E obligata Kovesi sa mearga la comisia de ancheta? Raspunsul CSM

Luni, 17 Iulie 2017, ora 14:40
9301 citiri
E obligata Kovesi sa mearga la comisia de ancheta? Raspunsul CSM
Foto: Ziare.com

Dupa ce Laura Codruta Kovesi a solicitat CSM un punct de vedere privind faptul ca a refuzat sa se prezinte in fata comisiei parlamentare de ancheta referitoare la alegerile prezidentiale din 2009, presedinte consiliului, Mariana Ghena, spune ca decizia privind necesitatea si oportunitatea prezentarii sefei DNA in fata comisiei ii apartine acesteia.

Totusi, sefa CSM subliniaza ca oricine trebuie sa respecte legea si deciziile CCR.

Intrebata de Agerpres daca CSM a raspuns solicitarii Laurei Codruta Kovesi privind prezenta acesteia la comisia parlamentara de ancheta pentru audieri, Mariana Ghena a mentionat: "Da, in sensul ca aprecierea in concret a necesitatii, respectiv oportunitatii prezentarii in fata Comisiei apartine procurorului-sef al DNA in raport de dispozitiile si reglementarile in vigoare.

CSM nu interpreteaza deciziile CCR, acestea sunt obligatorii si general valabile, nicio persoana nu poate invoca necunoasterea legii".

Ea a adaugat ca raspunsul a fost transmis sefei DNA vineri dupa-amiaza.

La randul sau, vicepresedintele CSM, Cristian Ban, a precizat, ca prin raspunsul acestui for se face trimitere la decizii ale CCR - 54/1994, 317/2006 si 602/2005, precum si la hotararea plenului CSM din 25 mai 2007.

In sedinta din mai 2007 plenul CSM a stabilit ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare.

Laura Codruta Kovesi a fost invitata de mai multe ori pentru a fi audiata in comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, insa aceasta a refuzat sa vina in fata parlamentarilor.

Pe 10 iulie, membrii comisiei parlamentare de ancheta au decis sa-i sesizeze ministrului Justitiei faptul ca procurorul-sef al DNA refuza sa se prezinte la audieri.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, seful DNA a anuntat ca a solicitat CSM un punct de vedere pe acest subiect.

"La prima si a doua invitatie am invocat precedentul din 2007 si hotararile CSM. Am primit din nou invitatie si atunci am solicitat punctul de vedere al CSM. Daca CSM va spune ca un procuror sau un judecator e obligat sa dea explicatii in Parlament, o sa vedem", ne-a spus aceasta.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Kovesi comisie alegeri 2009, #CSM Kovesi comisie alegeri , #CSM