Ministrul Costache: Intre 82 si 85% din cazurile de coronavirus au o forma usoara spre moderata

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 10:33
4218 citiri
Ministrul Costache: Intre 82 si 85% din cazurile de coronavirus au o forma usoara spre moderata
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul interimar al Sanatatii, Victor Costache, sustine ca 82-85% dintre cazurile de pacienti infectati cu coronavirus fac o forma usoara sau moderata a bolii, mentionand ca "a fost o cantitate impresionanta de fake news" si ca, din pacate, situatia a fost folosita si ca o "arma electorala".

"Este foarte important de precizat ca la aceasta infectie cu coronavirus undeva intre 82 si 85% din cazuri au o forma usoara spre moderata, deci este o viroza respiratorie", a afirmat Costache, joi seara, la B1 TV.

El avertizeaza ca a fost "o cantitate impresionanta de fake news" pe aceasta tema.

"A fost o cantitate impresionanta de fake news, a fost debitata, practic, circula de doua luni. (...) Ce este important de retinut: ca este o forma usoara sau moderata de viroza in majoritatea cazurilor si, la nivel mondial, zeci de mii de pacienti s-au vindecat si sunt sanatosi in acest moment. Suntem departe de scenariul apocaliptic care se prezinta in unele articole: virusul ucigas", a aratat Costache.

Potrivit acestuia, stirile false care au aparut au reprezentat "o reactie fireasca, o frica de necunoscut".

"Dar, inca o data, facem apel la calm si la ratiune, pentru ca, din datele pe care le detinem, este vorba de o alta viroza respiratorie. Sigur ca e o viroza pentru care nu exista vaccin, dar exista pe plan mondial si alte viroze pentru care nu exista vaccin.

Deja, in Romania, exista doua sau trei tulpini de coronavirus care intotdeauna au existat si care dau viroze usoare. Aceasta tulpina aparuta in 2019 este si o ilustrare a faptului ca ne-am schimbat modul comportamental, practic, nu mai traim intr-o regiune, suntem cetateni ai lumii", a explicat Costache, mentionand ca este importanta comunicarea, fiind constituit un grup in acest sens, format din 12 personalitati medicale.

Ministrul Sanatatii a sustinut ca aceasta situatie a fost folosita, din pacate, si ca arma electorala.

"Este frica de necunoscut si, din pacate, va asigur ca, daca am fi avut aceasta situatie acum doi ani sau peste doi ani, lucrurile ar fi trecut foarte simplu. In momentul de fata suntem si intr-o perioada electorala si aceasta situatie este folosita si ca arma electorala, o idee care genereaza frica.

Important e sa comunicam adevarul si populatia va intelege in final. Este important sa ne concentram pe masurile de izolare a acestui focar pe care il avem in Gorj si a nu avea o evolutie foarte accelerata pe teritoriul Romaniei", a subliniat Costache.

El a spus ca un vaccin pentru acest virus va fi probabil dezvoltat in aproximativ un an.

"Acest coronavirus poate deveni o forma noua de gripa, cum este gripa sezoniera. Este un scenariu posibil ca anii viitori sa avem acest coronavirus care sa revina. Probabil anul viitor va fi mai simplu. (...) Probabil se va atenua virusul in cursul verii, nu al primaverii si particularitatea este ca ramane mult timp pe suprafete", a mai precizat Costache.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#coronavirus forma usoara, #coronavirus Romania , #coronavirus