Comisia de la Venetia: Modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei slabeste lupta anticoruptie

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:45
15531 citiri
Comisia de la Venetia: Modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei slabeste lupta anticoruptie
Foto: site Comisia de la Venetia

Modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei in Romania slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave, se arata in opinia adoptata vineri de plenul Comisiei de la Venetia.

De asemenea, institutia isi exprima ingrijorarea cu privire la amendamentele care au fost aduse Codului Penal si Codului de Procedura penala in Romania, apreciind ca ele slabesc eficienta sistemului de justitie de a lupta impotriva crimei organizate, nu doar a coruptiei.

Comisia de la Venetia le recomanda autoritatilor romane sa reanalizeze amendamentele aduse la Codurile Penale printr-o consultare publica ampla si reala, cu scopul de a obtine o schimbare legislativa solida si coerenta, care sa beneficieze de sprijin din partea societatii si care sa fie in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, se arata in comunicatul postat pe site-ul Comisiei de la Venetia.

"Pe 12 octombrie, CCR a stabilit ca 60 de articole prin care era modificat Codul de Procedura Penala sunt neconstitutionale, iar modificarile la Codul Penal urmeaza sa intre in dezbatere luna aceasta", se mai arata in comunicatul citat.

Comisia de la Venetia a mai adoptat astazi, cu anumite amendamente, opinia preliminara elaborata in luna iulie cu privire la modificarea celor trei legi ale Justitiei.

"Aceasta opinie critica cele trei legi, considerand ca afecteaza negativ eficienta, calitatea si independenta sistemului judiciar, cu consecinte negative in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Cele trei legi au fost deja promulgate si au intrat in vigoare", se arata in comunicatul citat.

De asemenea, in Opinia Comisiei de la Venetia cele doua ordonante de urgenta adoptate recent de Guvernul Dancila au rezolvat doar o parte dintre problemele semnalate in iulie. In timp ce Comisia saluta decizia de amanare a pensionarii anticipate a magistratilor, "care va acorda ragazul necesar Parlamentului pentru a reconsidera procedura", expertii anunta ca nu au examinat toate prevederile ordonantelor, prin urmare isi rezerva dreptul de a prezenta ulterior pozitia proprie cu privire la acestea.

Cat priveste Codurile Penale, Comisia de la Venetia spune ca cele mai mari ingrijorari sunt legate de faptul ca vor fi afectate anchetele si posibilitatile de punere sub acuzare a celor care comit infractiuni.

Comisia de la Venetia "critica viteza excesiva si insuficienta transparenta" a procesului de reforma a legilor Justitiei, in conditiile in care au fost aduse peste 300 de amendamente, "multe dintre ele modificand radical politica penala".

Graba cu care au fost adoptate a avut un impact negativ asupra calitatii legislatiei, care contine contradictii ce ar putea sa produca incertitudine in viitor, se mai arata in comunicatul citat.

Comisia de la Venetia recomanda discutii mai ample cu expertii, practicienii si reprezentantii intregii societati, si in particular, sa se tina cont de propunerile venite din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitiei.

Luand in considerare divizarea societatii pe aceasta tema (de exemplu, Presedintele Romaniei si ICCJ, pe de parte, Parlament de cealalta parte), Comisia de la Venetia subliniaza nevoia de a se acorda mai mult timp pentru a se putea ajunge la un acord comun cu privire la acest pachet legislativ, arata comunicatul.

Opinia Comisiei de la Venetia nu contine o analiza detaliata a tuturor modificarilor facute la codurile penale, ci doar a celor care au starnit cele mai serioase preocupari.

In aceste conditii, Comisia recomanda autoritatilor romane sa revizuiasca modificarile la Codul de Procedura Penala astfel incat sa nu aiba un impact negativ asupra sistemului judiciar, facand trimitere explicit la mai multe articole (4, 305, 139, 143, 153, 168, 83 si 92), dar si sa reconsidere prevederile tranzitorii si finale.

De asemenea, in privinta Codului Penal, Comisia face o serie de recomandari cu privire la diverse articole, printre care si cele referitoare la abuzul in serviciu (290, 291, 292, 295, 297, 154-155, 273, 277 CC, 175, 1121, 65), cerand ca ele sa fie aliniate la "obligatiile internationale asumate de Romania".

La scurt timp dupa adoptarea opiniei finale de catre Comisia de la Venetia, presedintele Klaus Iohannis a cerut demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

Citeste mai multe despre: Iohannis ii cere demisia lui Toader: Si-a compromis definitiv credibilitatea.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Comisia Venetia codurile penale, #Comisia Venetia legile Justitiei , #justitie