DIICOT a inceput urmarirea penala fata de 16 persoane, in dosarul in care a fost audiat Codrin Stefanescu

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 17:34
28160 citiri
DIICOT a inceput urmarirea penala fata de 16 persoane, in dosarul in care a fost audiat Codrin Stefanescu
Foto: Arhiva Ziare.com

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) anunta, vineri seara, ca a inceput urmarirea penala fata de 16 persoane acuzate, intre altele, de constituire de grup infractional organizat, santaj sau abuz in serviciu.

Este vorba despre dosarul in care a fost citat si audiat fostul secretar general al PSD Codrin Stefanescu.

Vezi si Codrin Stefanescu, dupa ce a fost audiat la DIICOT: In acest dosar toti suntem suspecti

"La data de 28.02.2020, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Caras-Severin au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 16 persoane, pentru savarsirea infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, santaj, complicitate la santaj, folosirea influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material in inscrisuri oficiale, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului", anunta DIICOT intr-un comunicat de presa remis vineri.

Procurorii au stabilit ca, la sfarsitul anului 2018, la nivelul judetului Caras-Severin "s-a constituit un grup infractional organizat avand drept scop obtinerea unor profituri materiale prin subordonarea cat mai multor institutii publice (prin santajarea conducatorilor acestor institutii), care sa le asigure accesul la banii publici si, implicit, posibilitatea de a-i imparti intre membrii grupului".

"Astfel, in luna decembrie 2018, membrii grupului infractional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizatiei judetene a unui partid politic, in scopul preluarii controlului asupra tuturor institutiilor publice de la nivelul judetului Caras-Severin si asupra altor unitati publice, care dispun de fonduri financiare importante, in scopul insusirii sumelor de bani prin contracte de servicii si lucrari executate partial sau fictiv.

Pentru preluarea controlului asupra institutiilor publice din judetul Caras Severin, grupul infractional urmarea schimbarea din functii a sefilor acestor institutii publice si inlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii gruparii", potrivit sursei citate.

Comunicatul precizeaza ca sefii institutiilor erau inlocuiti doar in situatii exceptionale, precum savarsirea unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave.

Astfel, "membrii grupului infractional au ticluit crearea artificiala a unor presupuse abateri disciplinare grave savarsite de catre conducatorii institutiilor pe care urmareau sa ii schimbe din functiile detinute".

Conform DIICOT, "pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului publicau periodic articole in mass media locala controlata de catre acestia, articole ce aveau ca scop crearea unui pretext pentru declansarea de controale disciplinare si crearea unor presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor".

Cercetarile au fost efectuate cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Suspectilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala, mai transmit procurorii.

Amintim ca fostul secretar general al PSD, Codrin Stefanescu, a anuntat, joi seara, ca a fost citat vineri la DIICOT Caras-Severin, avand calitatea de suspect.

"Am primit o citatie de la DIICOT Resita, Caras-Severin, in calitate de suspect, cu toti cei din conducerea PSD Caras, din ce mi-au zis ei acum, adica senatori, deputati, primari. Nu mai stim care sunt suspecti, care sunt martori, e o amestecatura. O sa plec de dimineata la prima ora (vineri - n.r.), sa ma duc pana acolo sa vad despre ce este vorba", a declarat Stefanescu joi pentru Agerpres.

Ulterior, dupa ce a fost audiat vineri, Stefanescu a afirmat ca toate persoanele audiate in dosar au calitatea de suspect.

Iata detalii - Codrin Stefanescu, dupa ce a fost audiat la DIICOT: In acest dosar toti suntem suspecti

A.D.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#dosar Codrin Stefanescu DIICOT, #DIICOT urmarire penala Codrin Stefanescu , #DIICOT