Decretul prin care Iohannis a prelungit mandatul sefului Armatei a fost publicat in Monitorul Oficial

Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 13:04
14433 citiri
Decretul prin care Iohannis a prelungit mandatul sefului Armatei a fost publicat in Monitorul Oficial
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Decretul presedintelui Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul sefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciuca, a fost publicat, sambata, in Monitorul Oficial.

Iohannis a semnat vineri decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciuca, actualul sef al Statului Major al Apararii, dupa ce a respins in sedinta CSAT propunerea facuta de MApN pentru aceasta functie.

Premierul Viorica Dancila si ministrul Apararii, Gabriel Les, au acuzat ca seful statului nu a avut baza legala, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Astfel, cei doi, precum si seful SGG Toni Grebla, au anuntat ca este in opinia lor un nou conflict juridic de natura constitutionala, astfel ca il vor reclama din nou pe Iohannis la CCR.

Iohannis a acuzat PSD ca blocheaza prelungirea mandatului sefului Armatei

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca de ore bune ii este blocata publicarea in Monitorul Oficial a decretului prin care prelungeste mandatul la sefia Armatei Romane a generalului Nicolae Ciuca.

Iohannis a avertizat ca cei implicati vor raspunde juridic. Amintim ca Monitorul Oficial se afla din vara in subordinea Camerei Deputatilor, condusa de seful PSD Liviu Dragnea.

"Imediat dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Decretul Presedintelui Romaniei nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii, a fost transmis, in conditiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputatilor, in vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Monitorul Oficial al Romaniei este publicatia oficiala a statului roman, in care se publica actele prevazute de Constitutie, de Legea nr. 202/1998, precum si de alte acte normative.

Publicarea decretelor, acte prevazute de Constitutie, nu poate fi blocata sau cenzurata de institutiile cu atributii in aceasta procedura.

Presedintele Romaniei atentioneaza ca intarzierea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Decretului nr. 1331/2018 si, implicit, impiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinte si atrage raspunderea juridica a tuturor persoanelor implicate", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.

Mandatul generalului Ciuca inceta la 31 decembrie. Daca decretul nu era publicat in Monitorul Oficial pana la acea data, Ciuca era inlaturat automat si locul ii era luat de un loctiitor, pana la o noua numire. Aceasta varianta a fost avansata vineri de ministrul Apararii, Gabriel Les.

Sefia Armatei, in mana "fetei lui Hrebenciuc"

Surse politice declarasera vineri seara, pentru Ziare.com, ca mai multi social-democrati s-au strans in biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputatilor, pentru a vedea cum pot sa impiedice prelungirea mandatului lui Ciuca la sefia Armatei Romane.

Printre cei care puneau tara la cale se aflau Codrin Stefanescu si Florin Iordache. Secretarul general al Camerei, Silvia Claudia Mihalcea, cea care trebuie sa trimita decretul spre Monitorul Oficial, si-ar fi inchis telefonul, ca sa nu poata fi contactata, ne-au mai spus sursele citate.

Mihalcea este cea la care Viorel Hrebenciuc s-a referit drept "fata lui" in stenogramele care apar in dosarul in care acesta este acuzat de trafic de influenta, alaturi de Dan Sova. Mihalcea este fostul director general al Oficiului National al Registrului Comertului si a lucrat timp de 10 ani la cabinetul lui Hrebenciuc.

Si presedintele PNL Ludovic Orban a declarat vineri seara ca Dragnea blocheaza decretul presedintelui Iohannis.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#decret sef armata Monitorul Oficial, #decret Nicolae Ciuca Mo nitorul Oficial , #armata