CSM nu-l sanctioneaza pe judecatorul Mateescu, pentru criticile aduse pe Facebook lui Tudorel Toader

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 16:23
4660 citiri
CSM nu-l sanctioneaza pe judecatorul Mateescu, pentru criticile aduse pe Facebook lui Tudorel Toader
Foto: Facebook/Bogdan Mateescu

Sectia pentru judecatori din CSM a decis ca nu exista indicii cu privire la incalcarea de catre magistratul Bogdan Mateescu a Codului deotologic al judecatorilor si procurorilor. Astfel, CSM a respins sesizarea facuta de Inspectia Judiciara in acest caz.

Decizia a fost luata cu majoritate de voturi, 6 pentru si 2 impotriva.

In luna octombrie 2018, Mateescu dezvaluia ca este cercetat de Inspectia Judiciara in urma sesizarii lui Petre Lazaroiu (membru al Curtii Constitutionale de 10 ani - n.red.), care a reclamat "savarsirea a patru abateri disciplinare printr-o postare pe pagina mea de Facebook din data de 31 mai 2018".

"Inspectorul judiciar a apreciat ca exista indiciile savarsirii uneia dintre ele, prevazuta de art 99 lit. a din Legea 303/2004. Nu am primit vreo solutie cu privire la celelalte reclamate.

Consider ca este corect sa fie cunoscut acest fapt, desi ma bucur de protectia confidentialitatii procedurii disciplinare, intrucat voi continua in mod asumat sa am luari de pozitii prin prisma competentei decurgand din calitatea de membru ales al CSM, referitoare inclusiv la Inspectia Judiciara.

Procedura disciplinara isi va urma cursul firesc, potrivit legii, iar eu imi voi exercita fara rezerve dreptul la aparare tot in conditiile prevazute de lege", scria judecatorul Bogdan Mateescu la acea vreme.

Ironiile la adresa lui Toader

In postarea din 31 mai, incriminata de IJ, judecatorul Bogdan Mateescu semnala faptul ca Petre Lazaroiu este in al zecelea an de mandat la CCR, cu toate ca intre timp Curtea decisese ca mandatul unui judecator constitutional nu poate depasi 9 ani, dar si ca la Ministerul Justitiei exista un judecator care e secretar de stat (Mariana Mot - n.red.), tot in ciuda unei decizii a Curtii Constitutionale.

"As fi vrut sa il intreb pe seful direct al colegei judecator secretar de stat, pe dl ministru prof. univ. dr. si membru al Comisiei de la Venetia Tudorel Toader, pe care l-am auzit si azi ca tine enorm la deciziile CCR, si dansul fost judecator constitutional vreo 10 ani din mandatul de 9, ce parere are,de ce nu aplica decizia general obligatorie de vreo 3 luni, dar nu prea am avut ocazia, nu prea comunicam.

Sincer, eu chiar vreau sa inteleg, insa uneori imi pare ca nici constitutionalul nu mai e ce am invatat eu prin facultate iar Constitutia nu s-a schimbat. Asadar ce e general obligatoriu, de cand si pentru cine?", intreba retoric judecatorul Bogdan Mateescu.

Citeste mai multe despre: Un membru CSM arata ca Toader ignora de trei luni o decizie CCR: Asadar, ce e general obligatoriu, de cand si pentru cine?

I.S.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Bogdan Mateescu CSM, #Bogdan Mateescu sesziare Inspectia Judiciara, #bogdan Mateescu Petre Lazaroiu , #CSM