Ministerul de Interne vrea ca penitenciarele sa fie exceptate de la autorizarea pentru securitate la incendiu

Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 09:46
3014 citiri
Ministerul de Interne vrea ca penitenciarele sa fie exceptate de la autorizarea pentru securitate la incendiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul de Interne propune ca nu doar o parte dintre scoli sa fie scutite de obtinerea autorizatiei privind securitatea la incendiu, ci si penitenciarele sau corturile pentru evenimente. In schimb, se cere aviz sau autorizare obligatorie pentru magazinele de la metrou.

Prevederile se regasesc intr-un Proiect de lege lansat luni in dezbatere publica pe site-ul MAI.

Astfel, fata de forma actuala a legii, in vigoare la acest moment, care "prevede exceptarea de la avizare/autorizare, printre altele, a cladirilor si amenajarilor apartinand Ministerului Justitiei, proiectul propune exceptarea doar a cladirilor si amenajarilor apartinand Administratiei Nationale a Penitenciarelor, iar restul cladirilor si amenajarilor apartinand Ministerului Justitiei sa fie supuse avizarii/autorizarii", se arata in tabelul comparativ postat pe site-ul MAI.

Propunerea se justifica prin aceea ca ANP este componenta a sistemului national de ordine publica si siguranta nationala, iar "in acest context, doar pentru cladirile si amenajarile ANP sunt incidente dispozitiile legii 307/2006", conform carora controalele sunt organizate si se realizeaza doar "pe baza normelor aprobate de conducatorii structurilor respective, cu avizul Inspectoratului General".

Penitenciarele intra astfel in categoria altor constructii exceptate de la obtinerea vizului si/sau autorizarii la incendiu, cum ar fi cladirile cu caracter special apartinand Ministerului Apararii, MAI, SRI, SIE, STS sau SPP sau constructiile nucleare, activitatile privind securitatea acestora fiind autorizate "de autoritatile care gestioneaza domeniile respective, potrivit reglementarilor specifice".

In ceea ce priveste corturile pentru evenimente, se propune exceptarea lor deoarece sunt constructii cu caracter provizoriu, iar "pericolul reprezentat de aceste categorii de constructii pentru utilizatori este foarte mic, evacuarea utilizatorilor fiind extrem de facila", dupa cum se arata in actul normativ.

In schimb, magazinele din statiile de metrou, unitati precum servicii sociale cu cazare pentru supraveghere, ingrijire sau adapostire a copiilor, a batranilor sau a persoanelor cu handicap ori fara adapost, trebuie sa obtina autorizatie, la fel ca si cladirile care au restaurante de tip terasa pe acoperis ori la subsol.

Autorizatiile de securitate la incendiu au devenit obligatorii de la 1 octombrie, insa aplicarea legii este greoaie si multe cladiri ar trebui adaptate noilor cerinte, ceea ce este dificil si costisitor, motiv pentru care ministerul condus de Carmen Dan a gasit de cuviinta sa relaxeze legea.

Amintim ca, de la 1 octombrie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta poate aplica amenzi beneficiarilor sau proprietarilor de constructii care ar trebui sa detina autorizatie de securitate la incendiu si nu au obtinut-o inca.

Citeste si Situatie alarmanta la inceput de an scolar: Din 642 de scoli si gradinite din Bucuresti, doar 44 au autorizatie de incendiu

C.B.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#scutire autorizare incendiu penitenciare , #incendiu