#sieu, noua Romanie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 Martie 2019, ora 08:26
24689 citiri
#sieu, noua Romanie

#sieu nu este doar despre autostrazi, desi aceasta este tema declarata a protestului inedit.

#sieu este despre o societate care vrea sa se dezvolte si care, dincolo de orientari politice, simte acut si dureros ca de picioarele ei sta legata piatra de moara a guvernarii inepte, care nu numai ca nu o ajuta, dar nici macar n-o lasa in pace.

Asa se si explica succesul pe care il are protestul initiat de un cetatean pana acum anonim, protest care s-a propagat rapid in toata tara si chiar in comunitatea romaneasca de dincolo de granite, deci si in zone in care infrastructura este mai putin deficitara decat in Moldova.

Autostrada care lipseste este simbolul infrastructurii deficitare de toate felurile. Drumurile sunt ca vasele de sange ale unei economii, cu cat mai multe si mai dezvoltate sunt ele, cu atat mai oxigenat, alimentat si puternic este organismul economic.

Nu ai cum sa treci de un anumit plafon al dezvoltarii fara ca sistemul circulator sa te ajute, pentru ca ceea ce nu este alimentat de fluxurile de sange se usuca si moare. Si sigur ca un sistem circulator nu poate fi conceput doar cu vase capilare, ci are nevoie de artere si vene fara de care sangele nu are cum sa ajunga pana la ultima celula.

Autostrazile nu sunt un moft pentru turisti, desi turismul poate fi un atu extrem de puternic pentru dezvoltarea Romaniei. Este o conditie sine qua non pentru dezvoltarea oricarui domeniu.

Dar infrastructura lipsa nu se reduce la autostrazi. Ea include tot ceea ce statul trebuie sa puna la dispozitia oamenilor pentru a le da sansa se se dezvolte si sa dezvolte tara.

Si aici intra debirocratizarea, pentru ca timpul costa bani si cel mai putin timp il ia un click. Aici intra legislatia clara si predictibila care sa permita planuri inteligente si stabile de afaceri. Aici intra demnitari si functionari inteligenti, in frunte cu ministrii, care sa intelega domeniul pe care-l conduc si sa stie sa discute cu cei care functioneaza in el, singura sursa de autentica intelepciune si eficienta. Aici intra scoli si spitale bune.

#sieu arata ca exista un segment extrem de important din tara aceasta care nu vrea pomana. Care nu vrea sa i se dea pe tava, nu cere salarii mai mari. Un segment, extrem de larg si transpartinic, nu vrea decat sa munceasca pentru a creste prin propriile puteri, vrea sa produca, vrea sa-si puna priceperea si creativitatea la contributie si nu are de la stat decat asteptarea ca acesta sa foloseasca eficient banii pe care acesti oamenii ii varsa luna de luna la buget.

Este un protest al Romaniei care vrea sa fie lasata sa traga tara inainte, care vrea prosperitate prin propriile puteri si nu mai suporta piedicile de toate felurile pe care i le pune guvernarea.

Ce primeste in schimb aceasta Romanie? Cazul ministrului "chiparos" este o reprezentare a acestui raspuns. Viorica Dancila e in lumea ei, nu cred ca e cineva care sa aiba in mod real asteptari de la domnia sa si nu cred ca sunt multi cei care sa o suspecteze ca intelege ceva din ce recita de pe foi.

Orlando Teodorovici cu siguranta nu are beneficiul seninatatii. Este suficient, arogant si mitocan la un nivel pe care politica romaneasca nu l-a mai intalnit in zona guvernamentala. Nu-mi amintesc vreun ministru care sa-si permita ce-si permite el in fata unor oameni care reprezinta mii de romani.

Asta primeste societatea din partea celor pe care-i plateste: insulte, mizerii, grobianism si sfidare, refuzul de a da socoteala.

Dna Andronescu este o mostra de alt tip. Domnia sa are un comportament foarte elegant, din spatele caruia bombardeaza insa in fiecare zi educatia cu idei una mai aberanta decat alta, care vor sfarsi prin a distruge si ceea ce functiona si care vadesc o totala necunoastere a realitatii.

Daca dispare evaluarea nationala, pe ce criterii se face impartirea pe licee? Daca scolile nu vor mai incepe la 8:00, ce vor face parintii care incep munca la 8:00? Vrea dna Andronescu sa reduca traficul provocat de ducerea copiilor la scoala? Si parintii ar vrea, dar pentru asta ar avea nevoie ca nivelul scolilor sa fie egal, asa incat sa nu fii nevoit sa alergi tot orasul in cautarea unei invatatoare bune.

Deja after school-ul organizat de scoli este pe perfuzii, din cauza unor decizii tampite la care se anunta un supliment cat de curand. "Noi, profesorii si invatatorii, nu ne mai putem concentra cat am dori pe munca de la clasa cu elevul. Suntem sufocati de raportari, hartii, reguli care se schimba ametitor", mi-a spus recent un cadru didactic exceptional, dar adus la limita puterilor.

Cum sa te dezvolti, cum sa-ti stea capul la munca, atunci cand trebuie sa fii pregatit non-stop sa te adaptezi din mers oricarei prostii ii trece prin cap oricarui ministru si cand cautarea unui serviciu de calitate pe care statul finantat de tine ti-l datoreaza a devenit sport extrem in toate domeniile?

Astazi, 15 martie, la ora 15:00, timp de 15 minute #sieu voi inceta orice activitate, dar nu numai pentru lipsa autostrazilor, ci pentru tot ceea ce acest guvern imi datoreaza pe banii mei si refuza sa indeplineasca.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#sieu protest , ##sieu