Demonstratii pentru autonomia Tinutului Secuiesc in orase din Europa si SUA

Luni, 11 Martie 2013, ora 09:37
6098 citiri
Demonstratii pentru autonomia Tinutului Secuiesc in orase din Europa si SUA
Foto: Arhiva

Demonstratii pentru autonomia Tinutului Secuiesc au fost organizate duminica in Ungaria, dar si in orase importante din Europa - Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm si Zurich, si America - in apropiere de Casa Alba, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto si Ottawa.

In Ungaria, demonstratii au avut loc la Budapesta, Szolnok, Keszthely si Sarospatak.

Peste 1.000 de persoane de toate varstele au protestat in fata Ambasadei Romaniei de la Budapesta duminica dupa-amiaza. Steaguri ale Tinutului Secuiesc si Ungariei au fost fluturate de multime, iar numerosi protestatari au purtat "steagul lui Arpad", simbolul unei dinastii medievale ungare.

Numerosi demonstranti au venit imbracati in costume populare secuiesti. De asemenea, unii au purtat o tinuta amintind de Garda Zdrentarosilor, o grupare paramilitara creata in anii '20, iar altii au fost imbracati in tinuta de culoarea neagra a "Garzilor Patriei din Carpati".

Demonstratia din capitala ungara, organizata de catre Asociatia Pro Szeklerland (Tinutul Secuiesc), a inceput la ora locala 16.00 (17.00, ora Romaniei) si a fost programata sa coincida cu cele organizate in orase importante din Europa si America de Nord.

Mozes Arpad Gyorgy, presedintele asociatiei, a declarat ca demonstrantii au sustinut cauza inclusiv la Los Angeles (California), in pofida faptului ca evenimentul a avut loc la ora locala 6.00 (15.00, ora Romaniei).

Secretarul asociatiei Lajos Laszlo a dat citire unui mesaj al Tinutului Secuiesc, in care secuii afirma ca doresc sa isi utilizeze limba materna si simbolurile si in care au indemnat ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca limba oficiala.

"Vrem autonomie, deoarece autonomia este singura solutie acceptabila", a subliniat el.

Laszlo a declarat ca aproximativ 3.000 de persoane s-au alaturat demonstratiei de la Budepasta. El a adaugat ca peste 30.000 de persoane au protestat la mitingul principal, la Targu Mures, cu ocazia Zilei Libertatii Secuilor (10 martie).

Demonstratia de la Budapesta s-a incheiat fara incidente, cu putin inainte de ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei), potrivit MTI.

La Targu Mures, participantii au dat citire unei petitii adresate Guvernului Romaniei, cerand autonomie teritoriala pentru Tinutul Secuiesc, o regiune istorica in care traiesc aproape jumatate dintre cei 1,4 milioane de etnici maghiari. Petitionarii au cerut ca Tinutul Secuiesc sa devina o entitate separata in materie de acces la fonduri UE pentru dezvoltare.

Demonstratii pentru autonomia Tinutului Secuiesc au fost organizate, de asemenea, la ambasade si consulate ale Romaniei din Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm si Zurich. In Statele Unite, proteste au fost planuite la New York, Cleveland si Los Angeles. Demonstratii au avut loc si in orasele canadiene Toronto si Ottawa.

Aproximativ 150 de persoane au demonstrat in Cleveland, la Biserica Saint Emeric, a declarat telefonic pentru MTI Lorant Csibi, organizatorul si redactorul-sef al postului Bocskai Radio din oras.

Aproximativ 70 de persoane au participat la un program, la Biserica Reformata San Fernando Valley, in care au subliniat problema autonomiei secuilor prin rugaciuni, versuri si muzica.

Circa 20 de persoane au participat la un flashmob, cu steagul secuiesc, in apropiere de Casa Alba, la Washington.

La Viena, aproximativ 500 de persoane au participat la o demonstratie pentru autonomia secuilor.

La Helsinki, 35 de persoane au protestat in fata Ambasadei Romaniei.

Aproximativ 70 de persoane au demonstrat in fata ambasadei romanesti din Stockholm.

Aproape 25 de persoane s-au alaturat protestului organizat la Bruxelles.

"Scopul Consiliului National Secuiesc este sa obtina autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, ceea ce in secolul XXI inseamna acelasi lucru cu un statutul legal, liber si independent national din secolul al XIX-lea", afirma Consiliul pe site.

Ziua de 10 martie marcheaza comemorarea executiei la Targu Mures, in 1854, a trei secui care au incercat sa obtina autodeterminarea nationala.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#proteste Europa Tinutul Secuiesc, #demonstratii Tinutul Secuiesc , #proteste
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Cred ca ungurilor li s-a facut iar de o opinca romaneasca pusa pe