Mai #rezista capra vecinului?

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 23:20
5279 citiri
Mai #rezista capra vecinului?
Foto: Arhiva Ziare.com

Ca la un an de la scrutinul castigat Puterea adopta in pas de galop legi riscand sa ingroape statul de drept pe vecie nu e decat un aspect al tragediei. Celalalt, aparenta neputinta a democratilor. Ce-ar trebui sa evite?

Impotenta democratilor rezida, in mare masura, in dezbinarea Opozitiei. Si, nu in ultimul rand, in invidiile si prejudecatile care o adancesc, amplifica si perpetueaza. Pentru ca sunt atat de utile, oligarhia penala si idiotii ei utili le-au intretinut decenii la rand, abil, sustinuti fiind, in acest demers staruitor, de insi de buna credinta, dar prea putin competenti.

Impreuna au intins democratiei romanesti curse si capcane pe care, in momentele cheie ale tranzitiei, prea putini au reusit sa le ocoleasca.

In spiritul anti-intelectualismului indelung cultivat de comunism, nu putini si-au dat si isi dau cu parerea fara jena, desi n-au habar. Reflexele ii mana, intempestiv, spre rationamente in cerc, carcoteli insuficient intemeiate, dar insistente, spre calomnierea celor care chiar incearca sa-si depaseasca propriile limitari si sa se opuna activ si energic raului vizibil.

Dimpreuna cu dubiile pe care le articuleaza in raport cu orice demers, oricat de timid ori nevinovat, al celor ce se opun fatis demolarii, de catre PSD si acoliti, a statului de drept, rezervele, obiectiile si dojenile exprimate au mai toate o miza. Sa documenteze propria superioritate.

Caci "v-am zis eu, nu-i asa?" E virtual interminabila lista celor care gasesc nod in papura te miri cui. De pilda, unirii fie si doar a unei parti a opozitiei politice reprezentate in Parlament, cu rezistentii din strada.

Ca strada, chipurile, si-ar compromite o prezumtiva "puritate", daca s-ar lasa politizata, acceptand o conducere politica. Ca si cum ar fi vreo fecioara neintinata, a carei porunca suprema nu e sa lupte pentru o Romanie libera, ci sa-si apere virginitatea.

Apoi, ca "toti" ar fi, chipurile, "hoti". Ca ne-am "saturat de raul cel mai mic". Si ca n-am putea face corp comun cu insi care ne-au tradat.

Ca oamenii lui Ciolos ar fi condusi de un nehotarat. Sau ca ar fi, pasamite, "marxisti" (ceea ce e o minciuna). Ca USR prea ar lupta cu alte arme decat ale parlamentarismului. (Ceea ce e o prostie: se lupta cum se poate mai eficient).

In fine, ca PNL e, si a fost, asa si pe dincolo. (E adevarat. S-a compromis iremediabil, prin USL. Ceea ce nu face solidaritatea actualului PNL cu romanii hotarati sa reziste demontarii democratiei mai putin necesara).

De ce au esuat sute de mii de manifestanti?

Or, nu convine defel egoismului cartitorilor de serviciu, precum ex-presedintele Basescu, si nu le da prin cap incompetentilor din randul multimii sa admita posibilitatea teoretica a oricarui progres. Si sa-si puna cateva pragmatice intrebari de control. Intrebari de bun simt, de altfel.

Spre exemplu, de ce oare au esuat in ianuarie si februarie sute de mii de manifestanti? Si ce sanse ar avea rezistenta impotriva distrugerii Justitiei independente de catre oligarhia mafiota fara unirea, solidaritatea si rezistenta romanilor si fara o conducere politica adecvata a acestei opozitii intra- si extraparlamentare?

Ar intelege rapid, daca ar vrea, ca protestele-mamut au clacat din cauza lipsei unui vector politic, o absenta indusa prin clisee si manipulatori infiltrati intre protestatari, spre a-i incuraja sa refuze sa admita realitati.

Si orice forma de pragmatism.

Ca acelasi esec paste si actualele demonstratii e de la sine inteles. In fine, ar intelege ca, fara solidaritate si fara asocierea activa a tuturor fortelor relevante, inclusiv a presedintelui si a sindicatelor, e greu sa aiba sansa de a "ucide coruptia", care intr-adevar ucide.

Si fragilizeaza realmente securitatea Romaniei, facand tara vulnerabila in fata tiraniilor din jur.

Orgoliul, purismul si idealismul celor care stramba din nas ori de cate ori protestatarii din strada si oamenii politici responsabili intreprind ceea ce e esential sa faca, in speta sa se uneasca dincolo de orice disensiuni din trecut, aminteste fatal de ale autorilor celor mai negre capitole din istorie.

Ca "idealist" s-a autocalificat cu mult aplomb si nu mai putina mandrie Adolf Eichmann, principalul executor al Holocaustului. Nu mai putin idealisti au fost si alti nazisti, fie ei criminali in masa ori simpli doctrinari. Sau comunistii ilegalisti. Si ei au pregatit, plini de "bunacredinta", raul total.

Acest tip de "idealism" a supravietuit sistemelor totalitare. Si e prezent cu toxica autoritate in orasele #rezistente ale Romaniei.

Blamarea presei

Idealismul exagerat nu e, desigur, singura inadecvare a clipei. Nu mai putin pernicioasa e presupusa "echidistanta" pe care unii, osandind in mod caraghios orice "activism civic" in jurnalism, se cred siliti a si-o asuma.

Ca si cum gazetaria buna ar presupune plasarea produsului ziaristului nu atat in adevar, cat la mijloc de drum intre fotoliul hotului mincinos si al criminalului care, spre a se disculpa, difuzeaza propaganda imunda si taburetul incomod al disidentului.

Ca si cum cele mai elementare norme deontologice si morale ar putea coexista cu echidistanta dintre stalinism si criticii totalitarismului bolsevic. Sau dintre antisemitismul nazist si carturarii refugiati din Reich care-l criticau.

E deci util oare ca, intru combatarea raului de pe agenda PSD, sa li se recomande rezistentilor sa refuze orice dezbatere a utilitatii cooptarii opozitiei politice la proteste? Catusi de putin.

In schimb e intelept sa li se propuna sa-si ascuta memoria. Si sa refuze orice sfat rau, reclamandu-le delimitari absurde sau uciderea caprei din vecini, in loc sa le ceara o unire ampla si eficienta. Ori sfetnici care s-au dovedit in repetate randuri in trecutul apropiat sau indepartat alaturea cu drumul.

Sustinatorii intelectuali ai unor derapaje majore ca USL, de pilda. Care n-au vrut in ruptul capului sa admita apropierea dintre propaganda USL-ista si cea putinista ori intre oligarhia autohtona si cea a Rusiei, sustinand, in schimb, ceea ce s-a dovedit a fi o lovitura de stat esuata si pe autorul ei, un premier "vorbind cat de cat un limbaj occidental".

Altfel decat al presedintelui, bilantul PSD in anul scurs de la alegerea formatiunii lui Liviu Dragnea in fruntea bucatelor i-a risipit partidului guvernamental orice legitimitate. E urgenta nevoie de o conducere noua.

Doar activarea sefului statului in conjunctie cu unirea majoritatii fortelor responsabile ale societatii o vor putea furniza.

Petre M.Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste rezist PNL USR Ciolos , #politica interna