Coruptia a ajuns si la coronavirus. Nimic nu opreste privilegiul de a baga in buzunar o spaga, nici macar epidemia

Sambata, 29 Februarie 2020, ora 06:30
20664 citiri
Coruptia a ajuns si la coronavirus. Nimic nu opreste privilegiul de a baga in buzunar o spaga, nici macar epidemia
Foto: Arhiva Ziare.com

A fost nevoie de trei zile dupa confirmarea de la miezul noptii a primului caz de coronavirus din Romania pentru ca sistemul spagilor si recompenselor sa se puna in functiune. Coruptia romaneasca functioneaza si capata accente din ce in ce mai abjecte, care pot explica macar partial anxietatea sociala ce ii face pe cativa romani - nici multi, nici putini - sa isi faca provizii de malai.

Fostul ministru al Sanatatii, Sorina Pintea, cea care ne indemna in timpul mandatului sa intelegem ca poporul roman e unul de infractori, referindu-se la platile informale din spitale, a fost prins in flagrant luandu-si plicul cu cota parte-spaga. Potrivit informatiilor pe surse, dreptul pe care Pintea si l-a insusit provenea dintr-un contract de achizitie a unor echipamente destinate testarii noului tip de coronavirus, care creeaza ingrijorari in intreaga lume, iar la Bucuresti face o bresa prin care oamenii sistemului sa se poata indestula in continuare.

In societatile totalitare, scrie politologul bulgar Ivan Krastev, drepturile oamenilor au fost inlocuite cu privilegiile unei gasti bine organizate, care functioneaza in cercuri concentrice. Dreptul romanilor la sanatate, adica la servicii medicale acurate, e capusat si transformat in privilegiul unora de a face bani si putere, pe seama vietii celor multi si nesemnificativi.

Viata a cateva milioane de romani nu cantareste, in ecuatia privilegiilor, cat confortul unora de a avea o casa mai mare, o masina mai perfomanta si un buzunar mai ingrasat de spaga.

La prima vedere, sa iei spaga din banii de imagistica medicala (cazul Duicu, la Mehedinti), din suferinta colosala a femeilor bolnave de cancer (cazul operatiilor estetice de la Spitalul de Arsi) e semn de dezumanizare. Nu mai pot fi din aceeasi specie umana cu noi toti ceilalti cei carora nu le pasa daca un altul moare sau sufera imens pentru ca ei sa isi plateasca o vacanta exotica in plus! Cum spunea Gabriel Liiceanu intr-un interviu pentru Ziare.com, Hitler si Primo Levi trebuie sa fi avut un ADN distinct, asa cum trebuie sa fi avut si Cain si Abel.

Explicatia asta ne-ar usura intrucatva disperarea si anxietatea. Sa il consideri pe un astfel de om, care da dovada de cruzimea de a lua spaga din achizitia de aparatura medicala, un monstru e mai usor de indurat.

Dar Sorina Pintea vindea empatie. Sorina Pintea povestea despre propria-i boala. Sorina Pintea voia sa fie un politician iubit.

Marea drama a Romaniei nu e ca are politicieni monstruosi, ci ca statul functioneaza ca o retea de pile, recompense, privilegii si spagi, iar reteaua asta chiar functioneaza. Desavarsirea asta a maleficului poate starni si admiratie - oricat de rau ar merge lucrurile in tara, coruptia merge bine!

De trei zile a fost nevoie pentru ca bresa de privilegii sa apara si banii care ar putea sa salveze vieti sa ajunga in reteaua in care nimeni nu e liber, coruptia creeaza dependente, dar fiecare isi poate cumpara o rochie mai scumpa, un teren mai mare, in vreme ce toti ceilalti, "poporul de infractori" agonizeaza in spaime si, pentru ca intelege ca sistemul i-ar da viata la schimb, isi cumpara malai, pentru carantina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#spaga coruptie coronavirsu Pintea , #coronavirus