publica din judetul care a inregistrat primul caz de infectare cu coronavirus a fost inlocuita dupa ce a gestionat gresit situatia.

Concret, aceasta l-a mintit pe ministrul Sanatatii si autoritatile implicate ca a plasat in carantina 123 de persoane care ar fi intrat in contact cu tanarul depistat pozitiv cu coronavirus, insa in realitate nici nu era infiintat acolo un centru de carantina, persoanele in cauza fiind puse sa stea acasa.

In plus, presa a relatat ca, in loc sa testeze cu prioritate persoanele care chiar intrasera in contact cu pacientul, fosta sefa a DSP Gorj a "bagat in fata" diverse "personalitati" locale (politicieni locali si apropiatii lor, sefi din administratia locala si apropiatii lor), care au cerut sa li se faca testul din motive aberante, cum ca ar fi trecut pe aceeasi strada pe care a mers si barbatul infectat.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Nelu Tataru a recunoscut ca astfel de informatii au ajuns si la minister si ele sunt verificate, cerand sa nu le comenteze pana cand nu va avea clarificari. Pe langa ancheta institutionala, a fost deschis si un dosar penal pentru neglijenta in serviciu, Carmen Ivanov fiind acuzata ca a raportat date eronate.

Intrebat daca in cazul fostei sefe DSP a fost vorba de incompetenta sau rea vointa, Tataru a raspuns: "Parera mea e ca sunt amestecate".

Arafat cere sa nu mai fie aratati cu degetul cei care gresesc

El a fost combatut insa de secretarul de stat in MAI si seful DSU Raed Arafat, care a cerut sa nu se mai puna etichete si sa nu se mai arate cu degetul pentru ca riscam sa ajungem in situatia in care sistemul sa ramana fara oameni.

"Nu avem o linie clara care spune dreapta e alb si stanga e negru, exista zone in care deciziile se iau pe baza informatiilor obtinute si e normal sa sufere schimbari intr-o situatie dinamica. Sa evitam sa etichetam orice persoana ca a fost incompetenta sau altcumva si sa aratam cu degetul, ca vom ajunge in situatia sa nu mai avem cu cine sa lucram.

(...) Stati sa vedem ce zice ancheta. Lasati Corpul de Control sa vada care e situatia. Daca incepem sa atacam personalul care lucreaza, in curand, nu vom mai avea personal care lucreaza. Nu spun ca nu trebuie luate masuri daca s-a gresit si s-a neglijat, dar situatia e dinamica. Nu venim cu acuzatii impotriva oamenilor care lucreaza pana nu verificam si vedem ce s-a intamplat. Fortele noastre trebuie indreptate spre a-i sprijini pe toti sa isi faca treaba", a spus Arafat.

Cand jurnalistii au insistat ca, totusi, situatia este extrem de serioasa si lucrurile de care e acuzata fosta sefa a DSP Gorj pun in pericol cetatenii, Arafat a ridicat tonul si a vorbit ironic despre o situatie ipotetica in care am putea ajunge sa inchidem granitele ca sa nu mai vina oameni cu virusul.

"O sa apara cazuri peste tot si se va ajunge fie sa izolam total, fie sa spunem ca nu mai vine nimeni", a spus Arafat, cand a fost intrebat si cum de cei doi noi pacienti care au fost depistati cu coronavirus nu au fost identificati la intrarea in tara. Ei veneau, insa, din zone din Italia in care nu exista focare.

Afirmatiile lui Arafat l-au facut insa pe secretarul de stat Tataru sa intervina pentru a dezamorsa situatia. Acesta a dat asigurari ca "nu e cazul sa ne gandim la epidemie, inchiderea granitelor, tratam niste infectii respiratorii".

Arafat a spus si ca a avut o intalnire cu ambasadorul Italiei la Bucuresti si ca diplomatul s-ar fi plans ca masurile luate de Romania sunt prea stricte.

"Astazi a fost si o intalnire cu ambasadorul Italiei, care spunea ca rigorile noastre sunt prea aspre si ar vrea sa ajungem la un consens, pentru ca sunt masuri pe care ei le cred extensive. Noi, la orice infectie respiratorie, facem aceste testari, altfel nu-i depistam", a spus Arafat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Arafat DSP Gorj incompetenta, #DSP Gorj minciuni carantina coronavirus , #coronavirus