Cum arata bugetul Primariei Capitalei pentru 2019

Marti, 23 Aprilie 2019, ora 19:37
3312 citiri
Cum arata bugetul Primariei Capitalei pentru 2019

Potrivit PMB, peste 370 de milioane de euro vor fi alocate pentru proiecte de infrastructura, modernizarea transportului in comun si reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sanatatii, 38 de milioane de euro pentru consolidari, 128 de milioane de euro pentru asistenta sociala.

Gabriela Firea a anuntat si ca Primaria Capitalei continua anul acesta modernizarea flotei STB si, pe langa cele 400 de autobuze noi contractate anul trecut, vor mai fi achizitionate inca 430 de noi mijloace de transport, intr-o prima etapa, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 130 de autobuze hibrid si 100 de autobuze electrice.

Bugetul, aporobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), prevede fonduri pentru continuarea marilor lucrari de infrastructura (penetratie Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti - Pitesti - Nodul Virtutii, supralargire Fabrica de Glucoza, strapungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu, modernizare Piata Eroii Revolutiei si pasaj pietonal, reabilitare sistem rutier si linii de tramvai - Bd. Aerogarii - finalizarea buclei de intoarcere pentru linia de tramvai 5) si vor fi demarate lucrarile pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon.

Printre lucrarile noi ce vor demara anul acesta sunt Penetratia Prelungirea Ghencea-Domnesti si Supralargirea Bd. Ghencea, Strapungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - intersectia Vitan Barzesti Etapa a II-a, Pasaj Dna Ghica, Nod Avionului - Inchidere Inel Median.

Sume importante (peste 22 de milioane de euro) au fost alocate si pentru lucrarile de reabilitare si modernizare a arterelor din Capitala, a podurilor si pasajelor, dar si pentru modernizarea sistemului de semaforizare si siguranta traficului, precizeaza PMB.

In ceea ce priveste programul de consolidare a cladirilor cu risc seismic, sunt alocati 38 de milioane de euro, program care include in prezent 195 de cladiri din cele 349 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic. Sume importante sunt necesare si pentru continuarea achizitiei de pe piata libera a cel putin 100 de apartamente de necesitate, avand in vedere ca cele existente sunt deja ocupate.

Potrivit PMB, in acest an, domeniul sanatatii va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinati atat investitiilor in continuare, cat si proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate in administrarea Primariei Capitalei.

"Fonduri consistente au fost alocate pentru continuarea proiectelor de modernizare si dotare a cabinetelor din reteaua de medicina scolara, precum si pentru continuarea proiectelor si programelor derulate de Administratia Spitalelor. De asemenea, Primaria Capitalei va demara procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu functii complementare, Centru de Excelenta, Campus Universitar", prevede sursa citata.

Potrivit acesteia, in ceea ce priveste asistenta sociala, bugetul PMB prevede un buget total de aproximativ 128 milioane euro, din care vor fi acordate cele sase stimulente financiare (cel pentru integrarea sociala a persoanelor adulte cu handicap, pentru copiii incadrati in grad de handicap, cel pentru nou-nascuti, un ajutor social comunitar pentru familia monoparentala, programul voucher 'Materna' si pentru prevenirea abandonului scolar), dar vor fi demarate si doua proiecte noi: "Banca de Alimente", un complex format dintr-o banca de alimente, o cantina sociala cu 200 de locuri, un centru de tranzit pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului, un centru de urgenta pentru mame si copii; Centrul de Ingrijire si Educatie Timpurie pentru copii 0 - 3 ani.

PMB mentioneaza ca 60 de milioane euro sunt alocati pentru investitii. Directia Generala Investitii are in derulare o serie de proiecte importante demarate in anii anteriori, precum si proiecte la care au fost finalizate proiectele tehnice, urmand ca in cursul anului 2019 sa fie atribuite si demarate contractele de executie.

Printre proiectele aflate in derulare sunt mentionate: modernizarea Patinoarului Flamaropol, modernizarea si reabilitarea imobilului de pe Regina Elisabeta nr. 29-31, restaurarea si punerea in valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche, achizitia a 177 apartamente pentru cadre medicale.

De asemenea, sunt in executie sase sali de sport (in sectorul 3), iar pentru alte cinci sali de sport (din sectorul 6) proiectele tehnice sunt in faza de finalizare.

Printre proiectele noi sunt mentionate 17 policlinici, 4 gradinite, 5 after-school-uri, precum si realizarea studiului de fezabilitate si PUZ in vederea demararii proiectarii si executiei lucrarilor la viitoarea Sala Multifunctionala din incinta complexului Sportiv 'Lia Manoliu'.

Totodata, vor fi reabilitate si modernizate Centrul Cultural Lumina, Teatrul Mic, Teatrul foarte Mic si Teatrul Bulandra.

Anterior votului, consilierul general USR Alexandru Gadiuta a spus ca bugetul nu reprezinta cu adevarat prioritatile orasului.

"La fel ca anul trecut, au fost alocati foarte multi bani pentru spectacole, statui, cheltuielile de functionare ale administratiei, dar mai putini bani pentru investitii", a sustinut Gadiuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PMB buget , #eveniment