Coronavirus: Primarul din Targu Jiu a vrut sa inchida scolile, dar nu a primit aprobare

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 08:58
5320 citiri
Coronavirus: Primarul din Targu Jiu a vrut sa inchida scolile, dar nu a primit aprobare
Foto: Arhiva Ziare.com

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Gorj nu a aprobat, joi seara, propunerea primarului din Targu Jiu de suspendare a cursurilor pentru dezinfectarea unitatilor de invatamant.

"CJSU intrunit joi seara a avut pe ordinea de zi suspendarea, in data de 28 februarie, a cursurilor de invatamant din sistemul anteprescolar, prescolar, primar, gimnazial, liceal si universitar public si privat care isi desfasoara activitatea pe raza urmatoarelor unitati administrativ-teritoriale: Targu Jiu, Balteni si Dragutesti. Acestea sunt localitatile in care cetateanul de origine italiana a intrat in contact direct apropiat cu mai multe persoane. Decizia a fost supusa la vot si a fost respinsa.

Din totalul celor 37 de prezenti, au fost 5 abtineri, 3 au votat 'pentru' suspendarea cursurilor, iar 29 au votat 'impotriva'. Trebuie sa avem in vedere faptul ca la momentul actual avem un singur caz confirmat de coronavirus pe teritoriul judetului Gorj. Din punct de vedere legal, suspendarea cursurilor se poate face atunci cand avem o epidemie", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Gorj, Florin Chisim.

El a adaugat ca, in total, au fost prelevate probe biologice de la 153 de persoane, intre acestea fiind si minori.

"Cu certitudine este vorba si despre copii care au intrat in mod indirect in contact cu cetateanul italian. In acest moment, avem 50 de probe prelevate numai astazi, de dimineata, la ora 9:00 erau alte 73 recoltate. Avem 153 de probe, dintre care 13 au fost confirmate negativ si avem un singur caz confirmat pozitiv. Prelevarea de probe continua", a mai spus Florin Chisim.

Primarul orasului Targu Jiu, Marcel Romanescu, a scris, joi, pe Facebook, ca va propune CJSU suspendarea cursurilor pentru dezinfectarea salilor de clasa.

Potrivit edilului, masura este necesara pentru siguranta elevilor.

"Am discutat astazi cu prefectul judetului Gorj, domnul Cristinel Rujan, pe tema suspendarii cursurilor la unitatile de invatamant din municipiul Targu Jiu. Dansul m-a asigurat ca va propune in cadrul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta ca maine, 28 februarie, unitatile de invatamant sa ramana inchise pentru a fi dezinfectate.

Este o masura necesara pentru siguranta elevilor si vom intruni si noi, la nivelul municipalitatii, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta in scopul asigurarii fondurilor necesare pentru dezinfectare. Rog, din nou, cetatenii sa-si pastreze calmul, sa se informeze doar din surse sigure, fie ca este vorba de informatiile pe care le trimitem catre mass media, fie de cele publicate pe site-urile oficiale ale institutiilor", a spus Marcel Romanescu.

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat miercuri ca primul caz din Romania confirmat de infectare cu coronavirusul Covid-19 este un barbat dintr-o localitate din judetul Gorj, care a intrat in legatura cu cetateanul italian din Rimini venit in zona in perioada 18-22 februarie, starea acestuia fiind buna, fara a prezenta simptome.

166 de persoane din mai multe localitati ale judetului se afla in autoizolare la domiciliu, fiind monitorizate de catre medicii de familie si de reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica Gorj.

Potrivit unei informari, niciuna dintre cele 166 de persoane nu prezinta simptome specifice infectiei cu virusul Covid-19.

"In perioada 20-27 februarie (ora 6:00) au fost recoltate si trimise la laborator un numar de 73 de probe de la persoanele care au avut contact cu pacientul din Italia si pacientul confirmat din judetul Gorj.

La nivelul judetului avem in evidenta un numar de 166 de persoane cu autoizolare la domiciliu. Aceste persoane sunt autoizolate la domiciliu, sunt monitorizate de medicii de familie care au fost anuntati si de personalul din cadrul Directiei de Sanatate Publica Gorj. Mentionam ca nu prezinta semne clinice de boala la aceasta data", se arata in informarea DSP.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#primar cursuri suspendate Gorj, #coronavirus scoli inchise, #coronavirus Romania , #coronavirus