Coronavirus: Cum ar face fata Germania unei pandemii?

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 14:03
5127 citiri
Coronavirus: Cum ar face fata Germania unei pandemii?
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul federal a anuntat ca o noua echipa de criza se va ocupa de combaterea bolii Covid-19 in Germania. Oamenii de stiinta spun ca situatia este, inca, sub control.

Ministrul federal al Sanatatii, Jens Spahn, a declarat ca Germania se afla deja "la inceputul unei epidemii". Institutul Robert Koch din Germania, principalul for pentru prevenirea bolilor infectioase din Republica Federala, a anuntat ca numarul persoanelor care s-au infectat cu coronavirus in Germania a crescut, de la inceputul anului, la 53.

Cu o zi inainte, Guvernul a anuntat crearea unei echipe de criza pentru a combate raspandirea bolii pulmonare cauzate de coronavirus, Covid-19. Lothar Wieler, presedintele Institutului Robert Koch, a avertizat ca noul coronavirus ar putea fi mai periculos decat gripa, avand o rata a mortalitatii mai crescuta. El a adaugat ca nu poate estima, deocamdata, cat de mare va fi rata mortalitatii in Germania, dar ca presa va fi informata zilnic in privinta evolutiilor legate de coronavirus si de eforturile de a opri raspandirea virusului.

Lothar Wieler a subliniat ca nu exista, deocamdata, motive de panica: "Situatia nu a scapat inca de sub control. Spre exemplu, am avut un incident in landul Bavaria, unde s-a reusit, cu succes, prevenirea unui numar mai mare de infectii."

Ministrul federal al Sanatatii, Jens Spahn, a adaugat ca Guvernul de la Berlin "ia in serios raspandirea coronavirusului si va raspunde la orice situatie in care va ajunge Germania, Europa sau intreaga lume".

Izolarea unor orase intregi e putin probabila in Germania

Initial, doar niste angajati ai unei firme din Bavaria care au avut contacte cu persoane din China au fost afectati. Intre timp s-a ajuns insa la mai multe cazuri izolate in alte landuri federale, cele mai numeroase fiind inregistrate in Renania de Nord-Vestfalia.

Pentru Institutul Robert Koch, procedura ramane aceeasi: izolarea pacientilor infectati si incercarea de a identifica toate persoanele cu care acestia au intrat in contact. "Vom continua cu aceasta strategie", a spus Lothar Wieler. "Cu toate acestea, nu-i exclusa o noua izbucnire a virusului pe care sa nu o putem controla."

Oamenii de stiinta de la Institutul Robert Koch nu considera ca ar fi de ajutor sa fie puse in carantina orase intregi, asa cum s-a procedat in China.

Germania are o legislatie privind protectia de infectii care reglementeaza ce s-ar putea intampla in cazul izbucnirii unei boli infectioase. Protectia impotriva pericolelor pentru sanatatea publica si gestionarea crizelor majore sunt probleme care se abordeaza la nivel national in Germania, dar fiecare dintre landurile federale are propriile sale planuri pentru combaterea unor epidemii sau pandemii.

Ca regula generala, se aplica principiul ca, atat timp cat izbucnirea unei infectii se poate gestiona cu mijloacele uzuale, nu se declanseaza starea de alarma rezervata catastrofelor.

Se va ajunge la masuri drastice?

Cele 16 landuri federale ale Germaniei au diverse prerogative privind protectia cetatenilor in caz de urgenta, dar, deocamdata, probabilitatea e foarte mica sa fie nevoie de ele.

Spre exemplu, legislatia landului Brandenburg stipuleaza ca masurile de protectie in caz de dezastru vor fi implementate doar atunci cand o infectie "pune in pericol viata sau sanatatea unui numar mare de persoane, proprietati substantiale, adaposturi esentiale sau aprovizionarea de baza a populatiei si cauzeaza, in acelasi timp, perturbari semnificative sau amenintari iminente la adresa securitatii si a ordinii publice".

Asadar, masurile drastice ar fi aplicate doar in cazul in care sunt indeplinite o serie intreaga de criterii.

Cu toate acestea, autoritatile publice au dreptul sa efectueze controale sanitare obligatorii in cazul in care considera ca sanatatea publica e in pericol, inclusiv in autobuze sau trenuri.

In plus, autoritatile au dreptul de a contramanda evenimente publice. In landul Renania de Nord-Vestfalia au fost inchise deja mai multe scoli si gradinite.

Izolarea unui oras mare in Germania, dupa model chinez, e aproape imposibila, potrivit expertilor, dar nu sunt excluse interdictiile de a intra intr-o localitate impuse persoanelor care vin din zonele grav afectate de coronavirus, cat si cele de a parasi o anumita localitate.

Nu-i usor sa apelezi la armata

Exista o diferenta majora intre gestionarea dezastrelor in Germania si in multe alte tari: e foarte dificil sa mobilizezi soldatii din Bundeswehr pe teritoriul tarii. Multi germani isi mai amintesc, poate, de soldatii care i-au ajutat pe localnici sa aduca saci de nisip pe malurile raurilor Oder si Elba, pentru a opri inundatiile, dar posibilitatile Bundeswehr de a-i ajuta pe cetateni in combaterea unei epidemii sunt extrem de limitate.

Doar Politia are prerogativele de a efectua controale de urgenta sau de a ordona inchiderea unor spatii publice pe teritoriul Germaniei.

Responsabilii din domeniul Sanatatii spun ca situatia creata de COVID-19 este ingrijoratoare, dar avertizeaza fata de crearea de panica. Unele state UE sunt mai pregatite sa faca fata coronavirusului. Si Romania?

Jens Thurau (das)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Germania coronavirus , #coronavirus