Dupa discutii aprinse, CSM decide sa nu organizeze concursul pentru sefia SS: "Tara arde si CSM-ul se piaptana"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 07 Mai 2020, ora 12:32
7936 citiri
Dupa discutii aprinse, CSM decide sa nu organizeze concursul pentru sefia SS: "Tara arde si CSM-ul se piaptana"
Foto: captura video CSM

Plenul CSM a respins, joi, cererea de a se organiza concursul de numire a unui sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), denumita Sectia Speciala, dar si un concurs de numire a unor procurori in aceasta structura.

Dupa deliberari, plenul CSM a decis (cu un vor de 11 la 8) sa respinga cererea de amanare, dar si cererea de a se organiza cele doua concursuri, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.

Intr-o postare pe Facebook, fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, unul dintre contestatarii Sectiei Speciale, spune ca se impune avansarea, in regim de urgenta, a proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ.

"Excelent si felicitari membrilor CSM care au votat pentru respingerea organizarii concursurilor la SIIJ! Acum se impune avansarea, in regim de urgenta, a proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ, asa cum isi doresc majoritatea romanilor!

P.S. Nu prea am inteles scopul cererii de amanare dar este foarte bine ca nu s-a mai taraganat si s-a transat astazi!," afirma Birchall.

Sectia este fara sef

Sectia Speciala este fara sef, dupa ce Lia Savonea a incercat de sapte ori anul trecut sa o impuna la conducere pe Adina Florea.

Inca de la inceputul sedintei, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a cerut amanarea organizarii acestui concurs. O cerere similara fusese trimisa la CSM si de Asociatia "Miscarea pentru apararea statutului procurorilor" (AMASP), care solicitase suspendarea procedurii pana in momentul in care Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunta in acest caz. Membrii CSM au tinut sedinta prin videoconferinta, in sala fiind prezenti doar sefii CSM, Nicoleta Tant si Tatiana Toader.

Primul care a intervenit in dezbatere a fost procurorul Cristian Ban, care a ironizat demersul CSM de a organiza aceste concursuri: "Tara arde si CSM-ul se piaptana."

Predoiu a insistat cu amanarea: Sunt probleme mai urgente, inclusiv concursuri in magistratura.

"Este un subiect care, fara a intra pe fondul lui, este discutabil. Este fierbinte. Este in proces de analiza, exista si un proiect de act normativ inaintat CSM-ului pentru desfiintarea lui. Sunt decis sa sustin cererea de amanare," declara Predoiu.

Baltag: Proiectul a fost retras

Pe de alta parte, mai multi membri CSM au sustinut ca trebuie discutata situatia Sectiei Speciale. Prima care a sarit la atac la ministrul Justitiei a fost Gabriela Baltag (judecator): "Trecand peste interventia plastica a dl. Ban. Vad ca dl. ministru imbratiseaza pozitia unei asociatii cu care nu a fost in relatii tocmai bune. Dumneavoastra ati retras proiectul, pare-se in timp de pandemie se intampla multe".

Sefa CSM, Nicoleta Tant, care anul trecut era in tabara pro-Sectia Speciala, a explicat ca: "Trebuie sa gasim variante sa functionam si la instante in pandemie".

Membru al CSM din partea societatii civile, Victor Alistar a pledat pentru a se discuta situatia Sectiei Speciale.

Impotriva amanarii a fost si judecatorul Simona Marcu. "La cererea de amanare a minustrului Justitiei, solutia pe care o antameaza este una expres interzisa de lege, solutia delegarii procurorilor.

A doua chestiune, referitor la procesele aflate pe rolul CJUE, care vizeaza si problematica acestei structuri de parchet, vreau sa precizez ca deja termenul initial a devenit foarte incert, avocatul general Bobek avea termen in martie, iar pana acum nu au fost depuse.

Probabil in luna iunie, cand CJUE va lucra, sau in toamna. Ar reprezenta o amanare sine die a acestei situatii," afirma Marcu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#CSM Sectia Speciala, #CSM Predoiu , #magistrati