Conventia de la Viena - Prevederi in cazul declararii unui diplomat persona non grata

Marti, 17 August 2010, ora 23:19
2666 citiri
Conventia de la Viena - Prevederi in cazul declararii unui diplomat persona non grata
Foto: adevarul.ro

Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice prevede la articolul 9 ca statul acreditar poate decide oricand, fara a trebui sa-si motiveze hotararea, ca seful sau orice membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata sau ca orice alt membru al misiunii nu e acceptabil.

In acest caz, statul acreditant va rechema persoana in cauza sau va pune capat functiilor sale in cadrul misiunii, dupa caz. In masura in care statul acreditant nu procedeaza in consecinta, statul acreditar poate refuza sa recunoasca persoanei in cauza calitatea de membru al misiunii, noteaza NewsIn.

Folosirea termenului de expulzare raportat la situatia diplomatilor declarati persona non grata este improprie.

Din practica statelor, la momentul declararii persona non grata, statul acreditar stabileste un termen in care diplomatul in cauza sa paraseasca teritoriul statului respectiv. In masura in care acest termen nu este respectat de statul acreditant, statul acreditar poate refuza sa-l recunoasca pe diplomatul in cauza ca membru al misiunii diplomatice, refuzand, in consecinta, aplicarea regmului de privilegii si imunitati stabilit prin Concentia de la Viena.

In acelasi timp, statul acreditar poate lua masura expulzarii diplomatului respectiv. Masura expulzarii intervine in ultima instanta, ulterior declararii persona non grata a diplomatului si ca urmare a neindeplinirii de catre statul acreditant a obligatiei de rechemare a persoanei in cauza intr-un termen rezonabil sau in termenul solicitat de autoritatile statului acreditar.

Ministerul roman de Externe a transmis, marti, Rusiei decizia autoritatilor romane privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, cu rang diplomatic echivalent cu cel al diplomatului roman Gabriel Grecu (secretar I), care a fost la randul sau declarat, marti, persona non grata de autoritatile de la Moscova, avand termen de 48 de ore pentru a parasi teritoriul rus. In mod similar, MAE roman a solicitat ca diplomatul rus declarat persona non grata sa paraseasca Romania in 48 de ore.

MAE precizeaza ca a luat nota cu regret de faptul ca, printr-o comunicare oficiala transmisa marti Ministerului rus de Externe, diplomatul roman Gabriel Grecu, secretar I in cadrul Ambasadei Romaniei la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitandu-se parasirea de catre acesta a teritoriului Federatiei Ruse in termen de 48 de ore.

Diplomatul roman se va intoarce in Romania in termenul precizat, a subliniat MAE roman

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#prevederi conventie Viena diplomat, #persona non grata MAE , #diplomat