MApN suspenda procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale si sesizeaza Parchetul Militar UPDATE

Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 21:54
16385 citiri
MApN suspenda procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale si sesizeaza Parchetul Militar UPDATE
Foto: Naval Group / Gowind 2500 El Fateh

Ministerul Apararii Nationale a decis, vineri, sa suspende procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale, dupa ce Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel asupra unor suspiciuni rezonabile privind derularea in deplina legalitate a procedurii.

"Secretarul de stat a adus la cunostinta faptul ca Departamentul pentru Armamente, prin semnatura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, in temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea in deplina legalitate a procedurii, de natura sa afecteze realizarea interesului national de securitate in ceea ce priveste Programul de inzestrare esential "Corveta multifunctionala", a anuntat MApN, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Mai mult, anunta ministerul, de vreme ce exista un litigiu pe rolul Curtii de Apel Constanta prin care Santierul Naval Constanta S.A., ca parte la "Asocierea dintre Naval Grup Franta si Santierul Naval Constanta S.A.", solicita "anularea in tot a HG nr. 48 / 2018", act normativ care fundamenteaza derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achizitie, pana la clarificarea aspectelor semnalate.

Update: Grupul italian Fincantieri, care s-a clasat pe locul al treilea in procedura de achizitie a corvetelor, din punct de vedere al ofertelor financiare, precizeaza, vineri seara, ca niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodata contact cu reprezentantii politicii romanesti sau cu orice alta institutie a statului, in afara desfasurarii normale a licitatiei pentru corvete, ca nu a primit pana acum nicio comunicare oficiala cu privire la valoarea ofertelor, acestea fiind date confidentiale, iar dezvaluirea lor ar fi de natura penala.

"Niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodata contact cu reprezentantii politicii romanesti sau cu orice alta institutie a statului, in afara desfasurarii normale a licitatiei", precizeaza compania intr-un comunicat citat de News.ro.

Fincantieri exclude in mod categoric faptul ca a platit vreo suma oricarei persoane pentru a influenta rezultatul licitatiei si precizeaza ca a respectat intotdeauna cele mai inalte standarde etice, precum si legislative, fiind si o companie controlata de statul italian.

"Indiferent de rezultatul licitatiei, este evidenta pentru toata lumea importanta Fincantieri pentru Romania, unde compania a fost prezenta de mai multi ani prin filiala sa VARD. Pe santierele de la Tulcea si Braila nu numai ca a investit peste 150 de milioane de euro, facandu-le printre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din Europa, dar a adus aici si constructia navelor sale emblematice in sectorul de croaziera. In acest sens, corvetele destinate marinei romane vor fi construite intr-un santier activ si viu, unde 7000 de persoane lucreaza zilnic, carora Grupul le ofera un serviciu cu perspective de dezvoltare si munca in urmatorii zece ani", se mai arata in comunicat.

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a anuntat, la finalul lunii octombrie, ca procedura de achizitie aferenta programului de inzestrare esential "Corveta multifunctionala" este in faza de evaluare a ofertelor, dar au fost necesare clarificari ceea ce a facut ca termenul de finalizare sa fie amanat pentru 15 noiembrie.

Guvernul a aprobat in februarie o hotarare pentru incheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite si dotate la un santier naval din Romania.

La finalul lunii noiembrie, fostul presedinte Traian Basescu a lansat acuzatii grave la adresa lui Liviu Dragnea in privinta achizitionarii celor patru corvete necesare Fortelor Navale Romane. Basescu spunea atunci ca Mihai Fifor a preferat sa demisioneze din functia de ministru al Apararii ca "sa nu fie parte a mizeriei puse la cale de Daddy".

Citeste si Naval Group si SNC ofera singura platforma exclusiv militara din competitia lansata de MApN pentru inzestrarea Fortelor Navale

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#corvete MApN achizitie , #mapn