CSM si-a dat avizul pentru desfiintarea Serviciului de combatere a coruptiei in Justitie din cadrul DNA

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 18:23
5746 citiri
CSM si-a dat avizul pentru desfiintarea Serviciului de combatere a coruptiei in Justitie din cadrul DNA

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat joi desfiintarea Serviciului de combatere a coruptiei in Justitie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat acordarea avizului conform pentru desfiintarea (...) Serviciului de combatere a coruptiei in Justitie din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a Directiei Nationale Anticoruptie", se arata in minuta deciziei.

Avizul vine in urma intrarii in vigoare a Legii 207 pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, care prevede infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o ordonanta de urgenta care vizeaza sectia speciala de anchetare a magistratilor, prevazuta in modificarile aduse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca ordonanta de urgenta a fost adoptata in contextul in care "pe data de 23 iulie a intrat in vigoare legea 207 pentru modificarea legii 304/2004 privind organizarea judiciara".

"Legea 207 prevede infiintarea acelei mult discutate sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie. Se mai prevede ca in 3 luni de la intrarea in vigoare a legii, sectia trebuie operationalizata, adica sa functioneze. Mai e o perioada scurta de timp si la nivelul CSM nu au fost demarate procedurile pentru operationalizarea sectiei.

Am considerat necesara promovarea acestei OUG pentru faptul ca la data de 23 octombrie DNA nu mai are competenta, potrivit legii, sa investigheze acele fapte, iar sectia nou infiintata pe hartie, nefiind operationalizata, nu poate sa le preia si sa continue activitatea de urmarire penala.

S-ar crea un blocaj, pentru ca, pe de o parte, DNA isi pierde competenta cu privire la faptele posibile comise de catre subiectii calificati enuntati, iar, pe de alta parte, sectia nu ar deveni operationala", a declarat Tudorel Toader, la Palatul Victoria.

In raportul preliminar dat publicitatii in luna iulie de Comisia de la Venetia se recomanda Romaniei sa reconsidere ideea infiintarii acestei sectii speciale pentru magistrati. Comisia de la Venetia urmeaza sa adopte raportul final cu privire la modificarea legilor Justitiei in data de 19 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#DNA sectie magistrati , #DNA