Cum au ajuns medicii sa cada primii UPDATE

Joi, 26 Martie 2020, ora 15:32
11678 citiri
Cum au ajuns medicii sa cada primii UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii s-au contaminat in toate statele unde epidemia de coronavirus a luat proportii, dar de la un moment dat.

In Romania, epidemia a debutat practic cu focare in cateva spitale din tara. Peste 150 de cadre medicale au in acest moment test pozitiv pentru COVID-19, iar alte cateva sute sunt izolate, pentru ca au fost expuse la SARS-CoV 2.

Primul focar a fost intr-un spital din Bucuresti, Spitalul de Urgenta MAI "Prof. Dr. Dimitrie Gerota". Iresponsabilitatea criminala a unui fost ofiter MAI, care a mintit la internarea in spitalul unde lucra chiar sotia lui si nu a declarat calatoria pe care o facuse recent in Israel, a imbolnavit cativa medici, iar pe altii i-a indisponibilizat practic intr-o perioada in care era cea mai mare nevoie de ei.

Un alt caz a fost la spitalul din Petrosani si acolo tot din cauza unei paciente care, desi ar fi trebuit sa ramana in carantina la domiciliu, s-a plimbat pe holurile spitalului, infectand la randul ei alte persoane din personalul medical.

Focarul major insa este cel de la Spitalul Judetean din Suceava, inchis pentru dezinfectare, unde 90 de persoane care fac parte din personalul medical au fost contaminate cu SARS-CoV-2.

In acest caz, pacientul zero nu e foarte clar, asa incat traseul nu poate fi urmarit cu exactitate. Cert e insa ca de aici acest nou tip de coronavirus a ajuns la Spitalul de Arsi Bucuresti, unde a fost confirmat cu COVID-19 un pacient transferat de la Suceava.

Iata centralizarea cazurilor de contaminare in randul cadrelor medicale:

Total cadre medicale infectate, joi - Conform datelor raportate din teritoriu catre Institutul National de Sanatate Publica - Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in acest moment la nivel national sunt 153 de cadre medicale si personal auxiliar confirmate cu COVID-19, dupa cum urmeaza:

70 Medici

50 Asistente

15 Infirmiere

1 Ingrijitoare

17 Personal auxiliar

Repartitie pe judete

Arad -2

Bucuresti -36

Constanta -1

Covasna - 5

Hunedoara - 12

Iasi - 3

Neamt - 2

Suceava - 90

Vrancea - 2

Medicii sunt cei mai expusi, mai ales acolo unde echipamentele de protectie sunt precare si unde procedura nu e respectata in litera ei, iar un focar intr-un spital are consecinte dramatice, pentru ca inseamna contaminarea pacientilor care au comorbiditati si a medicilor si asa putini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#spital medici contaminare coronavirus , #spitale