Povestea unor tineri voluntari din Sibiu care produc viziere de protectie si le impart gratuit medicilor

Joi, 26 Martie 2020, ora 08:55
35945 citiri
Povestea unor tineri voluntari din Sibiu care produc viziere de protectie si le impart gratuit medicilor
Foto: Facebook / Fundatia Comunitara Sibiu

Romanii se organizeaza si raspund cu solidaritate provocarilor momentului, iar cele mai multe eforturi se concentreaza acum pe apararea celor din linia intai, a medicilor si personalului medical din spitale, primii care iau contact cu virusul care a paralizat intreaga planeta.

Diana Iamandi-Gido locuieste in Sibiu, are propria afacere, este doctorand si asistent la Facultatea de Inginerie a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, si s-a alaturat voluntar proiectului Viziere.ro, prin intermediul caruia mii de medici au primit gratuit vizierele atat de necesare pentru a consulta pacientii in siguranta.

Din momentul in care medicii din Sibiu au inceput sa-i scrie, stiind ca ea dispune de o masina de taiat cu laser, Diana s-a alaturat efortului pe care tinerii ingineri si makeri il depun zilele acestea la un loc, fiecare din coltul sau de tara.

Munceste de dimineata pana noaptea alaturi de fratele ei si de alti voluntari pentru a crea, bucata cu bucata, acele masti transparente de protectie, care par desprinse din filmele SF.

Daca oameni se mai gasesc in jur sa dea o mana de ajutor, procurarea materialelor incepe sa devina o problema tot mai serioasa, atat pentru Diana, cat si pentru celelalte centre implicate in proiectul Viziere.ro.

"Avem nevoie de folii!", este semnalul de alarma pe care tanara il trage intr-un interviu acordat Ziare.com, tarziu in noapte, la capatul unei ture lungi de voluntariat.

In momentul de fata, nici macar banii nu mai sunt atat de folositori. "La un moment dat, nu o sa mai avem ce sa cumparam", spune Diana. Este o chestiune de zile pana cand voluntarii vor ramane fara materie prima.

"Am auzit ca ai laser, avem nevoie de viziere, ne ajuti?"

In prima faza, cei de la Viziere.ro au facut modele de taiat la laser si au dat sfoara in tara, invitandu-i pe toti cei care au un laser sa se alature proiectului.

"Multa lume imi tot scria 'Stiu ca aveti laser, taiati viziere'. In prima faza, nu am constientizat ca e o asa mare lipsa, pentru ca deja multa lume anunta ca se implica.

Dupa aceea, mesajele au inceput sa se inmulteasca 'E in continuare nevoie'... cautau in toata tara oameni care sa poata face viziere. Pana la urma, pe pagina mea mi-au scris niste medici din Sibiu, direct: 'Am auzit ca ai laser, avem nevoie de viziere, ne ajuti?'.

Si am fost imediat de acord. In timp ce cautam materiale sa aflu cum se taie, mi-au scris de la Viziere.ro, sunt niste voluntari, oameni normali: 'Avem nevoie de cineva in zona Sibiului, trebuie viziere. Va bagati?' Si cum deja ne apucasem sa facem, am zis: 'Ok, puneti-ne pe lista'".

Primele teste le-au facut cu material cumparat de ei, care a costat pana in 200 de lei. Apoi, cu sprijin financiar de la Fundatia Comunitara Sibiu, au taiat o rola de 1.500 de lei, care va ajunge pentru 500 de viziere.

"Am reusit sa facem 120 de viziere, din care deja am impartit 35. La Politie, la Spitalul Mare (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu - n.red.), la spitalul de Pediatrie si fratele meu a dus 30 de bucati si la Spitalul Militar", spune Diana.

Intre timp, de la Bucuresti a fost contactata de o companie care anunta ca are plastic si ca le poate trimite in zilele urmatoare.

"Pana atunci, noi taiem ce mai avem si am dat un share pe Facebook: cautam perechi de maini. Avem cateva persoane, n-am vrut sa vina prea multi, ca devine un spatiu aglomerat. Ne-am pus masca, ne-am pus manusi...", explica tanara.

Materia prima este greu de gasit

Intr-un contrast ironic, iata ca acum Romania are nevoie de plastic, iar sperantele raman doar la depozitele pe care marile companii din industrie si le-ar fi putut face pana acum.

"Folia pe care am folosit-o astazi am luat-o de la Dedeman, o mai au si cei de la Hornbach. E folie PET, de 0.7 mm. Cei din Bucuresti vor sa ne trimita folie de 0,25 mm. E mai subtire, trebuie sa ne gandim la alte metode sa le taiem, deci o sa mai avem de experimentat. Speram sa putem taia mai multe deodata. Acum suntem la 2 minute pe masa, cam atat dureaza sa taiem, dar vrem mai repede", puncteaza Diana Iamandi-Gido.

"Mai e Geplast care are (folii - n.red.). Cei de la Viziere au luat deja tot, au golit ce au putut. Fiecare centru care face viziere si-a cumparat materialele pe care le prefera, unii si-au cumparat la rola, la placa, mai subtire, mai gros, fiecare cum a preferat. Poti sa te complici sau... sa faci mai multe. Noi am ales modele mai simple", mai spune ea.

Sigur, oamenii de rand pot ajuta oricand cu donatii, insa marea problema se afla la capitolul stocuri: "La un moment dat nu o sa mai avem ce sa cumparam", atrage atentia Diana.

"Ca idee, la Dedeman in Sibiu mai aveau trei role. Mai putin de 1.000 de euro, in total. Si dupa aceea nu mai avem. E o chestiune de cateva zile. Mai departe, nu stiu", recunoaste ea.

E o problema reala si ne priveste pe toti

Situatia in care se afla Romania acum este deosebit de grava si "chiar e nevoie de vizierele astea", atrage atentia tanara, amintindu-si de unul dintre specialistii de la Medicina Legala care i-au cerut ajutorul zilele trecute.

"Poate ca multi nu am crezut, pentru ca parea o chestie indepartata. Dar cand vine medicul din orasul tau si iti spune: 'O sa ne vina morti cu virus si nu avem cu ce sa ne protejam. Bine ar fi sa nu vina, dar daca vin, suntem la bustul gol: Trageti!', sincer, te sperii", povesteste tanara.

Impreuna cu o multime de alti tineri voluntari din intreaga tara, Diana face tot posibilul ca medicii si toti cei din prima linie a luptei cu virusul sa fie protejati. Iar restul, marea majoritate a populatiei, putem contribui si noi cu donatii, cu informatii si in primul rand stand acasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#viziere protectie medici, #viziere Sibiu, #voluntari makeri, #Diana Iamandi Gido , #vesti bune