Cum isi argumenteaza UDMR votul in favoarea Legii privind statutul magistratilor: Vrem stat de drept, nu un stat dirijat de procurori

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 09:42
3562 citiri
Cum isi argumenteaza UDMR votul in favoarea Legii privind statutul magistratilor: Vrem stat de drept, nu un stat dirijat de procurori
Foto: Facebook/UDMR Timis

UDMR sustine ca a votat in favoarea modificarii Legii statutului judecatorilor si procurorilor pentru ca vrea "un stat de drept, nu un stat dirijat de procurori", iar separarea puterilor in stat ar fi in interesul tuturor cetatenilor, contribuind la garantarea statului de drept.

UDMR mai sustine ca legea adoptata luni de Camera Deputatilor "nu prevede controlul politic asupra sistemului judiciar, ci asigura independenta acestuia".

"Separarea puterilor in stat este in interesul tuturor cetatenilor. Avem nevoie de aceasta modificare legislativa, deoarece contribuie la garantarea statului de drept. Legea nu prevede controlul politic asupra sistemului judiciar, ci asigura independenta acestuia.

Nici presedintele tarii nu se implica in procedura de numire a judecatorilor si procurorilor, care, conform modificarii adoptate luni, se aplica exclusiv pe criterii profesionale, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Rolul presedintelui in numirea acestei categorii profesionale a devenit o formalitate si astfel, clasa politica nu are niciun cuvant de spus in numirea magistratilor", arata reprezentantii UDMR, intr-un comunicat de presa transmis marti.

Ei mai spun ca UDMR sprijina lupta impotriva coruptiei, iar legea adoptata luni nu limiteaza in niciun fel acest efort si prevede reglementari clare, care se aplica tuturor, in mod egal.

"Judecatorii si procurorii trebuie sa isi exercite atributiile separat si independent unul de celalalt. A fost nevoie de aceasta modificare, pentru ca, pana acum, legislatia nu prevedea acest aspect. Intr-un stat de drept procurorii nu fac parte din puterea judecatoreasca a statului. Cine greseste trebuie sa isi asume consecintele.

Daca se dovedeste ca un judecator sau un procuror, cu rea-credinta sau dintr-o neglijenta grava a comis o eroare judiciara care a provocat prejudicii, statul va avea obligatia sa traga la raspundere procurorul sau judecatorul vinovat. Pana in acest moment, statul nu avea aceasta obligativitate.

In conformitate cu modificarea aprobata astazi, cel prejudiciat are dreptul sa ceara despagubiri statului, in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile", mai argumenteaza UDMR.

Camera Deputatilor a adoptat luni cu 179 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva" modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor intr-o sedinta de vot final convocata ad-hoc.

De asemenea, a fost adoptata, cu 167 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva" si modificarea legii ANI, care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept.

Decizie fara precedent a Consiliului Europei din cauza modului in care sunt modificate Legile Justitiei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#UDMR modificare Legi Justitie , #justitie