CSM: Procurorul care a intervenit in cazul Sorina ramane in functie

Joi, 11 Iulie 2019, ora 13:35
6117 citiri
CSM: Procurorul care a intervenit in cazul Sorina ramane in functie
Foto: Arhiva Ziare.com

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, ca procurorul Antoaneta Piturca, care a preluat brutal fetita de 8 ani de la asistentul maternal din Baia de Arama, poate sa ramana in functie.

Astfel procurorii CSM au respins solicitarea Inspectiei Judiciare de suspendare din functie a Mariei Antoaneta Piturca.

Decizia nu are cale de atac.

"Respinge solicitarea formulata de Inspectia Judiciara in temeiul disp. art. 52 alin (1) din Legea nr. 317/2004 republicata, privind suspendarea din functie a doamnei Piturca Maria Antoaneta, procuror sef Sectie urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova. Fara cale de atac", se arata in decizia furnizata de CSM presei.

Nu s-a acceptat propunerea IJ de suspendare din functie pentru ca fata de procurorul in cauza nu s-a declansat actiunea penala si nici nu a fost trimis in judecata.

Intre timp, Maria Piturca a fost audiata la Sectia de investigare a magistratilor dupa ce a fost pusa sub urmarire penala pentru purtare abuziva.

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM a avut, miercuri, pe ordinea de zi cazul Mariei Antoaneta Piturca, procuror-sef Sectie de urmarire penala din cadrul Parchetului Curtii de Apel Craiova, pentru care Inspectia Judiciara a propus suspendarea din functie.

Maria Antoaneta Piturca s-a prezentat la audieri, iar membrii Sectiei pentru procurori in materie disciplinara au amanat pentru joi pronuntarea unei solutii.

Inspectia Judiciara a anuntat in 2 iulie ca Maria Piturca este cercetata disciplinar. Tot atunci, Directia de inspectie pentru procurori a inaintat Sectiei pentru procurori in materie disciplinara propunerea de suspendare din functie a procurorului, pana la finalizarea procedurii disciplinare.

Inspectia Judiciara - Directia de inspectie pentru procurori a dispus inceperea cercetarii disciplinare fata de procurorul Maria Antoaneta Piturca de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova sub aspectul abaterilor disciplinare prev. de art.99 lit. a) si t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, retinandu-se ca exista indicii cu privire la savarsirea abaterilor disciplinare constand in "manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu" si respectiv "exercitare a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni".

In 21 iunie, fetita de opt ani a fost luata de autoritati din locuinta asistentului maternal din Mehedinti, dupa ce a fost adoptata de o familie de romani din SUA.

Momentul a fost filmat de apropiatii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. In filmare se vede cum copilul, disperat, plange, se prinde de hainele femeii si striga "Mami, nu vreau sa plec", in timp ce procurorul trage de ea si incearca sa o duca la masina, pentru a fi preluata de parintii adoptivi.

Actiunea a starnit un val de reactii negative, sute de persoane cerand clarificarea situatiei si verificarea modului in care s-a facut adoptia.

Mandatul de perchezitie la locuinta asistentului maternal care o avea in plasament pe Sorina viza strangerea de probe privind mai multe infractiuni, printre care lipsirea de libertate, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului, inselaciune, nu preluarea fetitei.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#caz adoptie Baia de Arama, #procuroare Piturca CSM pronuntare, #suspendare procuroare caz Sorina , #CSM