Protestul #sieu in imagini. Din Teleorman pana in Mozambic, romanii au spus ca vor autostrazi (Foto&Video)

Vineri, 15 Martie 2019, ora 18:16
34983 citiri
Protestul #sieu in imagini. Din Teleorman pana in Mozambic, romanii au spus ca vor autostrazi (Foto&Video)
Foto: Ziare.com

Azi, 15 martie, la ora 15:00, suceveanul Stefan Mandachi a inaugurat primul si singurul metru de autostrada din Moldova, facut rapid si pe cheltuiala lui.

Si pentru ca majoritatea romanilor isi doreste autostrazi, omul de afaceri a lansat un apel la protest cu aceasta ocazie sub deviza sieu - oamenii si firmele sa isi intrerupa activitatea timp de 15 minute pentru a-si arata nemultumirea fata de lipsa infrastructurii civilizate.

Ideea sa inedita a devenit intr-un timp foarte scurt un adevarat fenomen si zeci de mii de romani si societati, inclusiv autoritati locale, au aderat la aceasta forma de manifestare.

Pentru 15 minute, Romania a incremenit intr-o revolta la adresa autoritatilor care tin tara intr-o stare de subdezvoltare. Pentru ca o tara fara autostrazi e ca un organism fara venele de sange.

Ziare.com va prezinta in imagini cele mai inedite momente ale protestului la care s-a raliat o tara intreaga, dar si romanii din diaspora:

- "Acu', daca tot ne facu Dragnea 'circari', n-ar fi cazul sa trecem de la #sieu la #sinoi?", a scris pe Facebook medicul Dan Grigorescu, seful Sectiei de Chirurgie Plastica si Reconstructiva de la Spitalul Judetean Brasov, care s-a alaturat protestului de azi.

- In aceste zile a avut loc Conferinta Colegiului Medicilor din Bucuresti. Vineri, la ora 15:00, pe ecran a fost proiectat mesajul #sieu.

Foto: Facebook/Gabriel Diaconu

- Si in Bacau romanii au blocat strazile pentru a arata ca Romania are nevoie de autostrazi.

- Si in Timisoara, la Pisici Cafe, felinele au cerut autostrazi:

- La ThinkDigital Romania si pisicile au protestat:

- S-au alaturat protestului si cei de la Dorna Medical, care prezinta si cateva imagini din timpul protestului de la laboratorul din Suceava.

"Pe 15 martie, la ora 15:00, am fost alaturi de milioanele de romani care vor o Romanie mai buna. Felicitari colegilor nostri din Suceava, orasul din care a pornit initiativa! Suntem mandri de echipa noastra de la Laboratorul Clinic Dorna Medical din Suceava care a imortalizat aceste momente de sustinere!".

- Un roman din judetul Bacau, care se afla in clipa de fata departe de casa, in Mozambic, unde lucreaza ca voluntar, ne-a trimis aceasta fotografie pe adresa redactiei:

- S-a protestat si la Vatra Dornei, unde mai multe masini au tras pe dreapta si au claxonat.

- Si mai multi romani care traiesc si muncesc la Londra s-au alaturat protestului.

Foto: Facebook/Marius Hoblea

- Si restaurantele IUTE si Grill O'Clock! din Bucuresti au fost inchise pentru 15 minute, in semn de protest.

- Si din Suedia romanii si-au facut auzita vocea.

Foto: Facebook/Sergiu Mosincat

- Iata cum a aratat la ora 15:00 sediul uneia dintre companiile IT care s-au alaturat protestului.

- La protest au participat si cateva scoli private:

- In Piatra Neamt tot centrul orasul a fost blocat in timpul celor 15 minute.

- Un tanar din satul Sacalusesti, comana Agapia, Targu Neamt, si-a pus masina curmezis si a blocat total soseaua Targu Neamt - Piata Neamt, ce trece prin fata casei sale. Toti soferii au aplaudat gestul tanarului, chiar si un sofer de TIR care a parcat masina chiar pe axul drumului. Doar o salvare a fost lasata sa treaca de baraj.

"Vrem sa facem ceva in tara asta si nu se poate face. Mai ales in zona Moldovei. Nu avem autostrazi. Eu lucrez in domeniul auto, dezmembrari masini. Nu pot sa aduc masinile pana aici, pentru ca ma costa o gramada de bani. Toti imi aduc masinile pana la Cluj si atat. De acolo trebuie sa le aduc eu. Cine e de vina? Conducerea tarii. Nu stiu, Dragnea, PSD, nu stiu. Toti hotii astia care ne conduc tara", a declarat revoltat tanarul, citat de Monitorul de Neamt.

Foto: Monitorul de Neamt

- Si autocarul echipei filmului "Faci sau Taci", aflata in turneu prin tara, a fost tras pe dreapta pentru 15 minute la ora 15.

- S-a protestat chiar si in Teleorman, in fata sediului ANAF din Alexandria.

- La Arad, zeci de masini au fost oprite in trafic. Unii soferi au coborat, s-au plimbat printre ele si au stat de vorba, iar la finalul protestului au claxonat indelung.

- La Oradea s-a cantat pe strada si s-a strigat "Solidaritate", "Si eu!", "Se poate" si "Vrem autostrada!". Masinile s-au oprit in trafic, iar participantii la protest au aplaudat minute in sir.

Tot la Oradea s-a cerut greva generala.

- Protestul a ajuns si la Craiova. Mai multi angajati au iesit in strada, iar unele firme au fost, pur si simplu, inchise.

- Oamenii din Cluj s-au alaturat in numar mare protestului #sieu. Traficul in centrul orasului a fost complet blocat si angajatii mai multor companii au intrerupt activitatea si au iesit in strada, relateaza Ziua de Cluj.

Clujenii s-au oprit si au aplaudat simbolic initiativa suceveanului.

Chiar si traficul spre aeroport a fost oprit.

- Eco Tiny House, o companie transilvaneana care construieste case din lemn mobile, mici si ecologice, a protestat pentru 15 minute. "Sub sloganul Romania vrea autostrazi", ei au postat un scurt video pe Facebook prin care demonstreaza ca nimeni nu a lucrat in acest timp, in atelierele lor.

- La Botosani, oamenii s-au strans in fata prefecturii. Acestia au avut bannere pe care scria, printre altele, "Vrem autostrada acum, nu peste 130 de ani" sau "Primul pas se face cu un metru de autostrada".

- Mihai, din Bucuresti, lucreaza in Irlanda la o firma de transport, pe un TIR de 40 tone. "Vineri, 15 martie, la ora 15, voi opri camionul indiferent unde ma va prinde ora 15 (ora Romaniei, respectiv 14 ora Europei de vest) si voi sta 15 minute pe avarii. Voi fi probabil in Germania sau Danemarca. Impreuna reusim! #sieu", ne-a scris Mihai la redactie.

"V-am spus ieri ca va trimit poze de la protestul meu. Ora 15 m-a prins in drum spre Danemarca la Hamburg in Germania. Asa ca am tras camionul pe dreapta si... aici sunt", a revenit Mihai cu un mail pe adresa redactiei.

- Si in Gorj, unul dintre fiefurile PSD, zeci de oameni au iesit in strada. Au oprit lucrul la ora 15:00 salariati de la Primaria Rovinari, de la Romania Hidro Service sau de la Primaria Balesti. Mai multe taxiuri si camioane cu marfa au fost trase pe dreapta, iar unele magazine au fost inchise pentru 15 minute, inclusiv o farmacie din Turceni, relateaza Pandurul.

- Micile afaceri din Sibiu au protestat si ele alaturi de marile companii. Ceainaria Kokoon Tea & Coffee Shop - Sibiu si-a intrerupt activitatea pentru 15 minute, la ora 15:00. "...pentru ca vrem autostrazi! Stam la o cafea, pe scarile de la intrare!",

- Si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a participat la protestul #sieu, cu mesajul:

"Pauza de cafea pentru autostrazi! #siEU UE vrea autostrazi in Romania! In perioada 2014-2020, 6.3 miliarde de euro* au fost puse la dispozitia Romaniei pentru proiecte de infrastructura. Cu toate acestea, proiectele care se deruleaza sunt din perioada financiara 2007-2013, care nu au fost finalizate la timp

CV-ul infrastructurii din Romania:

90% din drumurile nationale au o singura banda pe sens

in 2016 RO a inregistrat 97 de decese per un milion de locuitori in accidente rutiere.

37% dintre victime sunt pietoni, comparativ cu media europeana de 21%".

- Si la Timisoara s-a iesit in strada la ora 15:00. Masini personale, dar si TIR-uri s-au oprit pe sosele. "Vrem autostrazi!" s-a strigat din zeci de piepturi.

- Si angajatii BCR au luat o pauza de 15 minute, in semn de protest pentru lipsa de autostrazi din Romania.

Foto: Robert Creanga

- "Pauza la Paris" - Viorel Nicolae Pop ne-a trimis o imagine cu echipa PERPETUA COM. SRL, care lucreaza in constructii in Franta si care a luat o pauza de 15 minute, pentru a se alatura protestului #sieu.

- Echipa de fotbal Pandurii Targu Jiu era la ora 15:00 pe Autostrada Soarelui, in drum spre Constanta, unde urmeaza sa joace cu Farul. Aurocarul a fost tras pe dreapta pentru 15 minute.

- Traficul rutier a fost blocat in Ploiesti, in timpul protestului pentru autostrazi #sieu.

Dotati cu un banner pe care scria "Si noi vrem autostrazi", protestatarii din Ploiesti au blocat traficul rutier de pe bulevardul principal din oras, dupa ce au ales sa traverseze timp de 15 minute doua treceri pentru pietoni aflate in centru. Politistii au deviat circulatia, informeaza Mediafax.

Le protest au participat circa 200 de persoane, printre care si primarul Ploiestiului, Adrian Dobre, care a trecut pe trecerea pentru pietoni din fata Primariei, cu ceilalti protestatari, pe culoarea rosie a semaforului. La finalul protestului, oamenii au aplaudat, iar soferii au claxonat.

- Un banner urias a fost afisat in zona Carrefour Orhideea Bucuresti. Jandarmii au venit sa le ceara socoteala protestatarilor.

- Si echipa MICS Software, o firma de IT din Suceava, a iesit in strada pentru a cere autostrazi pentru Moldova.

- Corespondentul Ziare.com din Piata Universitatii a stat de vorba cu studentii care au facut o "autostrada umana".

Foto: Ziare.com

"Fara autostrazi nu se dezvolta nimic, nici economie, nici turism", spun cei prezenti.

Foto: Ziare.com

Ei s-au unit apoi in cerc si au inceput sa scandeze "Studentii vor autostrazi"!

Foto: Ziare.com

- Mai multi soferi s-au oprit din mers si au blocat circulatia pe Bulevardul Kiseleff din Bucuresti

Foto: Ziare.com

- Si ING a anuntat pe pagina de Facebook ca se alatura protestului #sieu cu o imagine de la inaltime, din Bucuresti. "Uneori e bine sa faci o pauza de 15 minute, sa te bucuri de priveliste si sa te gandesti la pasul urmator..."

- Doua romance din Madrid au protestat, in semn de solidaritate cu greva de 15 minute din tara.

- Si compania de IT din Cluj NetMatch s-a alaturat campaniei Romania vrea autostrazi si ne-a trimis o fotografie pe adresa redactiei.

- In orasul Fagaras, soferii au blocat DN1, au iesit din masini, au ridicat capotele autoturismelor si au inceput sa claxoneze. "La puscarie, Dragnea!", au strigat oamenii.

- Echipa Hotelului Opera Plaza din Cluj-Napoca a sustinut protestul de astazi si ne-a trimis imagini pe adresa redactiei.

- Trei tineri care s-au oprit in timpul protestului #sieu la intersectia bulevardului Mihai Viteazu cu strada Nicolae Iorga, din cartierul sibian Hipodrom, au fost chemati la sectia de politie de catre un agent de circulatie, potrivit unei inregistrari video postate pe Facebook.

- "Mi-am 'executat' timpul de greva, in fata Ministerului Transporturilor. Am vrut sa depun si un mesaj simplu la Registratura, ca sa poata sa-l inteleaga si Cuc si Dancila, dar nu am putut pentru ca era inchis la Registatura. Ca vinerea au program scurt", a transmis pe Facebook Cristian Soimaru, un bucurestean care participa la protestele #Rezist.

- Si taximetristii s-au oprit in cele 15 minute pentru a cere autostrazi.

Foto: Ziare.com

- Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a coborat in fata cladirii, cum anuntase. El a fost insa asteptat de reprezentanti ai mai multor ONG-uri, in frunte cu Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, care fac primul spital din Romania din ultimii 30 de ani.

Ele au semnalat inca de zilele trecute ca ONG-urile sunt in pericol sa nu mai poata primi sponsorizari de la companii. Si asta pentru ca Ministerul de Finante le obliga sa se inscrie intr-un registru care nu a fost infiintat inca.

Teodorovici a avut aceeasi atitudine aroganta: "Eu am coborat din bun simt, nu sunt aici sa fiu luat la intrebari", le-a spus el si le-a invitat sa trimita propunerile la minister, pentru ca un proiect pentru a le rezolva problema a fost publicat joi noapte.

Foto: Digi24 TV

- Strada Palatului din Iasi este blocata de la ora 15:00 de mii de oameni, care s-au alaturat protestului pentru autostrazi #sieu. Ei striga "Vrem autostrada! Si eu". De asemenea, foarte multi soferi claxoneaza. Primarul Iasului, Mihai Chirica, a ajuns printre protestatari la ora 15:00, informeaza Mediafax.

- Angajatii firmelor care au sediul in The Bridge Orhideea Bucuresti au participat la protest si au iesit in numar mare in fata cladirii.

- Anca Hienola Gaman ne-a trimis o fotografie din Helsinki, de la Institutul Meteorologic Finlandez, de unde a sprijinit campania pentru autostrazile din Romania.

Foto: Anca Hienola Gaman

- Mihnea Mihai, fondator al Rezist Zurich, s-a alaturat protestului si a oprit activitatea pe care o desfasoara in Elvetia.

- Protestatarii au blocat si centrul Brasovului, de la ora 15:00. Masinile aflate in trafic au oprit pe Bd. Eroilor.

Foto: Calin Mihai Staniloiu

- Si in Baia Mare oamenii au iesit in strada. "Maramuresul vrea autostrazi", scria pe pancartele lor.

- Si televiziunile s-au alaturat protestului #sieu.

Music Channel si H!T Music nu si-au intrerupt emisia din cauza CNA, insa au difuzat timp de 15 minute videoclipuri in care sunt prezentate autostrazi. In plus, in acest interval de timp nu a fost difuzata publicitate, iar in coltul din dreapta jos al ecranului aparea mesajul #SIEU.

Prima TV s-a alaturat, de asemenea, acestei manifestatii si a difuzat un spot in care sunt prezentate date despre situatia infrastructurii rutiere din tara noastra.

Digi24 a transmis imagini in direct de la Suceava, Iasi, Piata Victoriei si Ministerul Finantelor, unde oamenii au iesit sa protesteze pentru autostrazi.

Antena3 l-a avut invitat in platou pe deputatul PSD Liviu Plesoianu, in timp ce pe ecran erau transmise imagini de la protestul din Iasi.

Realitatea TV a transmis LIVE din Piata Universitatii, unde peste 200 de studenti s-au strans pentru a protesta.

Posturile de radio Rock FM si KISS Fm si-au intrerupt emisiile timp de 15 minute si au afisat acest mesaj pe paginile lor online:

- Si Hospice Casa Sperantei s-a alaturat protestului. "Medicii, asistentii, psihologii si terapeutii nostri raman pe baricade, pentru ca pacientii internati in cele doua spitale HOSPICE au nevoie 24/24 de sprijin. Dar noi, echipa de Fundraising si Comunicare de la HOSPICE Casa Sperantei, am luat o pauza pentru 15 minute, de la ora 15:00", au transmis ei pe Facebook.

Foto: Hospice Casa Sperantei

- In Piata Universitatii din Capitala se canta imnul Romaniei, iar apoi s-a aplaudat.

- Alpinist, cicloturist si blogger, Radu Paltineanu, a postat o fotografie de pe drumul european E85, unde oamenii au oprit masinile pe partea dreapta in judetul Vrancea.

Foto: Facebook/Radu Paltineanu

- Si oamenii din Galati au iesit cu sutele pentru a striga impreuna ca "Romania vrea autostrazi". Zeci de oameni au blocat o trecere de pietoni pe care o traverseaza continuu, blocand traficul.

- Multi dintre cei care lucreaza in Afi Park (Bucuresti) au iesit in fata cladirii cu foi pe care scrie ca vor autoastrada.

La o cafenea din centrul Capitalei au fost lipite pe scaune afisele de protest.

- Echipa Golan Barbierattoo din Bucuresti a luat 15 minute de pauza "asa cum fac cei din Guvern de multi ani".

- La Piata Universitatii din Capitala s-au strans 200 de persoane, in special studenti, care afiseaza un banner enorm pe care scrie: "Elevii, studentii si tinerii vor autostrada". Masinile au oprit si soferii claxoneaza prelung.

Foto: Ziare.com

- Traficul in Piata Victoriei din Bucuresti a fost blocat, protestatarii au stat pe carosabil, iar mai multe masini au fost oprite exact in fata Guvernului. "Vrem autostrazi", strigau oamenii la unison, alaturi de: "Ne-am saturat. Cat ne-ati furat".

- Un cititor Ziare.com, care se declara corporatist, ne-a trimis la ora 15:00 aceasta fotografie:

- In Iasi, sute de oameni au iesit in strada cu bannere mare pe care scrie "Moldova vrea autostrada". Oamenii si striga la unison "Vrem autostrada".

- Si la Sibiu sute de oameni s-au adunat in Piata Mare. "Vreau autostrada", a strigat un protestatar. "Si eu", s-a auzit la unison raspunsul oamenilor. Protestatarii au in mana afise cu mesajele promovate pentru protestul #sieu.

- La Ploiesti cativa protestatari se plimba pe trecerea de pietoni.

- Sute de persoane au venit la inaugurarea primului metru de autostrada din Moldova. Acest metru simbolic a fost construit de omul de afaceri Stefan Mandachi cu bani proprii, in localitatea Cumparatura din judetul Suceava.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sieu protest 15 martie, #sieu protest foto video , ##sieu
Comentarii
Poza Borgia
Borgia
rank 5
Poza untermensch
untermensch
rank 5
cel mai bun protest sa fie votul la europarlamentare