Cum o salveaza PSD pe criminala de la metrou

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 10:10
97870 citiri
Cum o salveaza PSD pe criminala de la metrou

Ceea ce s-a intamplat miercuri in Parlament, sub acoperirea primelor ceremonii din funaraliile regelui Mihai, depaseste cu mult ca gravitate adoptarea modificarilor la Legile Justitei.

Pentru ca nu este vorba doar despre ciuntirea unor acte normative, nu este vorba doar despre un asalt la justitie, este vorba despre anihilarea democratiei si a parlamentarismului, cu efecte mult mai greu reversibile decat recorectarea Legilor Justitiei.

Practic, prin modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor, in conditii absolut nelegale si neconstitutionale, fara dezbatere, cu un aviz al Comisiei de Regulament obtinut pe genunchi dupa ce aceeasi prevedere fusese avizata negativ, actuala Putere a anulat orice posibilitate a Opozitiei de a si putea macar exprima punctul de vedere.

Sigur ca majoritatea decide, asta e regula de baza a democratiei. Dar o regula la fel de importanta spune ca minoritatea trebuie sa aiba macar voie sa se exprime, pentru ca si ea, mica sau mare, puternica sau slaba, are in spate niste voturi, deci reprezinta un segment din electorat care are dreptul la respect.

Majoritatea PSD-ALDE nu numai ca isi impune vointa, asta oricum ar fi reusit, ci impune o autentica dictatura si anihileaza Opozitia. De astazi, prezenta acesteia in Camera, cel putin, devine practic inutila.

Deci Puterea nu numai ca adopta ce vrea, dar o face si in cat timp vrea. Daca vrea ca dezbaterile sa dureze jumatate de ora, indiferent ca sunt 9 sau 900 de amendamente de votat, jumatate de ora dureaza, pentru ca dupa expirarea timpului alocat de catre Putere, ce mai e de votat se voteaza in bloc.

In felul acesta, culmea!, sfidati nu sunt numai parlamentarii Opozitiei, dar si cei ai Puterii, tratati ca niste sclavi obligati sa voteze la gramada tot ce le este bagat sub nas de catre conducerea partidului. Fac asta tocmai cei care nu mai stiu pe cate voci sa clameze suprematia Parlamentului ca reprezentant al poporului.

Si dupa Legile Justitiei mai urmeaza un macel. PSD arunca la cos si ultima aparenta de smerenie in fata regelui, macar nu se mai incurca cu ipocrizii, si renunta la ideea de a suspenda pe timpul doliului national lucrarile Comisiei Iordache, care va merge in acelasi ritm infernal cu modificarea Codului de Procedura Penala, unde stau ascunse noi nenorociri.

Sub pretextul alinierii Codului cu o Directiva Europeana privind prezumtia de nevinovatie, PSD-ALDE vor printre altele:

- Inregistrarile de pe camerele stradale sau din institutii nu vor mai putea fi folosite ca probe. Mijloacele de proba raman limitativ prevazute: "inscrisuri, rapoarte de expertiza, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de proba". Deci inregistrarile crimei de la metrou nu vor mai ajunge in instanta si fara ele criminala care a aruncat fata de pe peron va scapa fara probleme. (eliminarea literei f din art 97 CPP)

- Sa fie interzisa comunicarea oficiala a inceperii urmaririi penale si a trimiterii in judecata. Daca un procuror scapa aceasta informatie, merge la puscarie. Deci putem avea in fruntea Parlamentului doi inculpati, dar nu trebuie sa stim.

- Dintre infractiunile pentru care se poate face arest preventiv dispar cele de coruptie, spalare de bani, evaziune. Raman practic doar cele comise cu violenta.

- Datele obtinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legatura cu infractiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala si pentru care a fost autorizata perchezitia in acea cauza se sterg definitiv din copiile efectuate si nu pot fi folosite in alte cauze penale si pentru dovedirea altor fapte. Deci chiar daca iei cunostinta de savarsirea unei alte infractiuni despre care poate nu stiai, fie el omor, viol, act terorist, tu, politist sau procuror, esti obligat sa le ignori.

- Condamnarea nu poate fi decisa pentru alte fapte decat cele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata si procesul penal nu poate fi extins pentru alte fapte sau circumstante decat cele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata. Deci daca in timpul cercetarii judecatoresti se decopera si alte fapte, judecatorul are mainile legate.

- Hotararea nu se va mai putea baza pe depozitiile denuntatorilor, ale martorilor protejati sau ale altor persoane care au obtinut nepedepsirea sau reducerea pedepsei in schimbul declaratiilor date. Ceea ce incalca flagrant dreptul judecatorului de a evalua probe, practic de a judeca o cauza in adevaratul sens al cuvantului.

Si toate acesta vor fi "dezbatute" si adoptate exact la fel ca modificarile Legilor Justitiei. Adica la bunul plac al PSD-ALDE.

In disperarea de a opri si incaleca DNA cat mai repede pentru a putea incepe sa fure in liniste, PSD face scapati infractori de toate felurile, chiar criminali. Asa cum pentru a scoate din puscarie cativa alesi, recursul compensatoriu a eliberat sute de hoti, talhari, violatori si poate chiar criminali.

In plus, PSD uita sau ignora ceea ce, e drept, cam toate majoritatile au uitat sau au ignorat pana acum: ca va veni, inevitabil, o zi in care vor pleca de la putere si vor trece in opozitie. Mai devreme sau mai tarziu, aceasta alternanta e inevitabila daca, desigur, nu vor suspenda cu totul democratia si alegerile.

Iar cand vor fi in opozitie, toate nenorocirile pe care le comit acum se vor intoarce impotriva lor. Atunci o alta putere ii va elimina pana si din dezbatere folosind exact, dar exact prevederea decisa de ei in aceasta miercuri neagra.

Ei insisi folosesc impotriva fostului PDL toate precedentele create de acesta, de exemplu, prin numaratoare de tip Anastase. Este insa la fel de adevarat ca nicio putere nu a comis vreodata asemenea acte de dictatura si terorism parlamentar. Probabil pentru ca nu a mai existat niciodata o majoritate dominata de doi inculpati care traiesc cu spectrul puscariei.

Intotdeauna PSD-ului i s-a tras de la lipsa de masura. Cu ea a infuriat, cu ea a mobilizat un electorat care altfel nu prea avea uneori motive sa reactioneze. Si este posibil ca din nou lipsa de masura sa ingroape PSD, de aceasta data poate chiar pentru totdeauna.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#modificare Legi Justitie, #modificare cod procedura penala , #justitie