Romania a ajuns la aproape 3.200 de cazuri de COVID-19 si 133 de morti. Spitalele raman principalele focare de infectie

Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 23:55
50785 citiri
Romania a ajuns la aproape 3.200 de cazuri de COVID-19 si 133 de morti. Spitalele raman principalele focare de infectie
Foto: Arhiva Pixabay.com

Pandemia de coronavirus a provocat deja peste un milion de imbolnaviri in intreaga lume si mai mult de 55.000 de decese. In Romania s-au inregistrat pana vineri la amiaza 3.183 de cazuri confirmate si 133 decese.

Spitalele din tara raman principalele focare de infectie, din ce in ce mai multe cadre medicale fiind confirmate zilnic cu COVID-19, in tot mai multe unitati sanitare, inclusiv centre mari din Bucuresti. Numarul cadrelor medicale infectate a ajuns la 474, iar dintre acestea 318 sunt din Suceava.

In plus, medici din diverse colturi ale tarii continua sa isi anunte demisiile. Altii sunt detasati la spitalele care raman fara cadre medicale.

Situatia cea mai dramatica pe plan extern este in Italia, care are 14.681 de decese, respectiv Spania, cu 10.935 de decese. SUA au peste 7.000 de morti, dar Casa Alba estimeaza ca epidemia ar urma sa se soldeze cu 100.000 pana la 240.000 de morti.

Presedintele Klaus Iohannis a facut vineri un apel la romanii din Diaspora, sa inteleaga situatia si sa nu vina acasa de sarbatori, pentru a-i proteja pe cei dragi.

Datele statistice pentru toate statele lumii sunt inregistrate zilnic AICI.

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi date despre criza COVID-19 in Romania si in lume:

23:34 - Doua persoane din cadrul structurii de control intern din Politia Capitalei, au fost confirmate cu coronavirus, iar din aceasta cauza 23 de politisti sunt izolati la domiciliu.

23:21 - Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri seara, ca principalul partener al autoritatilor este populatia, iar daca oamenii nu respecta masurile impuse se va ajunge la focare ce nu mai pot fi controlate, urmand a se impune noi restrictii.

23:08 - Secretarul de stat Raed Arafat a refuzat, vineri seara, sa faca o estimare a numarului de cazuri de infectare cu coronavirus pe care-l va inregistra Romania, dar a precizat ca, din pacate, numarul de cazuri si de decese va creste. "Medicii vor face tot posibilul sa previna orice deces", a spus el la Antena3.

22:50 - Primarul orasului Harsova cere sprijinul Politiei si al Armatei pentru ca nu ii poate tine in case pe cei care se afla in autoizolare. Sunt multi care mint cadrele medicale, se comporta violent cu ele si circula nestingheriti prin oras, spune acesta, citat de Mediafax.

Edilul spune ca in orasul aflat la 25 de kilometri de Tandarei oamenii incalca masiv masurile impuse de Ordonantele Militare, iar politia locala nu mai poate face fata situatiei.

22:40 - Secretarul de stat Ionel Oprea, care coordoneaza echipa militara de conducere de la Spitalul Judetean Suceava, a declarat, vineri, ca o parte din personal a refuzat sa poarte echipamentele de protectie, de aceea s-a ajuns la un numar atat de mare de infectari, potrivit News.ro.

22:17 - Premierul Ludovic Orban a afirmat vineri ca o decizie in ceea ce priveste prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei va fi luata in functie de evolutia epidemiei de coronavirus.

"Analizam evolutia epidemiei si in functie de aceasta evolutie vom vedea care este cea mai buna decizie. Starea de urgenta expira la jumatatea lunii aprilie si in functie de evolutia epidemiei vom lua cele mai potrivite decizii", a declarat pentru Agerpres Ludovic Orban.

22:01 - O cursa Tarom a adus din China, vineri seara, 200.000 de masti FFP2 care vor fi distribuite spitalelor, mai ales in judetele cu numar mare de cazuri confirmate.

21:40 - Un asistent de la Spitalul Floreasca este acuzat ca a furat din depozitul spitalului 2.000 de masti si dezinfectanti, dupa care a vandut echipamentele medicale unei alte persoane, informeaza Mediafax.

21:21 - Oficialii francezi au anuntat vineri seara ca 27.432 de persoane au fost diagnosticare pozitiv de Covid-19 si sunt spitalizate in Franta, dintre acestea 6.662 fiind la Terapie Intensiva. In spitalele franceze au murit 588 de pacienti din cauza coronavirusului in ultimele 24 de ore, ceea ce duce bilantul total la 6.507 de la inceputul epidemiei, potrivit News.ro, care citeaza Le Figaro.

21:07 - Spitalul Judetean din Suceva este decontaminat de catre militarii Batalionului 202 Aparare CBRN, care vor continua apoi cu dezinfectarea strzilor din municipiul Suceava.

20:55 - Alte 30 de izolete romanesti au fost receptionate de specialistii din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Acestea fac parte din comanda initiala facuta de MApN unui producator romanesc.

20:39 - Este posibil ca noul coronavirus sa se transmita si cand oamenii vorbesc si respira, a declarat un inalt responsabil stiintific al guvernului american vineri, in contextul in care Casa Alba se pregateste sa recomande populatiei purtarea mastilor, informeaza Agerpres care citeaza AFP.

20:23 - Bilantul deceselor provocate de epidemia de COVID-19 a crescut vineri in Italia cu 766 de cazuri, fata de 760 inregistrat in urma cu o zi, ajungand la un total de 14.681. Totodata, de joi pana vineri au fost inregistrate inca 4.585 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, fata de 4.668 in intervalul anterior de raportare.

20:08 - Pandemia de coronavirus a ucis 40.768 de persoane in Europa, dintre care trei sferturi in Italia, Spania si Franta, potrivit bilantului stabilit de AFP care citeaza date oficiale.

19:46 - Un numar de 474 de cadre medicale sunt infectate cu COVID - 19, 318 dintre acestea fiind din Suceava, unde, din cauza numarului mare de cazuri de imbolnavire, a fost instituita carantina.

19:22 - Alte 11 persoane au murit de coronavirus, iar bilantul ajunge in Romania la 133 de decese.

19:10 - Bilantul mortilor din cauza noului coronavirus in Marea Britanie a crescut cu 684 (23%) la 3.605 de decese pana joi la ora 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei), a anuntat vineri Ministerul britanic al Sanatatii.

18:47 - Secretarul de stat in MAI Bogdan Despescu a declarat, vineri, ca masurile pentru cei care vor veni in tara de Paste s-ar putea inaspri, astfel ca a facut apel la cetatenii romani care locuiesc in strainatate, sa nu vina in Romania.

18:23 - Comisia Europeana incurajeaza si faciliteaza tratamentul transfrontalier al pacientilor si desfasurarea de personal in alte state membre, potrivit unui comunicat al CE. Comisia a emis, vineri, orientari practice in acest sens pentru statele membre. Decizia a fost luata deoarece pandemia de coronavirus supune sistemele de sanatate din intreaga UE unei presiuni tot mai mari si fara precedent.

18:03 - Mai multe cadre medicale din Timisoara si din Craiova au fost detasate la Arad si la Deva pentru a implementa un plan de masuri impotriva coronavirusului care vor fi luate in judetele Arad si Hunedoara.

17:45 - Primarul general, Gabriela Firea, anunta ca 400.000 de manusi, 3.500 de masti de protectie in trei pliuri, 5.000 de combinezoane si 1.800 de perechi de ochelari de protectie sunt livrate spitalelor din subordinea Municipalitatii.

17:21 - Statele Unite au inregistrat 1.169 de morti in 24 de ore, potrivit Universitatii americane Johns Hopkins, o crestere enorma - cu o treime - fata de bilantul precedent (884) - cel mai mare bilant inregistrat in 24 de ore intr-o tara.

17:12 - Preasfintitul Petru, episcop de Ungheni si Nisporeni, a inconjurat Republica Moldova cu icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni si sfinte moaste, iar in timpul zborului a citit rugagiunea la vreme de epidemie.

16:53 - Mitropolia Banatului a cumparat 2 kilometri de material din care maicutele cos 1.000 de cearsafuri si 5.000 de prosoape pentru spitalele din Timisoara. Prima transa de lenjerie a plecat vineri spre destinatar.

16:45 - Alte 4 persoane au murit de coronavirus in Romania, astfel ca bilantul ajunge la 122 de decese. Este vorba despre doua femei de 69 de ani, una din judetul Hunedoara si a doua din Ialomita, un barbat de 78 de ani din Timis si o alta femeie, de 60 de ani, din Neamt.

16:40 - Designerul italian Sergio Rossi, creator al marcii de lux de incaltaminte care ii poarta numele, a murit joi la varsta de 85 de ani de Covid-19, a anuntat vineri primaria din orasul natal. Rossi era internat la un spital din Cesena.

16:24 - Numarul deceselor provocate in Olanda de epidemia de COVID-19 a crescut cu 148, ajungand la un total de 1.487, au comunicat vineri autoritatile sanitare. Totodata, bilantul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus este de 15.723, cu un plus de 1.026 fata de raportarea anterioara.

16:16 - Angajati ai Serviciului de Protectie si Paza (SPP) au donat Spitalului Judetean Suceava 5.000 de masti, 5.000 de manusi si 600 de combinezoane.

16:05 - Poti dona sange in siguranta, anunta autoritatile, mai ales ca "Nevoia de sange in contextul pandemiei de coronavirus este si mai acuta".

"Asigurarea rezervelor esentiale pentru urgentele medicale, pacientii oncologici si toti cei care au nevoie de sange pentru o sansa la viata se poate face doar cu ajutorul tau. Vino sa donezi in cel mai apropiat Centru de Transfuzie! O poti face in siguranta, dupa cum vei afla din acest video! Lista Centrelor de Transfuzie din toata tara o ai AICI", este mesajul transmis de autoritati.

15:57 - Premierul britanic Boris Johnson a anuntat vineri ca ramane in izolare pentru ca are in continuare simptome de Covid-19, inclusiv temperatura ridicata, la 7 de zile de cand a fost testat pozitiv.

15:55 - O firma din Galati a fost amendata cu 65.000 de lei pentru ca a incercat sa vanda clor amestecat cu apa sub titulatura de solutie de dezinfectare. Politistii au mai descoperit ca angajatiii foloseau o instalatie improvizata pentru realizarea amestecului. Reprezentantii societatii au fost amendati si sunt cercetati penal, iar politistii au confiscat aproape 15.000 de litri de clor, informeaza Mediafax.

15:50 - Papa Francisc s-a rugat in timpul Sfintei Liturghii de vineri pentru toti cei care ajuta, in diferite forme, la solutionarea problemelor cauzate de pandemia de COVID-19, dar si pentru cei care se gandesc deja "la toate problemele care vor veni: probleme de saracie, de locuri de munca, de foame", informeaza Vatican News. Omilia de vineri preceda Saptamana Patimilor inaintea Pastelui catolic, sarbatorit pe 12 aprilie, informeaza Agerpres.

15:45 - Managerul Spitalului Judetean de Urgenta din Piatra-Neamt, Toader Mocanu, si-a dat demisia invocand motive medicale. El fusese investit in functie in data de 17 martie.

Si seful DSP Arad, Constantin Catana, a demisionat, vineri, din functie, invocand o campanie mediatica si politica indreptata impotriva sa si a celor care muncesc pentru limitarea efectelor COVID-19 la Arad, relateaza Mediafax.

15:40 - Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos (fondatorul Amazon), a anuntat ca va dona 100 de milioane de dolari initiativei America's Food Fund, banii urmand sa fie folositi pentru furnizarea de alimente celor afectati de criza provocata de pandemie, informeaza TMZ.

Bezos se alatura altor celebritati care au facut donatii impresionante, printre care si Oprah Winfrey, care a decis sa doneze 10 milioane de dolari pentru cei afectati de pandemia de Covid-19.

15:36 - Doi medici si trei asistente din Prahova au fost confirmati vineri cu coronavirus, iar cadrele medicale care au intrat in contact cu acestia sunt in izolare, informeaza, vineri, Prefectura Prahova. In acest judet sunt la ora actuala 80 de cadre medicale, brancardieri sau farmacisti confirmati sau in autoizolare, informeaza Agerpres.

15:29 - Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal, dupa ce directorul medical al unui spital de urgenta din Capitala a fost reclamat ca a pus la dispozitia angajatilor un numar insuficient de masti chirurgicale simple, informeaza Agerpres.

15:20 - Mai multe studii verifica posibile efecte de protectie fata de Covid-19 ale unui vaccin impotriva tuberculozei, in contextul in care dezvoltarea unui vaccin impotriva SARS CoV-2 urmeaza sa dureze inca luni de zile. "Stim de zeci de ani ca BCG are efecte benefice nespecifice", adica protejeaza de alte boli decat cea impotriva careia a fost creat - tuberculoza - a precizat directoarea Cercetarii la INSERM de la Institul Pasteur din Lille, Camille Locht, relateaza AFP, preluata de News.ro.

15:15 - Anul acesta, in Franta examenul de Bacalaureat nu se va da in forma traditionala, au anuntat oficiali de la Ministerul Educatiei, din cauza epidemiei de Covid-19. Masura este una fara precedent, dupa 1808, an in care a fost initiat acest examen, in regimul lui Napoleon Bonaparte.

14:55 - Printul Charles a deschis, vineri, la Londra un spital temporar cu 4.000 de paturi organizat intr-un centru de conferinte din estul orasului, primul dintr-o serie de spitale special amenajate pentru Covid-19, informeaza The Guardian.

Spitalul a fost amenajat in doar 9 zile.

Vezi AICI imagini si structura noului spital.

14:38 - Autoritatile anunta inca doua noi decese, unul in Constanta si unul in Bucuresti.

Conform Digi24, se inregistreaza primul caz de deces in randul cadrelor medicale. Este vorba despre o asistenta de 54 de ani din Constanta, care dupa revenirea din Turcia, unde a mers in excursie, a fost confirmata pozitiv, pe 19 martie. Femeia avea si alte probleme de sanatate.

Vezi aici Zonele rosii ale Romaniei. Top 5 cele mai infectate judete si unde sunt cele mai putine cazuri de coronavirus.

14:30 - Militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din Bucuresti, vor distribui, in perioada 3-5 aprilie, aproximativ 1.000 de pachete cu produse alimentare si 1.000 de pachete cu produse de igiena persoanelor varstnice din zone afectate de coronavirus din judetul Suceava si din localitati greu accesibile din zona Dambovicioara, judetul Arges, informeaza Ministerul Apararii.

"Produsele au fost oferite de un donator care a dorit sa ramana anonim", mai arata MApN.

Imagini de la operatiunea care a demarat deja in Arges au fost postate pe Facebook.

"Romania e despre bunicul care asteapta la poarta. Despre copii care impart in multe parti o singura paine. E despre noroiul de pe strazi. Despre agricultura si munca grea pana la miezul noptii. E despre batrani care cara apa de la fantana veche din celalalt capat de sat. E despre gospodari, oameni simpli si corecti. Oamenii care au nevoie de multe dar nu cer nimic", se arata pe pagina de Facebook a Ministerului Apararii.

14:20 - Pana la data de 2 aprilie doar 18 tari nu au raportat cazuri de Covid-19, multe fiind insulare, informeaza BBC, care citeaza date puse la dispozitie de Johns Hopkins University.

Este vorba despre patru tari din Asia (Coreea de Nord, Yemen, Turkmenistan, Tajikistan), patru din Africa (Sudanul de Sud, Lesotho, Insula Comoros si Insulele Sao Tome si Principe) si zece tari insulare din Oceania (Insulele Marshall, Insulele Solomon, Kiribati, Micronezia, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu si Vanuatu).

14:10 - Politistii au aplicat, in ultimele 24 de ore, peste 9.100 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 11.090.347 de lei, persoanelor care nu respectau prevederile privind restrictionarea circulatiei.

14:08 - Alte 18 cadre medicale de la Spitalul "Victor Babes" din Capitala au fost depistate cu infectie cu coronavirus. Anterior, sapte medici erau confirmati cu aceasta boala, anunta ASSMB.

14:00 - 221 de romani din strainatate au fost confirmati ca fiind infectati cu noul coronavirus, iar numarul deceselor inregistrate peste hotare ramane 25, informeaza Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

Situatia romanilor din Diaspora infectati este urmatoarea: 129 in Spania, 57 in Italia, 14 in Franta, 8 in Germania, 4 in Marea Britanie, 2 in Namibia, 2 in Indonezia si cate unul in Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia si SUA.

Desesele au fost inregistrate astfel: 9 in Italia, 6 in Franta, 4 in Marea Britanie, 5 in Spania si unul in Germania.

14:00 - Presedintele Klaus Iohannis sustine o noua declaratie de presa, la Palatul Cotroceni. Seful statului a facut apel la romanii din strainatate sa inteleaga situatia si sa nu vina acasa de Paste.

Declaratia este transmisa de Ziare.com in format LIVE text, putand fi urmarita AICI.

13:56 - Petrecere online, la apusul soarelui, organizata de autoritatile din Tel Aviv: "Petrecerea urmeaza sa fie transmisa online de pe acoperisul municipalitatii in intervalul orar 17:00 - 18:00 (14:00-15:00 GMT) (...) Evenimentul va fi difuzat pe Facebook si prin aplicatia de conferinte video Zoom pentru ca locuitorii si oamenii din intreaga lume sa poata participa si dansa la ei in sufragerii", se arata intr-un comunicat citat de Agerpres.

13:45 - Angela Merkel a iesit din izolare si s-a dus la sediul Cancelariei vineri, dupa mai multe teste de detectare a noului coronavirus cu rezultate negative, relateaza Reuters.

13:40 - Metroul nu va circula in noaptea de Inviere, in contextul in care Ordonanta Militara nr. 2 interzice accesul publicului in lacasurile de cult, informeaza Metrorex.

13:20 - In acest moment, SUA (245.380), Spania (117.710) si Italia (115.242) inregistreaza aproape jumatate din numarul total al cazurilor confirmate in intreaga lume (1.030.181).

13:16 - Spania anunta un nou bilant: Peste 117.000 de cazuri si 10.935 de decese, dintre care 932 in ultimele 24 de ore, informeaza Agerpres.

13:05 - Ministrul Sanatatii a anuntat ca in acest moment sunt confirmate in Romania 3.183 de cazuri de Covid-19 si trei focare: Suceava, Arad si Deva.

13:05 - Zeci de echipaje de politie s-au dus in judetul Ialomita pentru a mentine situatia sub control la Barbulesti si Tandarei, comunitati unde regulile impuse de autoritati nu se prea respecta.

12:50 - Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, crede ca Uniunea Europeana se va intari dupa epidemia de COVID-19, in ciuda indoielilor actuale privind solidaritatea celor 27 de tari membre, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Uniunea Europeana va lua dupa Paste (catolic/protestant - n. red.), pe 13 aprilie, o decizie privind eventuala redeschidere a frontierelor externe", a anuntat mai anuntat aceasta.

12:48 - In comuna Sfantu Gheorghe din judetul Ialomita primarul a gasit o metoda originala de a fi la curent cu nevoile persoanelor vulnerabile si care au nevoie de ajutor, folosind cartoane colorate asezate la ferestre.

"La nivelul comunei Sfantu Gheorghe exista 750 de persoane cu varste peste 65 de ani, 144 cu probleme de sanatate, 22 care necesita ingrijire permanenta si 8 care nu se pot deplasa. Pentru a limita posibila contaminare, angajatii Primariei au impus locuitorilor adoptarea unui cartonas colorat.

Fiecare dintre locuitorii aflati in atentia autoritatilor au primit 3 cartonase colorate pe care sunt obligati sa le afiseze zilnic la geam. Cel verde presupune ca nu au nevoie de ajutor, cel galben ca au nevoie de hrana si medicamente, iar cel rosu ca e nevoie de o interventie urgenta", a explicat primarul Madalin Teculescu, precizand ca in procesul de monitorizare sunt implicati 10 oameni "cei 6 angajati ai primariei, eu, viceprimarul si politistii locali", scrie Independent.

12:40 - Varful crizei cauzate de COVID-19 in Regatul Unit va fi atins in cateva saptamani, putin mai devreme decat s-a crezut initial, "dar depinde foarte, foarte mult de modul cum oamenii respecta masurile de distantare sociala", a anuntat vineri ministrul sanatatii britanic Matt Hancock, potrivit agentiei Reuters, citata de Agerpres.

12:05 - Google publica, incepand de vineri, prima versiune a rapoartelor privind mobilitatea populatiei in contextul pandemiei provocate de coronavirus, "COVID-19 Community Mobility Reports", pentru a oferi date privind schimbarile in deplasarea populatiei ca urmare a muncii de acasa, izolarii la domiciliu si altor politici menite sa aplatizeze curba pandemiei, informeaza News.ro.

Rapoartele sunt lansate la nivel global si acopera 131 de tari, inclusiv Romania. Adresa unde se gaseste acest instrument este google.com/covid19/mobility.

12:00 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, va sustine la ora 13 o conferinta de presa.

Urmareste aici declaratiile ministrului Tataru in format LIVE text.

11:49 - Robotii care ii ajuta pe bolnavii de Covid-19 in Lombardia (Italia) au fost actualizati cu mai multe functii utile, relateaza presa italiana.

Jurnalistul Sergiu Balaban scrie pe Facebook despre Tommy, primul din cei sapte roboti "angajati" de spitalul din Varese si care este extrem de util pentru ca "poate monitoriza pacientii, adica ia tensiunea, masoara nivelul de oxigen din sange, recunoaste emotiile, frecventa respiratorie".

Robotul are si camere video prin care "medicul controleaza in timp real si poate vorbi cu pacientul de la distanta", asa ca se economisesc multe echipamente de protectie si se reduce riscul la care sunt supuse cadrele medicale.

11:45 - Reteaua Privata de Sanatate REGINA MARIA ofera pacientilor posibilitatea de a beneficia de consultatii online, desfasurate de la distanta, pe perioada starii de urgenta.

"In urma cererii tale de programare, un reprezentant REGINA MARIA te va suna pentru a confirma datele consultatiei (specialitate, interval orar, medic, pret), disponibilitatea medicului si prezenta ta online.(...) Pretul unei consultatii online este acelasi precum in cazul unei consultatii obisnuite la medicul si specialitatea alese.(...) Confirmarea consultatiei va fi facuta numai in urma acceptului tau final", se arata pe pagina REGINA MARIA.

11:20 - Guvernul Romaniei a accesat linia de asistenta financiara preaprobata in valoare de 400 milioane de euro acordata de Banca Mondiala in contextul pandemiei de Covid-19, a anuntat vineri banca.

"Aceasta finantare sprijina o serie de interventii menite sa duca la consolidarea serviciilor de interventie si a celor medicale, la minimizarea pierderilor pentru sectoarele public si privat, precum si la protejarea vietii cetatenilor si a calitatii traiului in general", arata un comunicat emis vineri de Banca Mondiala.

11:15 - Politia din Israel a inconjurat cu baricade orasul Bnei Brak si a inceput evacuarea fortata a circa 4.500 de varstnici. Comunitatea este o aglomerare urbana saraca in care locuiesc evrei ultra-ortodocsi, iar numarul de imbolnaviri a explodat dupa ce unii rabini au respins masurile restrictive luate de autoritati, refuzand sa inchida sinagogile si sa intrerupa activitatea, relateaza The Guardian.

11:00 - Autoritatile din Irak au interzis pentru trei luni agentiei Reuters sa mai relateze despre situatia din aceasta tara, pe motiv ca numarul de cazuri dat publicitatii este mai mare decat cel recunoscut de autoritati, relateaza The Guardian.

10:50 - "Gabriel Goh (https://twitter.com/gabeeegoooh), cercetator in machine learning la OpenAI a realizat un simulator al pandemiei COVID-19. Aplicatia si codul sursa sunt disponibile pe Github: http://gabgoh.github.io/COVID/index.html. Pe baza acestui simulator, antreprenorul Bogdan Micu a construit un model de evolutie a pandemiei in Romania, conform caruia perioada de varf se va inregistra intre 8 aprilie si 15 mai", semnaleaza pe Facebook Adrian Baboi-Stroe.

Bogdan Micu face parte din echipa care coordoneaza achizitiile internationale de echipamente sanitare pe care Romania le face prin UNIFARM.

"Eu am nevoie de aceasta predictie ca sa pot evalua ce nevoie de echipamente va fi in tara. Sa stiu ce trebuie cumparat. Ca nu poti cumpara de pe o zi pe alta milioane de echipamente. Lead time best case este 3 saptamani. Trebuie strategie si viziune. Altfel esti mort in fasa pe piata internationala de echipamente (...) Ar trebui sa putem sta la masa cu autoritatile, sa discutam ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, inca de azi. Achizitiile de echipamente dureaza. Resursele nu pot fi realocate pe loc. Cum inlocuim doctorii din carantina? Cum testam daca se termina testele intr-un loc si in altul sunt prea multe? (...) Totul trebuie automatizat, profesionalizat si debirocratizat in max 3 zile. Altfel efortul nostru se va prabusi rapid sub greutatea realitatii de maine", avertizeaza Bogdan Micu.

10:40 - Premierul indian Narendra Modi i-a indemnat vineri pe concetatenii sai sa lumineze duminica seara ferestrele sau pragul casei lor impotriva "tenebrelor" coronavirusului, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

"Pe 5 aprilie, la orele 21:00 (15:30 GMT), vreau 9 minute din timpul vostru. Stingeti toate luminile din casa. Iesiti pe balcon sau in pragul casei voastre cu o lumanare, lanterna unui telefon mobil, o lanterna obisnuita sau o lampa cu ulei (...) Facand lumina in cele patru directii, vom sfida tenebrele coronavirusului si vom arata forta a 1,3 miliarde de indieni", a declarat liderul nationalist hindus intr-un mesaj video.

10:20 - Tarile din vecinatatea Romaniei au raportat urmatoarele date:

  • Ungaria: 623 cazuri / 26 decese
  • Ucraina: 477 cazuri / 12 decese
  • Moldova: 505 cazuri / 6 decese
  • Bulgaria: 477 cazuri / 12 decese
  • Serbia: 1.171 cazuri / 31 decese

10:10 - Kaufland Romania lanseaza apelul de proiecte "In stare sa ajut", prin care va oferi finantare in valoare de aproape 500.000 de euro ONG-urilor care se mobilizeaza sa ajute comunitatile si grupurile cele mai vulnerabile in aceasta perioada, dar si pentru cei care furnizeaza "echipamente medicale si produse indispensabile catre unitatile spitalicesti in lupta cu COVID-19", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Proiectele pot fi depuse de ONG-uri pe platforma http://www.instaredebine.ro/ajut, incepand de luni, 6 aprilie, si pana la epuizarea bugetului, ele fiind evaluate saptamanal. Mai multe informatii cu privire la eligibilitatea solicitantilor se regasesc in Ghidul Solicitantului.

09:55 - La punctele de trecere a frontierei de la Nadlac si Bors sunt cozi de cativa kilometri, formate din sute de masini care intra in tara, relateaza Digi24.

09:42 - Senatorul USR Adrian Wiener, medic la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, este prezent la datorie, in spital. In judetul Arad sunt confirmate in acest moment peste 100 de cazuri de Covid-19.

09:30 - In Peru guvernantii au inasprit restrictiile de deplasare pentru populatie, interzicand barbatilor si femeilor sa iasa pe strazi in acelasi timp si impunand iesiri din locuinte alternativ, pe baza de gen, pana in 12 aprilie, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

Astfel, barbatilor li se va permite sa isi paraseasca locuintele luni, miercuri si vineri, in timp ce femeile vor putea iesi din case in zilele de marti, joi si sambata. Duminica, orice iesire din casa va fi interzisa, indiferent de gen. Joi, Peru inregistra 1.414 de cazuri confirmate de contaminare cu COVID-19 si 55 de morti.

09:25 - Asociatia VeDemJust anunta ca a incheiat tranzactia pentru achizitionarea a 24 tone de material plastic destinat confectionarii a 270.000 de viziere ce vor fi livrate gratuit unitatilor medicale din Romania.

"Pretul facturat pentru cele 24 de bobine a cate o tona fiecare este de 40.320 euro, la care se adauga TVA. Materialul va ajunge pentru confectionarea a cel putin 270.000 de viziere. Asociatia VeDem Just va achita aceasta suma numai din contributia sustinatorilor. Pana in prezent au facut donatii aproape 370 de persoane fizice si juridice si s-au strans aproximativ 15.000 euro", se mai arata in comunicatul VeDemJust.

09:10 - Inca un roman a fost rapus de COVID-19, astfel ca bilantul deceselor in tara noastra ajunge la 116, a anuntat, vineri dimineata, Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

Este vorba despre un barbat de 70 de ani din judetul Mures.

08:42 - Candidatul la alegerile primare democrate Joe Biden a pledat pentru o relaxare a sanctiunilor americane fata de tarile cele mai afectate de pandemia de coronavirus, in primul rand Iran, pentru a facilita livrarea de ajutor medical.

08:35 - Elton John, Paul McCartney si David Beckham s-au numarat printre vedetele care au adus un omagiu personalului Sistemului National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie, care isi risca viata in lupta contra pandemiei de coronavirus.

08:27 - Brendan Murphy, responsabil cu Sanatatea din Australia, sustine ca la nivel mondial cazurile de COVID-19 ar putea fi "de cinci pana la 10 ori" mai multe decat cele un milion confirmate prin testare pana in prezent. Murphy spune ca singurele cifre in care are incredere totala sunt cele din tara sa, pentru ca ar avea cea mai mare rata de testare din lume. (Sa nu uitam ca si Donald Trump a sustinut acelasi lucru despre SUA).

"Cred ca China este intr-o pozitie cu adevarat dificila. S-au baricadat foarte tare si au oprit transmisia. Dar populatia lor nu este imuna. Inca au o multime de oameni si, in mod evident, incearca foarte tare sa previna al doilea val. Cred ca au fost destul de transparenti, dar, asa cum am spus, am doar incredere in cifrele noastre. Nu sunt sigur nici ca cifrele din SUA nu sunt in realitate mai mari decat a fost raportat, deoarece nimeni altcineva din lume nu a facut teste ca noi.

Nimeni altcineva din lume nu a tinut cont de toate acele cazuri originale din Wuhan in ianuarie si le-a izolat. Acesta este motivul pentru care avem de-a face cu ceea ce stim, mai degraba decat cu o transmisie comunitara imensa care s-a intamplat de-a lungul lunii februarie in tari precum Italia si SUA", a declarat medicul citat de The Guardian.

08:10 - SUA au negat categoric ca ar fi achizitionat din China masti destinate Frantei, dupa unele acuzatii lansate de mai multi politicieni francezi. "Guvernul SUA nu a achizitionat nicio masca care urma sa fie livrata Frantei de catre China", a declarat pentru AFP un inalt responsabil al administratiei americane, care insa a vrut sa ramana anonim.

08:01 - Nava de croaziera Coral Princess, care are la bord 12 cazuri diagnosticate cu noul coronavirus, navigheaza in prezent spre portul Fort Lauderdale (Florida).

07:45 - Presedintele Donald Trump a anuntat ca s-a supus unui al doilea test joi, folosind un diagnostic rapid, care a produs un rezultat in mai putin de 15 minute si care a stabilit ca nu a fost infectat cu noul coronavirus.

"Cred ca l-am facut chiar din curiozitate sa vad cat de repede functioneaza", a declarat Donald Trump.

07:36 - Comandantul portavionului american nuclear USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier, care solicitase intr-o scrisoare cu un ton dramatic evacuarea navei sale contaminate cu noul coronavirus, a fost demis.

"Nu suntem in razboi. Nu exista niciun motiv ca marinarii sa moara", scrisese Brett Crozier intr-o scrisoare de 4 pagini aparuta in San Francisco Chronicle, adresata comandantilor Flotei SUA din Pacific, in care critica reactia marinei militare la epidemia COVID-19.

07:34 - Autoritatile suedeze au anuntat instalarea in acest weekend a unui spital de campanie la Stockholm, unde vor fi tratati pacienti care sufera de noul coronavirus. Instalarea va fi facuta in incinta unui centru expozitional. Acesta va gazdui initial 140 de pacienti si va putea sa isi creasca capacitatea de primire pana la 600 de paturi

07:21 - Guvernul Portugaliei a inasprit restrictiile de miscare, prin inchiderea tuturor aeroporturilor pentru zborurile comerciale si interzicerea calatoriilor interne in perioada 9-13 aprilie.

07:13 - Pandemia de coronavirus a dus in Statele Unite la un numar record de 6,6 milioane de cereri pentru indemnizatii de somaj in numai o saptamana si a ucis 950 de americani intr-o singura zi.

07:07 - Facebook a lansat, in Italia, un serviciu de verificare a corectitudinii informatiilor legate de coronavirus pe patforma WhatsApp. Lucreaza impreuna cu serviciul local de verificare a faptelor Facta, care analizeaza continutul difuzat pe WhatsApp, care include continut video, audio si foto.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#LIVE coronavirus Romania morti , #coronavirus