Rechizitoriul Guvernului Dancila in 13 puncte. Europa e alaturi de Romania

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 08:23
13012 citiri
Rechizitoriul Guvernului Dancila in 13 puncte. Europa e alaturi de Romania

Rezolutia in privinta statului de drept din Romania este, asa cum arata proiectul pe care il putem considera deja definitiv, un adevarat rechizitoriu, dar nu la adresa tarii, ci la adresa guvernarii Dancila-Dragnea.

PSD a declansat deja in teritoriu, spun oameni care m-au contactat joi, o operatiune de manipulare de proportii prin care sa convinga ca aceasta rezolutie ar avea ca efect scoaterea Romaniei din UE din cauza eforturilor depuse de presedintele Klaus Iohannis si Opozitie. Adica niste minciuni grosolane.

Draftul Rezolutiei analizeaza situatia din Romania pana la cele mai mici detalii, dincolo de modificarea Legilor Justitiei si a Codurilor Penale, privite ca surse de majora ingrijorare.

Premisele de la care pleaca rezolutia sunt multiple si includ recomandarile GRECO si ale Comisiei de la Venetia, refuzul de a implementa Directiva privind combaterea spalarii banilor, lovitura data de Parlament finantarii ONG-urilor, dar si situatia creata la nivelul parchetelor:

"procurorul sef DNA a fost inlaturat din functie impotriva avizului CSM, in urma unei hotarari a Curtii Constitutionale care limita puterile presedintelui; intrucat, dimpotriva, Comisia de la Venetia a declarat ca ar fi importanta 'intarirea independentei procurorilor si mentinerea si sporirea rolului institutiilor precum presedintele si CSM, capabile sa echilibreze influenta ministrului'; (...) intrucat, pana in prezent, 48 de procurori au trebuit sa isi paraseasca functia dupa intrarea in vigoare a ordonantei, ceea ce ar fi putut impiedica un numar mare de investigatii in curs; intrucat ministrul Justitiei din Romania a solicitat demiterea procurorului general la 24 octombrie 2018, acuzandu-l ca si-a depasit autoritatea".

De remarcat ca, intr-un mod diplomatic, dar transparent, rezolutia transmite ca PE a inteles rolul toxic al CCR si contradictia in care aceasta se afla cu principiile Comisiei de la Venetia.

Urmeaza 13 puncte care sintetizeaza cele mai mari ticalosii ale actualei Puteri. PE isi exprima ingrjorarea pentru distrugerea legislatiei, mai ales penala, cu mare potential de a zadarnici combaterea coruptiei si "indeamna autoritatile romane sa contracareze toate masurile care ar dezincrimina coruptia si sa aplice strategia nationala anticoruptie".

PE "condamna interventia violenta si disproportionata a fortelor de ordine in timpul protestelor de la Bucuresti din august 2018". PE cere reconsiderarea modificarilor legislative in privinta finantarii ONG-urilor si isi exprima ingrijorarea pentru limitarea libertatii presei (si inca nici nu se aflase de faptul ca o institutie a statului cere RISE Project sa dezvaluie sursa "Teleormanleaks").

PE "invita guvernul roman sa coopereze cu Comisia Europeana in conformitate cu principiul cooperarii loiale, astfel cum este prevazut in tratat". Ceea ce inseamna ca aceasta colaborare loiala, atat de des invocata de Dragnea&co atunci cand trebuie pusa la colt orice rezistenta a Justitiei impotriva abuzurilor Puterii, nu exista in atitudinea Bucurestiului fata de Bruxelles.

Dna Renate Weber de la ALDE, la fel ca multi alti reprezentanti ai Puterii, incearca sa mute acest rechizitoriu in cheia campaniei electorale din Europa: politicieni care nu au ce sa ofere electoratului ofera "proasta" Europei, pe Romania. Ceea ce ei nu spun este ca aceasta rezolutie este sustinuta de toate grupurile politice, nu numai de populari, ci si de socialisti, si de ALDE Europa. Ba ALDE Europa, colegii dnei Weber, sunt printre cei mai duri critici ai situatiei de la Bucuresti. E drept ca ALDE Romania, cu dna Weber inclusa, e deja cu un picior afara din ALDE Europa.

Actuala Putere nu mai are aliati, nu o mai crede nimeni, mai ales dupa ce dna Dancila s-a dus in plenul PE pentru a minti in privinta represiunii din 10 august si a demiterii dnei Kovesi, asa cum mint si ceilalti reprezentanti de la Bucuresti cum deschid gura, in frunte cu ministrul Justitiei. Sunt ciumatii lumii civilizate.

Toate nenorocirile provocate de ei nu sunt imputabile si nici nu sunt imputate Romaniei. Nu Romania a modificat legile pentru a bloca anticoruptia si a distruge sistemul judiciar. Nu Romania a gazat protestatari pasnici. Nu Romania este cea care nu colaboreaza loial cu CE. Nu Romania incalca libertatea presei.

Toate acestea sunt comise de puterea Dragnea. Si sunt comise, in primul rand, impotriva Romaniei insasi. Daca cineva pune in pericol Romania si statutul ei european, acel cineva este Puterea care a comis toate nelegiuirile invocate in Rezolutie.

Am ajuns in situatia disperata ca in fata unei Puteri care se comporta cu mult mai rau decat una de ocupatie, in fata unei puteri care sufoca Romania prin distrugerea legilor, capturarea institutiilor in frunte cu CCR, distrugerea Justitiei si hotia fara limite, sa avem nevoie vitala de apararea UE. Sa fim dependenti de ea.

Sunt ferm convinsa ca scaderea de incredere in UE marcata de cel mai recent Eurobarometru este explicata si de, poate mai ales de, o anumita dezamagire a romanilor fata de atitudinea destul de moderata a CE si a UE in fata abuzurilor de toate felurile ale acestei Puteri.

Prin rezolutia aceasta, Europa apara Romania de o putere antidemocratica si antijustitie ajunsa in situatia de a detine nelegitim puterea, cat timp principala sa preocupare nu a fost anuntata in campania electorala, deci nu a fost validata prin vot.

Nu se pune problema excluderii Romaniei din UE, dar se pune problema activarii art 7, deci a suspendarii dreptului de vot, si a blocarii fondurilor europene. La cat de sever e tonul rezolutiei, asta s-ar fi intamplat, cu siguranta, daca nu eram in pragul preluarii presedintiei Consiliului UE.

Dar nu ma indoiesc ca, odata ea trecuta, daca Bucurestiul va ramane pe aceeasi linie, exact la aceste sanctiuni se va trece.

Si vor fi impotriva Romaniei, nu a Guvernului, veti spune. Chimioterapia este impotriva unui organism bolnav de cancer pe care incearca sa-l salveze?

Pentru a fi salvati de dictatura borfasilor trebuie probabil sa trecem si prin asa ceva. Repet, cancerul se trateaza cu chimioterapie, nu cu tinctura de galbenele.

Asa ca toti cei care doresc ca Romania sa fie o tara autentic europeana, autentica democratie, un stat de drept cu institutii puternice, independente si profesioniste, nu sunt loviti, ci sunt aparati de Rezolutia PE, pe care au toate motivele sa o sustina.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#rezolutie PE Romania , #justitie