Cate mii de euro ar putea primi infractorii celebri ca guru Bivolaru sau Mircea Basescu

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 10:55
34814 citiri
Cate mii de euro ar putea primi infractorii celebri ca guru Bivolaru sau Mircea Basescu
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) atrage atentia ca despagubirile pentru detinuti pe care le pregateste ministrul Tudorel Toader vor avea o "importanta influenta bugetara", avand in vedere numarul mare de infractori vizati.

Tudorel Toader a anuntat, pe 20 martie, ca Ministerul Justitiei lucreaza la un proiect de lege care prevede conferirea de despagubiri, compensatii materiale, pentru perioada cat un detinut a stat in conditii necorespunzatoare in inchisoare, dar nu a beneficiat de efectele legii recursului compensatoriu.

Oficialul a spus ulterior ca proiectul de lege nu are prevazut si impactul financiar pentru stat, acesta urmand sa fie stabilit de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Acum, FSANP a facut niste calcule, in contextul in care fosti detinuti mai mult sau mai putin celebri ar beneficia de 5-8 euro pe zi de detentie in conditii improprii.

"Concret, la un rulaj total al detinutilor estimat pentru perioada 2012 - 2017 de 92.000 de detinuti, acestia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o suma cuprinsa intre 370 milioane euro (la o despagubire de 5 euro/zi/detinut) si 550 milioane euro (la o despagubire de 8 euro/zi/detinut) ", transmite federatia intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

Documentul precizeaza ca in estimarea costului s-a introdus o valoare mediana, pentru ca nu toti detinutii beneficiari au fost in inchisoare pe intreaga durata de aplicare a despagubirii.

"Astfel, suma maxima care ar putea fi obtinuta de 1 detinut pentru aceasta perioada de 5 ani ar urma sa fie de 9.125 de euro (la o despagubire de 5 euro/zi/detinut) sau de 14.600 de euro (la o despagubire de 8 euro/zi/detinut) ", potrivit sursei citate.

FSANP subliniaza ca acesti bani ar putea fi folositi pentru a construi 1.500 de scoli cu 8 sali de clasa sau 11 spitale cu 450 de paturi, "educatia si sanatatea fiind declarate prioritati nationale".

"Previzibila deturnare a acestor cheltuieli catre infractori este bazata pe o minciuna. CEDO nu a cerut niciodata despagubirea infractorilor, nu a impus masuri obligatorii, ci doar a cerut imbunatatirea conditiilor din penitenciare", se mai arata in comunicatul citat.

Documentul include si cativa beneficiari ai "premiilor ministrului Justitiei" (despagubirile - n.red.):

"1. Beniamin Laichici (Jianu) - condamnat pe viata pentru ca a impuscat mortal cinci oameni intr-o singura zi si eliberat dupa 22 de ani de detentie (doar ultimii 5 in conditii improprii conform dlui Toader) - despagubire intre 9.125 euro si 14.600 euro.

2. Petru Hera Cristea - recidivist condamnat pentru viol si talharie, eliberat dupa ce a executat 1.070 de zile de inchisoare - despagubire intre 5.350 euro si 8.560 euro.

3. Mircia Gutau - condamnat pentru coruptie si eliberat dupa ce a executat 851 de zile de pedeapsa cu inchisoare - despagubire intre 4.255 euro si 6.808 euro.

4. Gheorghe Stefan (zis Pinalti) - condamnat pentru coruptie si eliberat dupa ce a executat o pedeapsa de 1.278 de zile de inchisoare - despagubire intre 6.390 euro si 10.224 euro.

5. Mihai Stoica (zis Meme) - condamnat pentru inselaciune si eliberat dupa ce a executat 713 zile de inchisoare - despagubire intre 3.565 euro si 5.704 euro.

6. Mircea Basescu - condamnat pentru trafic de influenta si eliberat dupa ce a executat a executat 860 de zile de detentie - despagubire intre 4.300 euro si 6.880 euro.

7. Nicolae Dumitru (zis Niro) - condamnat pentru trafic de influenta si eliberat dupa ce a executat 568 de zile in detentie - despagubire intre 2.800 euro si 4.544 euro.

8. Gregorian Bivolaru (zis Guru) - condamnat pentru act sexual cu un minor si eliberat dupa ce a executat 764 de zile de inchisoare - despagubire intre 3.820 euro si 6.122 euro.

9. Claudiu Sibisean - condamnat pentru infractiuni de crima organizata si eliberat dupa ce a executat 1.893 zile de inchisoare - despagubire intre 9.125 euro si 14.600 euro.

10. Lucian Darie - condamnat pentru infractiuni de pedofilie si pornografie infantila si eliberat dupa ce a executat 1.218 zile inchisoare - despagubire intre 6.090 euro si 9.744 euro".

In fine, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor afirma ca pentru aceasta masura pretextul folosit este supraaglomerarea, desi in perioada 2012 - 2017 s-a inregistrat minimul istoric al detinutilor.

"Cu toate ca pretextul supraaglomerarii este cel folosit pentru aceasta masura si pentru precedenta gratiere mascata, atragem atentia ca intervalul 2012-2017 pentru care aceste 'premii' se aplica este, in fapt, perioada in care s-a inregistrat minimul istoric al detinutilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#despagubiri detinuti costuri, #cat costa despagubirea detinutilor, #Tudorel Toader despagubiri detinuti, #conditii improprii inchisoare despagubire , #inchisoare