Exclusiv, cifre oficiale Sute de mii de criminali, talhari, hoti, violatori vor scapa ca urmare a deciziei PSD - ALDE

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 07:02
139869 citiri
Exclusiv, cifre oficiale Sute de mii de criminali, talhari, hoti, violatori vor scapa ca urmare a deciziei PSD - ALDE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Peste 100 de mii de dosare penale privind infractiuni extrem de grave intre care omor, viol, furt si talharie, numai in Bucuresti, vor fi clasate automat daca modificarea Codului de procedura penala va intra in vigoare asa cum a fost ea votata de Parlament, ceea ce reprezinta o prioritate a PSD-ALDE pentru actuala sesiune parlamentara.

Datele sunt oficiale, obtinute de Ziare.com de la Politia Capitalei, in baza Legii 544 a liberului acces la informatiile de interes public.

Intr-o sesiune parlamentara extraordinara, pe 18 iunie, Camera Deputatilor, decizonala, vota pe repede inainte proiectul de lege privind modificarile aduse Codului de procedura penala.

Acesta introduce la articolul 305, aliniatul 1 indice 1 care prevede: "In termen de maximum un an de la data inceperii urmaririi penale cu privire la fapta, organul de urmarire penala este obligat sa procedeze fie la inceperea urmaririi penale cu privire la persoana, daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a dispune aceasta masura, fie la clasarea cauzei."

Asadar, toate dosarele cu autor necunoscut deschise cu mai mult de un an in urma de la data intrarii in vigoare a legii trebuie clasate. Asta inseamna ca toate cercetarile sunt oprite si daca, absolut intamplator, in cadrul altei anchete apare ca prin minune un suspect necautat, dosarul poate fi redeschis, dar numai prin decizia instantei de judecata.

De exemplu, daca un om a fost ucis si politia nu a identificat in termen de un an criminalul, dosarul se claseaza, pe ucigas nu-l mai cauta nimeni si el mai poate fi prins numai daca, intamplator, in cadrul altei anchete apar indicii despre autor si anchetatorul isi aduce cumva aminte ca a existat si acel dosar clasat sau daca violatorul recunoaste, cait, ca a mai comis si alte violuri in trecut.

Politia Capitalei a comunicat la cererea Ziare.com cate dosare cu autor necunoscut mai vechi de un an exista in acest moment in Bucuresti:

- 103.931 furturi

- 109 dosare de viol

- 3.912 talharii

Toate aceste dosare ar urma sa fie clasate automat ca urmare a vointei PSD-ALDE odata cu intrarea in vigoare a modificarilor la Codul de procedura penala.

Si mai grav este ca in acest fel vor fi clasate si dosare pentru crima.

- 38 de infractiuni de omor

- 25 de tentative de omor

- 6 talharii urmate de moartea victimei

- 6 infractiuni de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte

Asadar, numai in Bucuresti, prin vointa PSD- ALDE, 75 de criminali nu vor mai fi cautati de nimeni si ar mai putea fi identificati numai daca vor ucide din nou.

In mai anul acesta, la Baia Mare, o fetita de 5 ani a fost ucisa, dupa ce fusese violata. Criminalul e liber. Si daca nu va fi gasit pana in mai 2019, conform noii legi, nimeni nu il va mai cauta pentru ca dosarul va fi clasat.

PSD-ALDE au decis ca dosarele in care criminalii nu sunt identificati intr-un an sa fie clasate, in conditiile in care Codul penal prevede ca infractiunile de omor sau cele care sunt urmate de moartea vitimei (art 153 CP) sunt imprescriptibile, adica ca nu exista un termen de prescriptie dupa implinirea caruia fapta sa nu mai poate fi anchetata.

Si fostul procuror sef DIICOT, Daniel Horodniceanu, spunea ca intrarea in vigoare a modificarii art 305 CPP va duce la inchiderea a peste 4.700 de dosare aflate in instrumentarea parchetului anti-mafia.

Sunt pagube colaterale pentru scopul real al acestei modificari: in cauzele complexe, cercetarea dureaza mult, e nevoie de expertize, uneori de comisii rogatorii, de multe audieri inainte de a putea face o incadrare corecta si a formula o acuzatie solida impotriva unei persoane.

Daca insa ancheta in rem este limitata la un an, procurorul poate fi pus in situatia unei alegeri intre rele: fie abandoneaza, fie incepe o urmarire penala impotriva unui suspect fara sa fie foarte sigur si asumandu-si si riscul unui esec, si riscul ca suspectul, pus deja in garda, sa inceapa sa influenteze martori, mai ales ca pe noul cod orice audiere de martor va putea fi facuta numai in prezenta acuzatului.

Modificarile aduse codurilor penal si de procedura penala au fost atacate la CCR de ICCJ, Presedintele Romaniei si PNL- USR.

Printre modificarile contestate de Presedinte este si cea privind clasarea dosarelor: "introducerea unei limite maxime de un an, in care organele de urmarire penala sunt obligate fie sa dispuna 'inceperea urmaririi penale cu privire la persoana', fie sa claseze cauza, aduce o atingere grava posibilitatii organelor de urmarire penala de a investiga infractiunile grave, a caror complexitate nu permite strangerea tuturor probelor necesare pentru dovedirea vinovatiei in acest interval.

In practica organelor judiciare exista numeroase situatii in care autorii unor infractiuni extrem de grave nu au fost identificati in termen de un an de la inceperea cercetarilor. Clasarea cauzei intr-o asemenea situatie inlatura posibilitatea continuarii cercetarilor si elimina practic dreptul fundamental al partii vatamate prin infractiune de a obtine tragerea la raspundere penala a autorului si repararea prejudiciului, ceea ce echivaleaza cu negarea obligatiei statului de a realiza o ancheta efectiva tocmai cu privire la infractiunile care aduc atingere celor mai importante valori sociale ocrotite de lege, cu consecinta incalcarii si a dispozitiilor art. 1 alin. (3) din Constitutie."

Modificarea este atacata la CCR si de ICCJ, care considera ca ea nu este corelata cu restul dispozitiilor privind conditiile clasarii, dar nici cu cele referitoare la termenele de prescriptie a raspunderii penale. Dupa cum spuneam, spre exemplu, dosare pentru fapte imprescriptibile precum omorul trebuie clasate dupa un an daca autorul ramane necunoscut.

Sesizarile au fost conexate, judecator raportor este Daniel Morar, iar termenul fixat pentru dezbatere este 25 septembrie.

La randul sau Forumul judecatorilor a aratat ca limitarea la un an a cercetarii in rem "infrange principiul aflarii adevarului, prevazut de art. 5 Cod procedura penala si principiul unui proces echitabil, prevazut prin Conventie si consacrat de art.8 Cod procedura penala, deoarece termenul rezonabil se apreciaza, in lumina jurisprudentei CEDO, de la caz la caz, in functie de particularitatile cauzei, comportamentul partilor si alte criterii, intre care se evidentiaza si complexitatea si dificultatile de administrare a probatoriului."

In 13 si 14 septembrie o delegatie a Comisiei de la Venetia se va afla in Romania pentru pragatirea unei opinii privind modificarile aduse recent Codului Penal si Codului de Procedura Penala. Opinia Comisiei de la Venetia urmeaza sa fie publicata pe 19 octombrie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#clasare dosare modificari cod procedura penala , #justitie